Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Октомврийски книжен клуб

 • 2 921
 • 58
 •   1
Отговори

Анкета

Книга на месец ноември и разказ за края на октомври?

Опции:

* Гласуването приключено: пт, 21 окт 2022, 19:27
* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Мнения: 3 759

Една идея, родена из другите теми във форума - нашият книжен клуб!

Целта на клуба е не само обсъждане на месечна книга, но и разкази на всеки две седмици, за да могат да се включат и хора, за които времето за четене е силно ограничено.

За книга на месец октомври и график за обсъждане, моля, скрол надолу.

Правила за участие в клуба и разяснения как ще процедираме:
(ще бъдат допълвани и изменяни в движение)
- В рамките на един месец се обсъжда една книга.
- В рамките на един месец ще се обсъждат два разказа по възможност. Някой разказ може да отнеме и повече време, графикът ще е плаващ в зависимост от настоението на членовете и наличните предложения за следващ.
- Нека не обръщаме внимание на ден-два-три забавяне или избързване в подаването на информация - хора сме!
- Изборът на книги и разкази ще се случва чрез анкета, освен, ако няма само едно предложение.
- Избраните книга и разкази за следващия месец ще се задават няколко дни предварително, възможно най-рано, за по-безпроблемно сдобиване с четивото.
- Предложения за книги и разкази могат да се правят в самата тема (напр. вместо "запис") или на лично към мен. Ще подканвам, когато наближи средата на месеца Simple Smile В зависимост от броя предложения и брой гласували на място ще решаваме дали някои заглавия да останат в предложенията за следващия месец.
- Много моля за конкретни предложения за разказ. Нещо на автор Х или от сборник У няма как да бъде подложено на гласуване.
- Хубаво е книгите да са достъпни и на места като Амазон, за членовете извън страната. Читанка също, разбира се.
- При равни гласове ще хвърлям зарче Simple Smile Game Die Едната ще е текущия месец, другата - следващия.
- Всяка книга ще се раздели на етапи за обсъждане ИЛИ ще се обсъжда накуп - в зависимост от дадените гласове.
- Ако се чете на части - редно е да не се обсъждат части от книгата, предвидени за следващите седмици по график. От предходни - може. Това включва и подмятания от типа "О, ти само да видиш по-нататък какво става!", "Не се привързвай много към този герой..."
- Всеки четящ темата е съгласен да попадне на спойлери!
- Абсолютно всяко едно мнение е добре дошло, стига да е конструктивно. Нека си спестим просто "Пф, по-тъпа книга не съм чел". Няма лошо, разбира се, това е мнение, което всеки има за не една и две книги, но нека бъде подкрепено с обяснение кое точно ѝ е тъпото на книгата Simple Smile
- Има ли нужда да споменавам, че сме тук за забавление и добрият тон е на почит? Не всеки обича люто, не всеки обича сладко, не всеки ще хареса всички книги или изобщо която и да е от предложените.

Месец октомври!


Книга: "Момичето с гръмовния глас" от Аби Даре (мога да съдействам с електронен формат на английски, моля да пишете на лично)
График:
Обсъждане накуп
Скрит текст:
В случай, че няма предложения за книги за месец ноември анкетата ще бъде съставена от книгите, събрали по два гласа за месец октомври.

Разказ: TBA - все още нямаме излъчен, ще бъде пусната анкета в последствие.

Стара тема

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 17:22 от Inferiya

# 1
 • Мнения: 1 249
Привет от мен! Simple Smile
Аз съм от тези, които страшно много харесаха Адуни и нейния гръмовен глас. Не съм сигурна, че помня много детайли от историята, но ще ми е интересно да чета размишленията по нея. Simple Smile
На хората, които тепърва я започват, препоръчвам да не се оставяте странния стил на писане да намали удоволствието от четенето, дайте й шанс, според мен си заслужава. Simple Smile

# 2
 • Мнения: 459
Привет, включвам се и аз.
Inferiya, благодаря за новата тема! Само оправи месеца в поста, че в момента стои септември.
Снабдих се с книгата благодарение на Inferiya и вече започнах да я чета. Ще споделя впечатления малко по-натам, като понапредна с материала.

# 3
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 36 719
малко е късно да се включа в четенето за септември, а и ми е много трудно да намеря новите книги онлайн, но с удоволствие ще ви чета.

Благодаря!

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 18:05 от st. Dobri

# 4
 • Мнения: 382
Здравейте, има ли роман за Октомври или в момента ще се обсъджа септемврийската книга? По принцип не е ли добре да има няколко дни време да се чете и след това да се обсъжда?
За разказа - на мен ми се иска някоя европейска класика някой месец Simple Smile

# 5
 • Мнения: 485
Благодаря за новата темата и отново чудесното орформяне, Inferiya!

Здравейте, има ли роман за Октомври или в момента ще се обсъджа септемврийската книга? По принцип не е ли добре да има няколко дни време да се чете и след това да се обсъжда?
За разказа - на мен ми се иска някоя европейска класика някой месец Simple Smile

Radi_fit, да, преди около 2 седмици Inferiya пусна анкета за октомврийската книга в месечния книжен клуб или нещо такова заглавие. Избрахме "Момичето с Гръмовния Глас" след гласуване. Може би сте пропуснали.

