Политиката в България 3

• 417 314
  • 13 167
  •   1
Отговори
# 12 660
Е какво да гледаме?
Ако искат да не са в Магнитски 3, ще слушат. На крака им дойдоха да им го обяснят, че не схващат по дипломатичен път.
И на президента се наложи да обясняват на живо.

# 12 661
Нека да напомня, но от подходящото място, а не гордо развял шмайзера над столицата на окупираната държава. Или поне наоколо да се сложат пояснителни табели, че става дума за паметник от мрачните времена на съветската окупация. А не непрекъснато от посолството на страната-окупатор да го кичат с венци и цветя, а разни техни подгласници да го бранят като светиня с гърдите си. Това е все едно неофашистите да ходят да слагат венци под портретите на нацистите в Освиенцим.

Това с "руска маша като г-н пРезидента" вече е толкова изтъркано, като интервюта на Атанас Атанасов и Ицо Мореплавателя.
Изтъркано не значи невярно.
Вярно е обаче, че Промяната са некадърници и левичари, както и че ББ е корумпиран и цял живот играе според вятъра. Последното му качество не е точно недостатък, макар че не е особено достойно. По-скоро трябва да се замислим накъде ни водят Радев, Нинова и Копейкин и дали действията им не са аналогични на...да кажем боя...срещу вентилатора.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 11:06 от Анонимен

# 12 662
Цитат
По интуиция. Гледам, че за част от електората най-страшното е да имаме правителство, което да има съгласувана политика с тази на съюзниците ни от НАТО и ЕС ( известни като началници, хегемони и прочие). Предпочитат да си кютаме под управлението на руска маша като г-н пРезидента, който вътрешно се упражнява в играта "Разделяй и владей", а външнополитически ни забива в девета колчем си отвори устата.
Аз мисля че вече се отива твърде далеч по тая линия. И наистина след изборите трябва да има правителство. Едно на ръка че геополитическата ситуация е такава, но по големият проблем е че ние отчетливо вече спираме развитието си просто заради липсата на парламент. Политическата нестабилност е основната причина за отлагането на влизането в Еврозоната. Заради липсата на парламент и законите които трябва да приеме, продължаваме да не получаваме европейски пари които ни чакат. Парламентарната република стои перманентно без парламент вече твърде дълго и това почва реално да се отразява на развитието на България и да я отдалечава от Европа. Освен че и няма парламент който да контролира Радев. Ние сме перманентно вече в демо-версия на президентска република твърде дълго. Аз се надявам че Баце ще си налегне парцалите и след изборите няма да поставя никакви условия, няма да реди кабинети, да иска каквото и да е в замяна на подкрепа. Защото са ясни според мен 2 неща. Едното е че ПП и ДБ ще спечелят изборите, а другото е че не може да се състави някакво временно правителство, за да се сложи край поне за известно време на парламентарната република без парламент без общи действия с някоя измежду старите партии Герб, БСП и ДПС. С БСП е невъзможно заради войната в Украйна. Когато ПП и ДБ седнаха да управляват с БСП глобалната ситуация беше съвсем друга. Остават Герб. Просто няма друг начин. Но няма и как да върнат Герб в управлението. Това ще е тежък електорален удар за ПП и ДБ, заради антигерберският генезис на техният електорат. Заради това формулата след изборите трябва да е някаква временна, с цели Шенген, Еврозона и приемане на необходимите закони за европейските пари, и от Баце да идва смиреност и само подкрепа, без да иска нищо в замяна. И дори тогава пак ще е трудно взаимодействието между евроатлантическите партии, заради противопоставянето им, и това че електоратите им не се харесват едни други. Но не може да продължава така България. Политическата криза вече  реално забавя България, и я отдалечава от Европа.

