Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 39

• 24 838
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Събирам документи за екскурзии и правя списъци от 5-6 години. Всички ю-та са yu и всички я-та са ya в българските лични документи.

# 91
  • Крайбрежен район
Не съм казала, че не е възможно. Казвам, че аз за пръв път виждам. Живяла съм в пет държави и познавам не малко Марии. Всички са Maria или Mariah, затова се учудих. Странно е, че в България се изписва така.

# 92
Повечето Марийки, които познавам са Mariya в документите, което наистина е абсурдно изписване. Особено някоя колежка, която има мейл и чат, създадени с имената от лична карта… Хем тривиално и познато на всички име, хем написано по тоя безумен начин.

# 93
  • Където морето целува небето...
Не знам дали знаете, но при издаване на първи паспорт имате право да изберете как да бъде изписано името на детето в него. Лично изпробвано при паспорта на малкото ми дете, поради нелеп начин на изписване. По принцип трябва да мине одобрение, но жената ме увери, че почти на 100% минават смените в транслитерацията на имената (стига да не се получава съсем друго име).

Самоцитирам се. Родителят избира как да се изпише при първи документ. По правилото на транслитерацията дори е Маria. Не знам кой изписва Мariya.

# 94
  • Пловдив
Всички Simple Smile Така го дават автоматично и никой няма претенции. Или повечето хора.

# 95
  • София
Единствено името Андреа ми харесва и ми звучи по- добре с А накрая. АндреЯ... не ми се "търкаля" в устата някакси Simple Smile

# 96
  • Sofia
Имам роднина мъж Андреа.

# 97
Андреа е мъжко име. Андреа Бочели. Като цяло самото име е с мъжествено значение, Andros, не знам защо стана популярно и за жени.

# 98
Пак казвам, че по закон трябва в документите да се изписва Maria, т.е. имаме двойно неграмотни хора - служителите, които изписват Mariya (я се изобразява ya когато не е в края на думата) и после родителите дето си записват децата Мариа, заради транслитерацията...

# 99
  • Крайбрежен район
Явно е по избор на родителите, не на служителите. Имам две приятелки, чиито деца са родени в България и живеят в чужбина и двете са Maria. Едното живее в Англия, другото в Испания.

# 100
  • София
Когато си вадих първата лична карта сама избрах как да се изпише името ми на латиница. Майя - Maya, а не Mayya. Връщала съм пластика на банка, за да ми напишат правилно имената, както са по лична карта. Да ги питаш за какво ни сканират личните карти, като не правят сверка. И фамилията ми се изписва странно. Има ц и ч, които са tz и tch. Така бяха на баща ми и така станаха и моите. Никой не ми е спорил какво пише в закона.

# 101
  • Пловдив
Доколкото си спомням в полицията има на стената пример как се изписват буквите. И е допълнено, че който иска друг начин да го каже. Но от това, което е минало през мен като документи хората, които имат предпочитания са много, много малко, всеки се доверява на даденото от службите. А там Мария е Маriya. Включително и аз.

Скрит текст:
Не знам дали знаете, но при издаване на първи паспорт имате право да изберете как да бъде изписано името на детето в него. Лично изпробвано при паспорта на малкото ми дете, поради нелеп начин на изписване. По принцип трябва да мине одобрение, но жената ме увери, че почти на 100% минават смените в транслитерацията на имената (стига да не се получава съсем друго име).

Самоцитирам се. Родителят избира как да се изпише при първи документ. По правилото на транслитерацията дори е Маria. Не знам кой изписва Мariya.

Родителят има право, но не е задължен. И явно в повечето случаи не го прави.

# 102
  • София
Наскоро ми се наложи да създам имейл на човек с фамилия Уилямс за българска институция, за която е задължително използването на закона за българската транлитерация. Изглеждаше така: Uilyams Confounded
Наложи се да се мине през съответната процедура, за да се изпише името нормално, а не така идиотски.
Не ме питайте как правих имейл на г-н Кюмюрджиев Joy (на всичкото отгоре с дълго двойно първо име и всички имена трябва да са изписани цялостно).

# 103
Имаме познат Майкъл, българин, с българска фамилия. Изписан в документите си Maykal.

# 104
Какви са тези нелепици.... какво му има на Michael, Williams и т.н. имена, които си имат международно правилно изписване, голяма тъпотия е това с изписването на латиница...

Общи условия

Активация на акаунт