Работа от вкъщи/Хоум офис/малък бизнес

• 1 079
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте на всички!

Каква е за вас мечтаната работа от вкъщи? Работите ли от вкъщи и какво? Какви са предимствата и недостатъците на хоум офиса според вас? Или на свободните професии? На онлайн бизнеса? На ръчния труд и хендмейт изработката на продукти? Имат ли пазар? Заслужава ли си? Имате ли идеи за допълнителен или основен доход, който не е свързан със стоене 8 часа в офиса или пък си имате офис стая/кът вкъщи? Какъв малък собствен бизнес сте си представяли, че може да развиете или вече имате успешно?
Според мен предимствата на работата от вкъщи са: избягване на омразно пътуване, трафик, разходи за път; разполагане с по-разчупен график и свободно време при нужда (най-вече да се наглежда настинало дете например); уюта на дома - на топло вкъщи по пантофки.
Недостатъци: липса на социални контакти най-вече

Да подчертая, че цял живот почти работя от 8 до 17ч., имах и период на смени, който вече не е възможен, заради децата.

# 1
И аз от много време се замислям за работа от вкъщи, но не мога да намеря подходящата работа, а и сякаш не се предлага толкова!

# 2
Аз също се замислях и преди. Сега съм по майчинство и бих искала да опитам нещо от вкъщи почасово, на първо време като допълнителен доход.
Иначе работата ми е в офис, но с невъзможност да се практикува от вкъщи.

Имам и друг въпрос към вас. Тези от вас, които предлагат ръчно изработени продукти, например свещи, картини и т.н., как се случват нещата с документацията и законово. Наемате ли счетоводител? Като фирма или самоосигуряващо лице? Дайте повече инфо, колко са тези разходи месечно приблизително?

# 3
Работя от вкъщи същата професия, която и преди това в офис от 30 години насам (не само на едно място). Стана възможно благодарение на пандемията, както при всички.
Когато започвах, и комуникациите не бяха такива, че да го позволяват, но например към 2005-а вече беше технологично възможно, ала не и желано от работодателите. Детето си го отгледах, ходейки на работа  - вече беше голямо, когато настъпи промяната.
Нямам кабинет, работя на лаптоп от спалнята си. Като ми кефне, местя се на дивана или на масата в трапезарията. Не ми липсват особено социални контакти, имам периодични работни ангажименти навън, приятели, семейство. Веднъж седмично ходя в офиса за оперативка, ако ща, тоя ден стоя да си работя там с колеги. По-често не стоя, отвикнала съм да мисля сред шум и непрестанно движение.
Недостатъците са от гледна точка на денонощната свързаност. Въпреки че професията ми никога не е била от 9 до 17, а е свързана с обем свършена работа и друг тип срокове, когато си в офис, ти знаеш, че затвориш ли вратата му зад гърба си - започва времето за почивка.
При хоум офиса не е така. Тъй както можеш да излезеш да си напазаруваш през деня или да хапнеш, така работиш късно вечер, събота, неделя... размива се напълно границата между работно и свободно време. То и сам си го правиш, неусетно, но работодателите също злоупотребяват с това.
Но както и да е, вече съм свикнала. Особено на сегашната възраст, когато се появяват и болежки и т.н., не мога да си представя да ям боклуци навън, да седя часове наред на стол с неудобно облекло, да не мога да си полегна, докато съм в конферентен разговор, да пътувам в претъпкано метро и т.н. Simple Smile

# 4
Единствено частни уроци съм давала през майчинството, но за себе си съм разбрала, че не мога да се издържам от това. Осигуровките са скъпи, работата често е повече от 8 часа и както се спомена - почивните дни стават работни.

# 5
  • някъде в орбита...
Преди пандемията работих почти 2 години на хибридна работа, но нямаше гъвкаво работно време. Пандемията ми даде гъвкавото. От тогава отказвам да работя на пълен работен ден в офис. Хич не ми липсва човешки контакт, около мен хора бол.

При хоум офиса не е така. Тъй както можеш да излезеш да си напазаруваш през деня или да хапнеш, така работиш късно вечер, събота, неделя... размива се напълно границата между работно и свободно време. То и сам си го правиш, неусетно, но работодателите също злоупотребяват с това.
Параход, и аз имах такъв период в началото. Слагай на всички мейли при подписа (подчертано) от кога до кога си available през седмицата, и служебния номер директно да препраща към гласовата в извън установените часове. Нищо не е толкова спешно, че да се налага да ти превземат свободното време и да ти ликвидират почивката Hands Plus1

# 6
  • София
Суити, по въпросите ти виждам, че си доста неориентирана какво искаш да правиш и как да го направиш. Няма лошо, затова си пуснала темата, за да се ограмотиш.
Ще се опитам да съмаризирам нещата по точки, защото те далеч не са черно-бели.