# 12 663
По интуиция. Гледам, че за част от електората най-страшното е да имаме правителство, което да има съгласувана политика с тази на съюзниците ни от НАТО и ЕС ( известни като началници, хегемони и прочие). Предпочитат да си кютаме под управлението на руска маша като г-н пРезидента, който вътрешно се упражнява в играта "Разделяй и владей", а външнополитически ни забива в девета колчем си отвори устата.
Електоратът не е този, който решава към кого ще бъдем пречислени. Да, президента започна играта основана на принципа "Разделяй и владей", но този президент беше избран не без помощта на евроатлантиците и то два пъти. Та в този смисъл, електоратът избира това, което се предлага - партии, които реализират съответните политики.
Коя проруска партия е печелила избори за последно?
Как партии като ПП и ДБ, определящи себе си като евроатлантически и десни, се коалираха с чисто лява и проруска БСП? Нещо повече, Нинова успя да наложи всичките си политики и останалите ги приеха.
ПП и ДБ не просто излъгаха избирателите си, но се оказаха и неспособни да реализират политика, която да не дава основание да ни считат /макар, че ние сами се определяме като такива/ "руски сателит".

# 12 664
  • Варна
ПП и ДБ не просто излъгаха избирателите си, но се оказаха и неспособни да реализират политика, която да не дава основание да ни считат /макар, че ние сами се определяме като такива/ "руски сателит".
Изгониха 70 руски дипломати.

# 12 665
Изгониха 70 руски дипломати.
Каза ли им го! Laughing

# 12 666
Електоратът не е този, който решава към кого ще бъдем пречислени. Да, президента започна играта основана на принципа "Разделяй и владей", но този президент беше избран не без помощта на евроатлантиците и то два пъти. Та в този смисъл, електоратът избира това, което се предлага - партии, които реализират съответните политики.
Как партии като ПП и ДБ, определящи себе си като евроатлантически и десни, се коалираха с чисто лява и проруска БСП? Нещо повече, Нинова успя да наложи всичките си политики и останалите ги приеха.
Дали ПП и ДБ са си излъгали избирателите ще се види на изборите. Моята прогноза е че ще си види че не са си излъгали избирателите. Радев че беше избран с помощта на евроатлантиците е вярно, но това показва какъв е генезисът на електората на ПП и ДБ. Той не е евроатлантически, което не значи че техните избиратели не са евроатлантически, такива са, но техният генезис е антигерберски, преди всичко останало. ПП и ДБ са нови политически сили с кратка история. ПП са на има няма 1, 2 години някъде, ДБ са в политическото поле от някъде около 4, 5 години. Това са нови партии чиито генезис е разочарованието от 10-годишното управление на Борисов. Което е причината и за политическата криза. Ако генезиса на ПП и ДБ не беше разочарование в части от народа от Борисовото управление нямаше да има политическа криза.

# 12 667
"Крепостни" е голяма крайност. Но може би при завършване на висше образование по държавна поръчка е редно да има някакъв ангажимент за отработване на определен брой години в страната - особено, ако има недостиг на такива кадри. При платено образование, естествено никой на никого нищо не е длъжен.

За това съм съгласна. Но ако аз съм платила от джоба си образованието на детето в чужбина защо да съм гузна, че е останало да работи там?

Аз не зная точно колко пъти писах, че човек е хубаво да допринася за страната, която вече е дала за него. Явно просто си спорим за спорта и си измисляме аргументи.
Като си осигурила всичко сама на детето си, което съм сигурна, че не си, си прави каквото си искаш.

# 12 668
Скрит текст:
Дали ПП и ДБ са си излъгали избирателите ще се види на изборите. Моята прогноза е че ще си види че не са си излъгали избирателите. Радев че беше избран с помощта на евроатлантиците е вярно, но това показва какъв е генезисът на електората на ПП и ДБ. Той не е евроатлантически, което не значи че техните избиратели не са евроатлантически, такива са, но техният генезис е антигерберски, преди всичко останало. ПП и ДБ са нови политически сили с кратка история. ПП са на има няма 1, 2 години някъде, ДБ са в политическото поле от някъде около 4, 5 години. Това са нови партии чиито генезис е разочарованието от 10-годишното управление на Борисов. Което е причината и за политическата криза. Ако генезиса на ПП и ДБ не беше разочарование в части от народа от Борисовото управление нямаше да има политическа криза.
Разбирам те, но не може некадърността да бъде оправдана с младостта. Все пак, Атанасов и Иванов не са политици от 4-5 години.
Разочарованието от някой не е основание да го мразиш и на тази основа да градиш политика. Сигурно пиша за хиляден път - омразата е най-големия враг на човека изобщо, какво остава да бъде основа за нещо добро, а това трябваше да направят ПП и ДБ, да покажат, че са по - добри, по - можещи, по - креативни .... да демонстрират превъзходство в цели, идеи, политики. Те не успяха и дори да спечелят, пак няма да успеят, ако не съберат гласове за 121 места в НС, не за друго, а за да не ги отстранят скоропостижно отново.

