Генетични и имунологични проблеми - тема 19

• 58 085
  • 779
  •   1
Отговори
# 735
За КИР профила - Зарзио по схема, за други показатели на имунологичните ми изследвания имах назначена вливка имуноглоболин.

# 736
Трансфера В България ли беше? Без зарзио не сте имала имплантация ли?
За КИР профила - Зарзио по схема, за други показатели на имунологичните ми изследвания имах назначена вливка имуноглоболин.

# 737
Здравейте! Има ли някой запознат с действието на Киовиг по отношение на имплантирането на ембриона и износването на плода? Ако се започне с вливките задължително ли е точно на 30 дни да се правят, т.е. действието му точно 30 дни ли е? При успешна бременност до кой месец се препоръчват? От имунологията в Надежда не отговарят на въпросите, а само с усмивка тип Мона Лиза казват, че зависи от резултатите от изследванията. Не намирам и информация другаде, което ме прави крайно мнителна вече в действието и ефекта на това имуномоделиране.

# 738
Има не малко информация на английски.

Тук е посочено, че вливки се правят до 28ма седмица при завишени CD56+ NK cells и процента бременности и живо раждане е много по-висок с терапия: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11723539/

Tова е с насока повтарящи се спонтанни аборти, но се отбелязва, че вливките трябва да са на максимум 3-4 седмици: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9239843/
Скрит текст:
В нашето проучване процентът на раждане на термин е 86,7%, което е по-високо от отчетеното в друго скорошно проучване17 , което изглежда подкрепя потенциалните положителни ефекти на IVIG върху URPL. Ние прилагахме ниска IVIG-доза през интервал от 2-3 седмици с доза от 0,2 g/kg или 10 g (фиксирана доза). До момента няма специфичен протокол за прилагане на IVIG, като например оптимална доза, интервал и момент на започване. Няколко проучвания, включени в предишни мета-анализи, са използвали доза IVIG от 0,4 g/kg на всеки 2 до 3 седмици. Дозата и методът на приложение обаче варират от 0,2-0,8 g/kg в рамките на месеци и седмици. Разликата в RR на спонтанен аборт не е статистически значима при сравняване на групите с ниска и висока доза на базата на обща доза от 84 g (P = 0,17).4,29,32,34 Според проучване на Stricker и сътр.15 , в което е използвана ниска доза IVIG, 0,2 g/kg е прилаган в рамките на 2 седмици от бременността, последвано от месечно дозиране. Процентът на живородените деца е бил 75% до 12-ата седмица от бременността и 95% до 30-ата седмица от бременността. Въпреки това, като се има предвид полуживотът на IVIG, Saab et al.31 препоръчват интервалът на IVIG да не надвишава 3-4 седмици. В нашето проучване ниската доза IVIG беше прилагана на всеки 2 седмици, което доведе до висок процент на живородени деца както в групите с естествена бременност, така и в групите с АРТ, така че този протокол изглежда подходящ за пациентки с УРПЛ.

Tук са го прилагали поне до 16-20 седмица от бременността: https://www.nature.com/articles/s41598-024-54423-z

В този мета анализ, различните проучвания са прилагали различни протоколи: https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-022-00660-8
Скрит текст:
Включените проучвания се различават по режимите на дозиране на IVIG и броя на циклите. Ahmadi et al. [21] съобщават, че прилагането на IVIG започва в момента на положителен тест за бременност. Прилагането на IVIG е продължило на всеки 4 седмици по време на бременността до 30-32 седмица от бременността с доза 400 mg/kg телесно тегло. Mahmoud et al. [23] и Perricone et al. [25] следват подобен протокол. Те обаче са използвали по-висока доза (500 mg/kg телесно тегло) на всеки 3-4 седмици до гестационна възраст 33-34 седмици. Морару и съавтори [24]. и Рамос-Медина и съавтори [26] съобщават за прилагане на 400 mg/kg телесно тегло на всеки 3-4 седмици до гестационна възраст от 13 седмици, а след това пациентите са получавали по-ниска доза от 200 mg/kg телесно тегло до 35-та гестационна седмица. Stricker и съавтори [27] съобщават за започване на приложението на IVIG 2 седмици преди планираното зачеване с доза 200 mg/kg телесно тегло и след потвърждаване на бременността приложението на IVIG е продължило на всеки 4 седмици до гестационна възраст 26-30 седмици, като е използвана същата доза. Winger и съавтори [28] съобщават, че 400 mg/kg телесно тегло се прилага само веднъж по време на цикъла на зачеване и/или поне веднъж след положителен тест за бременност.

Още малко материали за IVIG, какъвто е кiovig, и инвитро:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22805355/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21623994/

Със сигурност има още много проучвания, няма как да споделя всяко едно.

# 739
Сърдечно благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

# 740
Трансфера В България ли беше? Без зарзио не сте имала имплантация ли?

Трансферът ми беше в Турция, първи трансфер ми беше. Преди това имам една естествена бременност завършила в 9гс с missed аборт и после 5 години не настъпваше бременност, въпреки че нямахме никакви установени проблеми - изследваха ни всичко. Последно реших да изследвам имунологията ( през годините я отлагах, защото си казвах и аз като много други, че не я зачитат в Турция и може би не е от значение) и когато се видяха там проблемите, реших да си приложа терапията при ЗЕТа, не знам без терапията дали щеше да е същият резултатът от трансфера, аз реших да я приложа...

# 741
Момичета, при мисед аборт, какви изследвания се правят?

# 742
  • София
виж на първа страница на темата за аборта
https://www.bg-mamma.com/?topic=1701239

# 743
Здравейте,
Има ли дами, на които се изписва по-висока доза от 5-10мл интралипид?
Някъде попаднах из коментарите на една дама с 50мл.
Аз съм с поредица имплантационни неуспехи, проведох консулт с имунолог преди няколко дни (но избрах такъв, който не е намесен с ин витро процедури, исках обективно мнение).
Каза, че със сигурност вливка няма да ми навреди, но тези 5мл които ми е изписал доц. Русев му се виждат много ниска доза, неефективна.
Вливала съм турски препарат, в Истанбул, уж като инралипид, но доста по-обогатен с омега3 EPA, DHA, но там вливат 100мл.
И е супер объркващо.
Предстои ми трансфер и не успявям да намеря турското лекарство, затова ще се влива интралипид, но имам огромни колебания за дозата и дали всъщност да се влива…
В клиниката, в която съм в моментя твърдят, че вливките и кортикостероидите са с недоказана полза, но поради голямата ми история ще влеят, за да съм спокойна (един вид).

# 744
Аз съм с 15 мл, но не е много по-висока.

# 745
Здравейте, може ли някой, който е наясно с този вид изследвания да ми обясни какво е полижението при мен, прикачвам снимка.

# 746
Момичета, някой правил ли е ImMap тест и ако да - моля, споделете, къде?

# 747
Мили дами, на 28 съм на преглед. Моля, ако някой може да ми каже как са нещата, защото ми е малко притеснено, понеже не разбирам нищо от тези изследвания.
Благодаря ви предварително!

# 748
  • Ст Загора
Lie, добре са мисля .  Второто е към края на реф стойност

# 749
Извинете ме, ще добавя и генетичните за тромбофолии:

Общи условия

Активация на акаунт