Някои хора ще продължат да четат романа сега, през октомври. Други вече са го прочели. Това е нормално. Всеки може да се включи, но имайте предвид, че е възможно да видите спойлъри. (Вижте правилата в началото.)

Аз успях да прочета книгата, но ще трябва да се върна и да препрочета някои глави преди да пиша впечатления. Ще кажа, че много ми хареса началото. Грабна ме гласът на Адуни; имах чувството, че разказва история на близка приятелка. Ритъмът на изреченията беше почти като музика. Разбира се, направи ми впечатление езикът. Много малко знаех за Нигерия и потърсих информация за това на какъв диалект е. Оказа се, че на техния Нигерийски Пиджин говорят около 75 млн. Но езикът на Адуни не е този пиджин. Той е някаква комбинация от английски с т.нар. пиджин, може бе дори измислица от авторката (или не?). От една страна, разбирам това решение защото читателите не биха разбрали Нигерийския пиджин. От друга страна, ако е авторско творение езикът, се губи идеята за автентичност. Ако някой е прочел нещо повече за това, споделете.

Аз четох книгата на английски. Имам огромна молба към тези, които са го чели в превод на български. Може ли някой да покаже тук поне един параграф? Много ми е любопитно как е преведен този стил "развален английски" на български.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 19:51 от Cool_Cat

# 6
 • Мнения: 3 759
Radi_fit, поради леко недоглеждане от моя страна съм написала грешния месец. Отговорили са ти, имаше анкета, пуснала съм даже снип с резултатите. Анкетата беше пусната на 9ти септември, приключи на 14ти, достатъчно време, според мен, поне да се започне книжката. За разказ можеш да предложиш конкретен.
Cool_cat, 10кю за съпорта Simple Smile

Поправила съм си печатните и месечни грешки, благодаря, че сте ми редактори Blush сега ще допиша в правилата, че е желателно да се дават конкретни предложения за разкази.
И ще сложа линк към старата тема, да има.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 17:25 от Inferiya

# 7
 • София
 • Мнения: 4 822
Записвам се и аз тук. Почти я прочетох и аз книгата (на английски). Отначало ми беше доста трудно да схвана какво иска да каже, но постепенно и свикнах на изказа.

# 8
 • София
 • Мнения: 564
Момичета, може ли да ми пратите и на мен книгата на английски или линк от къде да я сваля, ако я има налична онлайн в някой сайт. Стана ми интересно като прочетох заглавния пост на темата Simple Smile.

# 9
 • Мнения: 459
Момичета, може ли да ми пратите и на мен книгата на английски или линк от къде да я сваля, ако я има налична онлайн в някой сайт. Стана ми интересно като прочетох заглавния пост на темата Simple Smile.
Дай мейл и ще ти я пратя.

# 10
 • Мнения: 177
Ох, не съм я започнала. Нещо се закачих за поредицата с Корморан Страйк и не стигам до Момичето Grinning Но има време. Ще се включа накрая.

# 11
 • София
 • Мнения: 4 822
Аз я завърших, поплаках си малко накрая. Като цяло съм със смесени чувства. Хареса ми, но имаше и нещо което ме дразнеше, но дори не мога да определя какво.

# 12
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 36 719
инферия, благодаря за съдействието. Simple Smile
беше по-бързо от моите благодарности.

довърших я тази сутрин.
със смесени чувства съм и аз.
не знам колко мога да споделя без да издъня удоволствието от четенето на останалите в темата.

Скрит текст:
от една страна ме връщаше в историите за времената на женския пазар и слугинчетата в богаташките къщи, от друга - не можех да не правя сравнение с нашите "роми".
и през цялото време не ме напусна усещането, че е писана от човек, който не познава този живот и тези хора. срешал ги е, виждал ги е, слушал ги е, но не ги разбира и няма много допирни точки с тях.
като цяло остави у мен едно такова усещане на неистинност и поза.

# 13
 • Мнения: 393
Само се записвам, купих я, започвам я, няма да чета нищо назад в темата! Приятно четене и до скоро!

# 14
 • Мнения: 485
Знаех много малко за Нигерия, така че ми беше интересно да прочета фактите, с които започваха много от главите. Първата част на романа е много силна за мен и беше по-динамична и дори по-автентична.

Динамиката, дори увличащият ритъм в началото се поизгубиха във втората част, когато Адуни е в къщата на Big Madam. За мен първата част беше и по-емоционална. Във втората, фокусът донякъде се прехвърля на Тия, която пък се явява като вълшебният помощник за Адуни. Може и да е вероятно Адуни да се срещне на парти с празноглавите гости на господарката си и с такъв модерен, прогресивен, чувствителен човек като Тия, който да има желание да й помогне.  За мен книгата щеше да е по-убедителна без Тия.

Това не е странно защото предполагам, че светът на Тия е много по-познат на авторката от света на Адуни. Четох интервю с Даре, която казва, че е израснала в Нигерия като дете в къща със слугини като Адуни и дори се е сприятелила с една от тях. Но нейният живот е отдавна установен  в Европа и не знам доколко познава живота на момичета като Адуни отблизо.

Все пак, замисълът на книгата ми хареса и ми хареса надеждата в нея.

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 17:44 от Cool_Cat

Общи условия

Активация на акаунт