Университети и висше образование в ИРЛАНДИЯ

• 6 066
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • софия
Вероятно това е информация за Дарби. Информацията, която съм обобщила е за "повечето", а не за конкретен. Дали има или не общежитие подлежи на проучване за конкретен университет.

# 16
Здравейте!
Дъщеря ми кандидатства в Ирландия за компютърни специалности. Дали ще стане, ще разберем в края на август. Леко ме притеснява краткото време след това до началото на учебната година, в което трябва да сме се организирали с всичко ( ако я приемат). Кандидатсва с немската си диплома, която й дава повече точки.
За общежитие вече получи мейл преди няколко дни, че не е одобрена, но отново ще участва за свободни места. И това е нещо, което определено ме притеснява, четейки за трудното намиране на квартира и високите им цени.Някакви идеи за квартири? Сайтове, които да гледаме. Нещо, което би било в помощ?

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 21:32 от sunshine3

# 17
  • Варна
Здравейте, моята дъщеря също кандидатства в Ирландия,но графичен дизайн,като се надява да бъде приета в Дъблин.За съжаление и ние очакваме резултатите в края на август,което обаче не ни попречи да си купим самолетни билети от сега ( двупосочен за мен и еднопосочен за нея),тъй  като се надяваме,че в един от четирите университета ще я приемат ,а в последния момент билетите ще са доооста скъпи. И за нас намирането на квартира ще е голямо предизвикателство,като единствената идея,която ми е хрумнала е да си направят група на приетите в Ирландия деца ( по градове),защото цял имот ( къща, апартамент) се намират и наемат по-лесно, отколкото стая и така заедно , предполагам имат по- голям шанс...

# 18
  • София
Здравейте, благодаря за темата и споделянето в нея. Може ли да ми обясните как да сметна потенциалните точки на дъщеря ми (дипломата й не е уау за жалост), за да сме наясно изобщо има ли смисъл да се кандидатства в университет в Ирландия.

Какво е higher и какво ordinary points?
На какво например се приравнява 5-ца по МАТ от непрофилиран предмет?
Кои шест предмета трябва да избера?  Тя в момента приключи 11 клас и има оценки по 7 предмета (проф.гимназия).

# 19
За обръщането на оценки в точки, доколкото виждам тук оценките са повече отколкото българските. Не знам дали има някаква българска методика, която да приравнява оценки в проценти.

# 20
Здравейте, дали имате информация дали е необходим апостил за преведената диплома за Ирландия? Наясно сме, че трябва легализация, но това навсякъде значи различно нещо. Благодаря!

# 21
Здравейте,

Интересувам се от образование в Ирландия, по-точно от Griffith College. Някой знае ли дали скоро ще има организирано събитие с университети от Ирландия?

Предварително благодаря!

# 22
  • София
Здравейте,

Интересувам се от образование в Ирландия, по-точно от Griffith College. Някой знае ли дали скоро ще има организирано събитие с университети от Ирландия?

Предварително благодаря!

https://facebook.com/events/s/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0% … /476938862109959/

# 23
Много благодаря. Точно това ми трябваше!

https://facebook.com/events/s/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0% … /476938862109959/
[/quote]

# 24
  • София
Здравейте, моята дъщеря също кандидатства в Ирландия,но графичен дизайн,като се надява да бъде приета в Дъблин.За съжаление и ние очакваме резултатите в края на август,което обаче не ни попречи да си купим самолетни билети от сега ( двупосочен за мен и еднопосочен за нея),тъй  като се надяваме,че в един от четирите университета ще я приемат ,а в последния момент билетите ще са доооста скъпи. И за нас намирането на квартира ще е голямо предизвикателство,като единствената идея,която ми е хрумнала е да си направят група на приетите в Ирландия деца ( по градове),защото цял имот ( къща, апартамент) се намират и наемат по-лесно, отколкото стая и така заедно , предполагам имат по- голям шанс...

Здравейте, има ли записани деца вече като студенти в Ирландия? Какви са Ви впечатленията, ако има вече такива?

# 25
  • Варна
Здравейте, надявам се да не разочаровам някого,но за съжаление , за дъщеря ми Дъблин се оказа голяма грешка,говоря конкретно за IADT . Накратко - квартирите са много скъпи,намерихме такава с хазайка, отдаваща стаи в къщата,950 е. стаята,но т.като тока беше вкл.в този наем,всички квартиранти стояха на студено,правят се икономии,отделно госпожата ежедневно по всяко време влизаше в стаята, постоянни проблеми,съвета ми е квартира без хазаи.Отделно в Дън Лири,където е университета( нещо като квартал на Дъблин), много често отменяха автобуси или въобще не спираха на спирките,което в тяхното мрачно,дъждовно и студено време е ужасно.Почти няма българи,което също е проблем.Но най- големият проблем ( за нея специално) беше,че не се чувстваше удовлетворена от програмата,първите месеци правиха оригами,имаха много свободно време ,всичко е много лежерно,лекции за джендърство,комунизъм и др.неща,които нямат нищо общо със специалноста и в крайна сметка при семинар с хора от бизнеса те самите са споделили,че предпочитат да наемат хора завършили в Холандия например, защото там се изучавали по- сложни компютърни програми и ще им вършат повече работа.Това скърши дъщеря ми съвсем,защото се притесни,че след 4 години няма да е конкурентна на останалите ,които завършват в други държави.Март се прибра,отново подаде документи в Белгия ( но уеб дизайн) ,там е 3 год.,и за сега споделя,че е доста трудно,но е доволна и и харесва , много се учи, постоянно проекти ,но е с усещането,че се върви много бързо напред..Ирландия( спец.за този университет) е за хора,които просто ,,искат да завършат,,по нейни думи. Каниха я да представя Ирландия пред тазгодишни кандидати,не само ,че отказа,но на всички познати споделя впечатленията си,за да не се излъжат като нея.Ние не открихме хора ,които да споделят опит , когато кандидатства там ,но когато вече реши,че това не е нейното място,по случайност търсейки съвети за напускането предсрочно на квартира в Дъблин,се оказа че неин познат е бил в същата ситуация ( но се отказал след два месеца следване там) и в момента учи в Холандия. Това е ,което мога да споделя, пожелавам ви да направите най- добрия избор с детето и всичко да е наред.Успех!

# 26
  • София
Здравейте, Диана! Много Ви благодаря за споделения опит! Желая успех на дъщеря Ви!

# 27
Здравейте, на дъщеря ми й предстои четири месечен обмен в Trinity College Dublin от септември'25 до края на годината. Разбирам, че е много трудно намирането на квартири, затова ще съм благодарна за всякаква информация по темата: съвети, сигурни сайтове за търсене квартири (чета, че има много измами), някой, ако пък случайно предлага такава...
Благодаря!

# 28
Здравейте, вчера излязоха резултатите от Ирландия за университетите. За нас резултата е положителен. Simple Smile Има ли някой от групичката на който детето да е прието. А, ако има и такива с опит вече на приети и завършили деца с желание ще чуя тяхното мнение. За Тринити Колидж - Дъблин ми е въпроса.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 23:41 от Борката

# 29
Синът ми завърши миналата година Тринити. Церемонията по завършването и речта са незабравими 😊. Всичко бе прекрасно, много сме доволни.

Общи условия

Активация на акаунт