Парфюмни размисли и страсти - 277 октомври 2022 г.

• 72 314
  • 952
  •   1
Отговори
# 705
беба28,
Е, няма такова нещо като забранени естествени съставки. Въпросът се свежда до това, че естественото добиване излиза вече много скъпо.
Моля ви се, кои са тези "забранени" натурални съставки?! Наистина, не знам за това?
Дъбовият мъх, например, базова съставка на класическите шипри.

# 706
Със сигурност причината за спряната Нахема е лино нещо си, което се съдържа в розовото масло в големи количества, допустими са определени дози.ю, а въпросният аромат съдържа огромно количество масла. Има и още цял списък с алергени. Единия вид мъх също е забранен за употреба, в момента се ползва синтетичен заместител. Тези замени налагат реформулиране. До колкото ми е известно всяка година се обновява списъка с позволени съставки като тенденцията е използване на синтетични молекули

# 707
Мускусите също не се смятат за безопасни и са забранени. Има много много забранени съставки и постоянно излизат списъци с нови.

# 708
Забранени са естествени съставки, които водят до алергии.

Womanity е екстремно траен парфюм, най-трайният от скромната ми колекция.

# 709
Аз все още не разбирам какво става с Womanity.
На мен продължава да не ми излиза при търсенето в Notino, а виждам, че и други се оплакват от липсата му по всички сайтове.
Във fragrantica попаднах на коментари и че е спрян, и че няма да се спира, но ще може да се поръчва само от определени места.
Аз имам останали 60 от 80мл и си ги къткам, ама не знам с какво ще го заменя ако го спират. Sad

# 710
Преди време питах тук и отговорите бяха че не е спрян и го има навсякъде. Сега го няма никъде освен на официалния сайт.
Скрит текст:
и рефил
Скрит текст:

# 711
Днес бях с летен парфюм:

и толкова разкошен ми се видя (в истинска лятна жега ми се губеше). Сега го усещах цял ден. Relaxed

# 712
  • Пловдив
Някой има ли представа колко тежи напълно празен или пълен флакон от Montale 100 мл (със или без щипка)? Thinking
Klodilia, преди имаше една табличка с теглото на парфюмите и Montale ги имаше там (не мога в момента да проверя на първа страница). Ако не откриеш таблицата,пиши ми,утре вечер мога да погледна дали съм я запазила вкъщи.

# 713
Е как да няма забранени съставки?! Та те точно с тази цел създадоха IFRA. Уж да няма алергии, а си е баш компаниите да преминат на синтетични, за да имат по-големи печалби.

Магда, напиши в гугъл IFRA и може да се осведомиш за ужасното падение на парфюмното изкуство.

В тази връзка днес разопаковах чисто нов винтидж Allure edt, който купих преди 2 години някъде и просто няма нищо общо с това недоразумение  което сега се предлага, толкова са го съсипали, че направо е грехота.

# 714
Хващам се за последното "уж да няма алергии". Ами презастраховат се хората, компаниите. На кой му се заминава да обяснява кое защо и как, когато клиентът е потърпевш. И за да няма проблеми ето ви една синтетика и да има мир.

# 715
А синтетиката да  не би да не дава алергии? Мен ме заболяват синусите от прекалена синтетика и носа почва да ми пари. От никой от винтидж ароматите си нямам такива оплаквания. Презастраховат си джобовете, ако ме питаш мен...

# 716
А синтетиката да  не би да не дава алергии? Мен ме заболяват синусите от прекалена синтетика и носа почва да ми пари. От никой от винтидж ароматите си нямам такива оплаквания. Презастраховат си джобовете, ако ме питаш мен...
Виж сега (извинявам се, че говоря лично, не от лошо), точно това се опитвах да кажа, поглеждайки от двете страни. Като клиент те разбирам, но ако съм компания не мога да позволя на всеки клиент да ме саботира, щото имал специфичен генотип и получавал алергия от нещо си естествено или изкуствено.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 00:36 от Никой като Някой

