Банята - тема 42

• 43 040
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Има достъп през бутона, ако е достатъчно, иначе къртиш, така е.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 08:49 от Angel_Dust

# 646

За плочките и тавана - точно Драго беше пускала преди доста време снимки. Аз си падам по варианта с корниз под тавана, да обере 5-10 см. Както казах, не си падам и по окачените тавани.
При 2,50 м. височина, което го смятате към момента, вероятно, 4х60 см. плюс по 2-3 мм. фуги, може да се закрие точно от такъв пвц-корниз. А и таванът никога не е абсолютно хоризонтален, някъде ще е 2,50, другаде - 2,48 примерно.

Накълцани парчета по 2-3-5 см. долу до пода (както и в ъглите) са ми едни от най-омразните неща. Първо е грозно, второ - тези 2 фуги най-долу, където най-много се мокрят и цапат и трябва да лазя и да се гъзурча - не, благодаря. Да смята добре майсторът, така че да е цяла плочка долу или малко резнато от цяла плочка.
И аз бях със същото изискване навремето - долу да е цяла плочка и горе към тавана да завършва цяла плочка, като до самия таван остават около 10см - латекс. Относно парченцата ниско долу съм абсолютно против и казах на майсторите. Те офкаха, пъшкаха и накрая го направиха. Ама не им беше кеф. Така и не разбрах защо.

# 647
  • София
За вграждането на казанче в тухлена стена също го обмислям. При нас са баня и отделна тоалетна. Тръбите минават открито в тоалетната. Чудех се дали мога да махна част от стената и на мястото на тухлите да сложа двете казанчета гръб към гръб и после да затворя всичко откъм тоалетната с куфар, за да не гледам тези доста грозни тръби. Разбира се, ще се консултирам и със строителен инженер. Блокът е ЕПК и няма трегер по тази стена. Не знам за такива преустройства, освен официално становище от инженер трябва ли и някакво разрешение от етажна собственост или община? Ако искам да добавя тоалетна в баня, в която няма такава и мивка в тоалетна, в която няма мивка трябва ли ми разрешение? Бих искала да направя нещата както е редно и правилно.

Захващане на 2 структури една за друга.

# 648

И аз бях със същото изискване навремето - долу да е цяла плочка и горе към тавана да завършва цяла плочка, като до самия таван остават около 10см - латекс. Относно парченцата ниско долу съм абсолютно против и казах на майсторите. Те офкаха, пъшкаха и накрая го направиха. Ама не им беше кеф. Така и не разбрах защо.

На първия ред никога не се слага цяла плочка, а се подрязват малко заради наклона на пода. С цели плочки може само ако подът е хоризонтален и равен, ама съвсем равен.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 21:49 от Черна станция

# 649
Много благодаря на всички! Изключително полезни неща виждам и научавам в темата.

# 650
Не знам дали ще го обясня правилно, но ще опитам;)
При монтаж на хоризонтален бойлер, над вратата на малка баня, не е помислено за водата която капе от предпазния клапан на бойлера и сега цялата, уж суха част, от влизането при вратата в банята е мокра. Събира малко легенче с вода при включен бойлер. Някакви идеи какво може да се направи при свършен факт. Ще се опитам да снимам в следващите дни, за повече яснота, но ако се сещате за нещо, пишете.

# 651
  • София
Монтирайте редуцил вентилатор с манометър на входа на бойлера

# 652
  • София
По повод големите плочки в банята аз бих завършила с цяла плочка до където стигат, а сантиметрите до тавана да се боядисат с боята на тавана. Така не се забелязва и стои добре.

# 653
Ние затова ще сложим плочки до 210см и до 250см ще е боя. А и не ми харесва плочки до тавана

# 654
Аз пък мразя завършващата фуга над последния ред плочки. Не знам, може при мен майсторите (преди доста години, старата школа) да са се издънили, но този скосен ръб от фуга ми е голяма мъка. Неравно, грозно, там се набива страшно много прах.
Затова вече искам плочки до тавана и над тях корниз, да няма фуга или поне да не я виждам.

# 655
Не знам дали ще го обясня правилно, но ще опитам;)
При монтаж на хоризонтален бойлер, над вратата на малка баня, не е помислено за водата която капе от предпазния клапан на бойлера и сега цялата, уж суха част, от влизането при вратата в банята е мокра. Събира малко легенче с вода при включен бойлер. Някакви идеи какво може да се направи при свършен факт. Ще се опитам да снимам в следващите дни, за повече яснота, но ако се сещате за нещо, пишете.

Купувате едно прозрачно шлаухче с нужния диаметър ( от Баухаус например) нагрявате единия край със запалка и го намушквате в дюзата на клапана. Като изстине ще стегне и ще стои. После отвеждате маркучето да капе някъде на безопасно място.

# 656
Доволна съм от AquaBlade, даже много.

# 657
Може ли да ми препоръчате вентилатор за баня? Какво да гледам като си избирам

# 658
Ние сме с Pax norte и съм доволна.

# 659
Благодаря, но търся нещо до 80-100лв

Общи условия

Активация на акаунт