# 12 669
Аз лично не ги мразя гербаджиите. Аз като либерал, съм толерантен и либерален и в това отношение. Да го кажем така, не смятам гербаджийското управление за по лошо и корумпирано от това на тройната коалиция да речем. Аз не бях и от аплодиращите ареста на Борисов, защото според мен не се прави така, повече приличаше на политическа репресия, отколкото на правно издържан акт. Аз искам ако Борисов е корумпиран, за което имам сериозни съмнения че е така, да си понесе последствията, но само ако действията са правно издържани. Ако не са правно издържани, а то си мисля че докато съдебната система не се реформира, не може да има правно издържани действия и срещу Борисов, и срещу Горанов, аз няма как да аплодирам нещо което прилича на репресия, независимо срещу кого е. Плюс това техният политически елит заявява по доста въпроси сходни виждания с тези които аз имам. Как аз да мразя политическа сила, която по много въпроси има общи виждания с ДБ и ПП. Но не гласувам за тях защото смятам че България може да се управлява по добре отколкото е способен Борисов, доказано за 10 години, в които ние не мръднахме от дъното по всички европейски класации. Аз също съм част от този антигерберски генезис на ДБ и ПП. Но това не значи че мразя 600-те хиляди гласуващи за Герб, те си имат техни си мотиви, примерно че Атанасов и Иванов са некадърни и ще нанесат повече вреди за България от Борисов, да речем. Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 12:16 от Никола Тесла

# 12 670
Цитат
... смятам че България може да се управлява по добре отколкото е способен Борисов...
Разбира се, че може. ББ не е някакво чудо в политиката, което е незаменимо, но в момента не виждам партия и лидер, способни да го направят. 
Грешка беше цялата кампания на останалите да се базира на плюене срещу него и ГЕРБ.

# 12 671
Волгин току що каза, че Радев е аналог на цар Борис III, а НАТО - на нацистка Германия. Този човек е дълбоко объркан, а още по-объркани са хората, които споделят тезите му.

# 12 672
Цитат
... смятам че България може да се управлява по добре отколкото е способен Борисов...
Разбира се, че може. ББ не е някакво чудо в политиката, което е незаменимо, но в момента не виждам партия и лидер, способни да го направят. 
Грешка беше цялата кампания на останалите да се базира на плюене срещу него и ГЕРБ.
Ти понеже не виждаш за това не гласуваш, аз виждам и за това гласувам. Те че кампаниите се базират основно на плюене по Герб е вярно, но то пак се корени в генезиса на различните електорати в България. От Герб също не спира плюенето по адрес на ДБ и ПП. Донякъде нормално защото говорим за двете най големи и основни политически сили. Мен лично ми се иска тази кампания да бъде умерена, защото според мен ще е изключително вредно за страната и след тези избори, отново парламентарната република да остане без парламент. В тая политическа криза положителното което виждам е че поне огромното мнозинство в България са твърди евроатлантици. Щеше да е лошо двете основни политически сили да се бият по оста изток/запад, а в България за щастие не виждаме такова нещо.

# 12 673
Mama_Nana, не виждаш по-голям капацитет от ББ или имаш предвид, че има такива пуснати корени, че няма гонене ?

# 12 674
Цитат
Ти понеже не виждаш за това не гласуваш, аз виждам и за това гласувам.
Прав си. Наистина не виждам това, което очаквам да видя в лицето на партия, политик, държавник. Всички ми изглеждат еднакви и затова не гласувам.
Нямам никакво възражение срещу това, че трябва да имаме правителство и работещ парламент и не само заради международната обстановка, а преди всичко заради нас самите като държава. Няма как да се води външна политика, при положение, че няма вътрешна.
Все пак съм реалист. Не вярвам някой да спечели достатъчно на последващите избори, за да може сам да поеме управлението. Вероятността да имаме или да нямаме правителство е 50:50 при тези партии, които имат най-големи шансове да влязат в НС.

Mama_Nana, не виждаш по-голям капацитет от ББ или имаш предвид, че има такива пуснати корени, че няма гонене ?
И двете.

Общи условия

Активация на акаунт