1. От гледна точка на пътуване, облекло и т.н. - определено е плюс, защото не губиш време в път и си удобно облечена вкъщи. Последното, обаче, може и да не е съвсем вярно, ако се налага да се стои пред камера с бизнес облекло.
2. От гледна точка комуникация с колеги - определено е по-трудна. Трябва да се дебне свободно време, а когато повечето колеги са от вкъщи, това е много трудно. Може да се наложи да се чака с часове, което на моменти прави екипната продуктивност ниска. Това не е твой проблем, но ако става дума не за твой бизнес, а за наемен труд - във всеки момент може да ескалира.
3. ХО е просто място на работа. Хубаво е да имаш нормални условия. Също така, имай предвид, че с последните промени на закона, може да се окаже, че подлежиш на проверки от ИТ. Тоест - хубаво е да си организираш удобно работно място съгласно изискванията на закона. Провери при неспазване кой трябва да плати евентуалната глоба (изискванията са за определена квадратура, ниво на осветеност и от сорта).
4. Тенденциите на Запад са за завръщане на хората в офиса. Тоест имай го предвид, за да не се окаже, че в един момент ще си разочарована ако става дума за чуждестранен работодател и условията се променят. Тенденциите са за хибридни модели, с различна бройка дни задължителна посещаемост на офиса. Между другото, позициите за изцяло ХО са много намалели и все повече намаляват базирано на мои наблюдения.
5. Имай предвид, че дори и ХО това е нормален работен ден. ХО не е допълнителна почивка - казвам го в контекста на гледане на настинало дете. Ако детето е голямо (7-8 г +) е напълно възможно. НО 2-3 годишно дете няма как да се съчетава, защото малките дечица, освен че са много сладки, са и много силно обсебващи, енергични и трудно съобразителни, че мама е в телеконферентен разговори и сега не може да играе на топка. Разбира се, това силно зависи от естеството на работата. Ако е нещо, по което работиш независимо - можеш и през нощта, но ако е нещо, свързано с екипна работа - не леж на таз кълка. Колегите ти изобщо не са длъжи са се съобразяват с факта, че детето ти е болно. И не, защото не са човечни, а защото те си имат техни си планове и с нищо не биха били длъжни да се съобразяват с теб. Нищо лично.
6. Колкото до хендмейд бизнес - супер идея изглежда, но хубаво си проучи възможностите и си направи сметката какъв би бил шанса ти за възвръщаемост. Пазарът е супер залят с всякакви хенд мейд неща, според мен - даже леко пренаситен. Или, с други думи - казвам ти да помислиш с какво твоите продукти ще се по-различнии от тези на свирепата конкуренция, така че потребителите да предпочетат точно теб.
7. Социални контакти - има хора, които си имат достатъчно широк кръг познанства в близко обкръжение и не им липсва. НО на по-социален човек, ХО може да натежи и да се почувства изолиран и самотен.
8. Винаги с ХО позиция трябва да имаш план Б - какво ще стане ако утре поискат да ме върнат в офиса.
9. Прави са писалите преди мен, че работодателите злоупотребяват. Но искам да кажа, че за скатавки ХО е рай. Законът позволява да се изиска от работодателя инсталация на проследяваща програма, камера и какви ли още не безумия съм чела из нета. И това не е, защото работодателите са откачили, а защото са напатили. Далеч не всички служители са съвестни и момтивирани, разбира се тук ССФ е тотално изключение.

Извинявам се ако досадих, че много дълго стана. Дано поне да е било полезно.

# 7
Благодаря на всички!

slanchezara, страхотен отговор, благодаря много ❤️

# 8
Аз нямам никакъв вариант за хоум офис, защото работата ми е в търговски обект. Предишната ми работа беше свързана с копирни услуги, и като цяло последните поне пет години работя все по разни обекти, с клиенти на живо.

# 9
Аз също не съм имала варианти за Хоум Офис. Счетоводител съм и работата ми е свързана с много документи. Дори по време на Ковид бях в офиса.
Миналата година започнах собствен бизнес - счетоводни услуги и съм си ХО. Засега не ми липсва шума от офис, но много сте прави, че работя 24/7.

# 10
Благодарение на пандемията и аз работя от вкъщи, засега само с 2 дни в офиса, които са ми адски омразни. Софтуерен инженер съм.
За мен няма никакви недостатъци. Най-големият плюс е, че няма хора около мен, дори пътуването не ми пречи толкова, колкото да вися в офис, в който постоянно някой нещо приказва, вдига някакъв шум, хихика се и тн, много ми е уморяващо. Вкъщи се съсредоточавам много по-лесно и много по-бързо върви работата.

Едно време преди пандемията, докато детето беше малко и бях в друга фирма, са ми разрешавали да работя от вкъщи по седмица -две, докато той е бил болен и да се закрепи. Не ми беше трудно да го съчетая, но пък и в онази фирма нямаше много работа, активно 1-2 часа на ден...свършвах я и после поглеждах през някакво време дали някой нещо ме търси. Това не си го представям в сегашната фирма, постоянно висене в срещи и само те пингват да те питат нещо, та с болен тодлър не го виждам.

Но ако си е твой бизнес и никой не те занимава да слушаш глупости по 2-3 часа, а да можеш да се организираш сама, не мисля, че е проблем.

# 11
Записвам се  и аз в темата. От година и половина работя изцяло хоум - в офиса ходя само когато има някакво парти или нещо наистина неотложно. Не ми липсват социални контакти и се чувствам много добре. Преди ми се налагаше да излизам за работа в 7 сутринта, а сега по това време спортувам и пия кафе. Използвам си обедната почивка за разходка или обяд с приятели и най-после намерих време за себе си. Работя във финансов отдел на  международна компания.

# 12
Аз работя от дома без да имам работно време, на граждански договор съм. Може днес да работя  10 часа, утре да не пусна изобщо компютъра, никой не ме проверява. Не се издържам изцяло от това, макар по принцип да е възможно. Плащам данъци, без да имам ползи и преди месец пак ме търсиха от НАП да не би да ги преметна и да не платя нещо. Да си изцяло независим има както предимства, така и недостатъци.

Общи условия

Активация на акаунт