# 717
Синтетиката я надушвам като лисица и ако е долнокачествена, ме дразни много. Също от високоалкохолното съдържание кихам и ми пари на кожата. Установих го при проби на много популярни и вече реформулирани парфюми. При парфюми с натурални съставки и алкохол, получен от биоземеделие, такъв проблем нямам.
А уж не съм алергична.
По повод на рестрикциите съм разговаряла с български производител на парфюми, който ме насочи какво да чета за негативните ефекти на определени съставки върху здравето.
Подобен отговор получих и от вносители на арабски парфюми - вече не им е възможно да внасят това, което са предлагали преди 3-4 г.
И все пак ми се струва преувеличено - не се къпем с парфюми, че да се увредим чак толкова, но знае ли се какво и кога могат да "отключат".
На дрехи не пръскам, всеки ден обичам да ухая различно. Въпреки че ароматите ми се преливат един към друг много хармонично, не харесвам насложени остатъчни миризми върху шалове или блузи, изключение са якетата от лицева кожа.

# 718
  • София
Lili_78, много благодаря, добри люде се отзоваха и ми пратиха инфо на ЛС. Hug Има леки разлики явно в плътността на различните парфюми на марката, съответно пълните стотици имат по 4-5 грама разлика в теглото за 100 мл, между 118 и 123 грама тежат без кутия и без щипка; щипките са около 5 грама. Благодаря още веднъж за съдействието на отзовалите се с подробна и прецизна информация, нямаше как да я набавя сама! Heart
... но ако съм компания не мога да позволя на всеки клиент да ме саботира, щото имал специфичен генотип и получил алергия от нещо си естествено или изкуствено.
Точно така е и според мен, застраховат се. Доколкото съм слушала парфюмери по темата, голяма част от рестрикциите се правят след проучване на сигнали от дерматологичната гилдия.
Според мен не е конструктивно да се залита към демонизиране на синтетиката, особено като се вземат предвид и съображения като възстановяемост на ресурсите и т.н. Истината е някъде по средата, както за много неща.
Не съм химик, но ми е интересна темата и когато имам възможност и достъп до такава информация, чета и слушам интервюта/лайвове с парфюмери с интерес.
Последният бан касае lilial, ето статия по темата: https://www.fragrantica.com/news/Reformulations-Continue-March-1 … -Limit-16155.html.
Дъбовият мъх не е забранен, но e oграничен като концентрация (както много други естествени суровини) и се преработва (чрез т.нар. fractionation), за да се отстранят конкретни съединения от него, които се считат за алергенни. Според някои парфюмери това не повлиява негативно върху ароматния профил на суровината, според други повлиява... Нямам личен емпиричен опит. Grinning
Относно мускусите - забранени са нитро мускусите, които обаче са синтетични, не са естествени; има инди марки, които все още използват естествен мускус, как и защо - ето кратка статия в сайта на една такава марка, Ensar Oud: https://www.ensaroud.com/blog/animalics-deer-musk/. Ограничаването на животинските мускуси е свързано по-скоро със застрашаване от изчезване на видовете и animal cruelty.
Ambergris-ът също се води тип животински мускус, не е забранен и при употребата му няма притеснения от етично естество, защото е отпаден продукт от кашалоти и се добива по ненасилствен начин. Изключително скъп е обаче, така че на практика се използва в много малко парфюми. Има синтетични молекули, които го имитират.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 02:15 от Klodilia

# 719
Замислихте ме за трайността на парфюмите. И на мен  ми се струва, че преди, сякаш, бяха по-трайни, но и ползвах по-различни от това, което ползвам днес. Poison Tendre, Midnight,  класическия... Трудно се надминават по трайност, според мен. 

Сега съм на флоралните мис диорита, и те са много по-различни и по сила, и по трайност. Но са си и "мис" с нежни букетчета в ръцете - днес "мис", утре коя ли..., не като някакви вечни вещици, дето бъркат "отрови" ,кикотят се диво и саркастично, подмамват, изкушават, подлудяват, обземат и не можеш, а понякога и не искаш да се отървеш от магиите и противоречивите им образи с години. Simple Smile))

За Ести Лаудер дочух, че голяма част от парфюмите им са изтеглени, за да бъдат преформулирани, съгласно някакви нови стандарти... 

Дами, може ли мнения за този парфюм? Elle Shocking (Elle Eau de Toilette) Yves Saint Laurent

Общи условия

Активация на акаунт