Да се ОПЛАЧЕМ и да поспортуваме ... октомври

• 87 521
  • 2 463
  •   1
Отговори
# 930
Ренко, нямаме дневна и нощна тарифа. Можем да избираме доставчика на ток и газ, предполагам това имаш предвид. Тока нашия доставчик го вдигна с 70%, газта с 2 пъти и нещо. Засега. Много потребители, имащи договори с по-евтини доставчици, получиха прекратяване на договорите поради невъзможност на доставчика да доставя на договорените цени. В момента подписване на нов договор за ток или газ означава безбожни цени. Неприятна ситуация, меко казано. Отопляваме се на газ и дори и с двойните цени, пак ще е по-евтино от отопление на ток към момента. Само да има газ, разбира се, че в Германия това е проблем.

# 931
Карамелчик, при какъв специалист се прави тази консултация?

Аз не съм съвсем наясно със свободния пазар на електричеството, но доколкото разбирам, преминавайки към него ще плащаме по различни цени в различни часове на деня - по-скъпо за по-натоварените, пикови интервали и по-евтино съответно за ненатоварените часове. Правилно ли съм разбрала?

# 932
Ули,и аз знам,че в повечето чужбини се отопляват на газ.Но и там има драстичен скок в цената.Тази година дали мислят преориентиране?
Климатика така или иначе ще е догодина,сега сме заредили дърва.Но пък и вече летата са много горещи,и един в това помещение ни е крайно малък.
Мьос,с тези 70% увеличение,каква става цената на кВт/ч?Така ли всъщност се измерва потреблението?(днес съм пълна с глупави въпроси 😂).Тези договори за какъв период от време са обикновено?За сравнение,грубо,тук при около 500кВт/ч(общо дневна и нощна тарифа),сметката е 100 лв.

# 933
  • София
Прити, направила си правилно нещо. Болестта е нелечима и прогресивна. Майка ти ще е наблюдавана денонощно, което е важно, а и ще има среда.

# 934
Ули, нямам челен сблъсък с други риби, но моята е... Жертвоготовна, раздаваща се, зачертаваща се в името на близките  и още милион суперлативи, обаче... ако те нарочи, че не дишаш според нейните представи за дишане... и емиграцията на Мелмак, няма да те спаси Stuck Out Tongue Winking Eye
Едитвам се, Бърди, аз бях при невролог, не ми прави някакви изследвания, не знам как реши, че нямам оросяване, но е факт, че съм като  нов човек!

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 16:36 от Caramella

# 935
Бърд,знам че така се формира цената на ток,произведена от газ.Дали и за другите източници е така,не знам.А пиковете никой не може да каже кога са,зависят от много неща(от това, което аз знам).

# 936
Най-простата сметка са магазините и производствата. Те са на свободният пазар. Разликата е около 6 пъти.
Аз си признавам, че не мога да плащам 6 пъти по-скъп ток. Не знам как ще стане тази работа.

п.с. всъщност спрямо реалната ми сметка в момента около 50 лв, калкулаторът за свободният пазар ми показва бъдеща сметка 716-763 лв/месец в зависимост от доставчика.

# 937
Ренко, не знаех, че това важи за произведеното от газ електричество. Боса съм по темата, но ми е интересно да ви чета.

Карамелчик, благодаря ти.

# 938
Накара ме да ровя документи, Ренко, щот не съм в час с детайлите. Новата цена е 37,31 евроцента на киловатчас, след това има такси пренос и други таксички и данъчета, които качват още, ама колко още не мога да сметна, щото някои не са на киловатчас, а твърда сума.
Плащаме твърда сума на месец и веднъж годишно се прави изравняване и излиза сума за доплащане/връщане според потреблението. Е точно на това изравняване ще лъсне баш истината - при нас е късната пролет. Прогнозират огромни суми, които ще се доплащат.

# 939
Ваичка,те ползват промишлен ток.Подаваното към тях количество еленергия е многократно по-голямо,от това към обикновените потребители.Не би трябвало да е такава цената.Примерно,подаваната максимална мощност към обикновените абонати е 7 кВт/ч,към някои от промишлените е в пъти повече.Иначе да,те са на свободния пазар.
Бърд,и аз не знаех,но миналата зима бях неволен слушател.Не разпитвах в подробности,но скоро май ще го направя 😂

# 940
Ренко, не планират минаване на друг тип отопление, те освен, че нямат готовност на места и инсталирането на климатик е мисия невъзможна, защото нямаш право да променяш фасадата на сградата например.

Магазините и прочие не са ли на промишлен ток? Не е същото като на свободния пазар за  индивидуални домакинства или?

# 941
Магазини, офиси, фризьорски/козметични салони са на промишен ток, затова е доста по-скъпо при тях.

# 942
Ули,и е същото,и не баш.Магазините спадат към търговците (логично нали 😂),и щом извършват някаква търговия,няма как да ползват ток за битови нужди.А и както казах,за обикновения човек ЕРП-тата отпускат максимално 7 кВт/ч потребление,което не би могло да захрани многобройните витрини например.
Последните три седмици имахме само две вечери без токов удар.Трафа до нас не е направен както трябва (преди няколко години имахме ядове),и явно се усеща увеличеното потребление.Обмисляме някакви защити за контактите или директно за таблото.

# 943
  • София
Сложете на таблото. Доста уреди ми е спасило.

# 944
Собственик на магазина е ЮЛ - промишлен ток/свободен пазар.
ФЛ - битов.
Днес на три пъти спира тока в офиса. Колега от друг офис рече, че е започнал режим на тока. Викам да и те пръскат със самолетите, нали 😂
Ренко, вкъщи често спира тока и то отдавна. Сподели повече за рая защита на таблото или да питам техник? Кло беше пуснала едно такова за контакти, но МН каза, че не ставало, а аз не разбирам хич, той още повече 😂

Общи условия

Активация на акаунт