Майчинството счетоводно - 94

• 37 094
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Ами термина ми е 14.12 трябваше да започна болничен 31.10 просто ми го издадоха на 07.11 за 37 дни нямах проблем с работодателя, това което ми обясниха е,че термина няма как да бъде преместен той си е по ПРМ и това е, защото аз исках да е 45дневен,но от по-късно да започне и нямаше как. Предадох на работодателя даже е регистриран в НОИ вече

# 151
Много благодаря, спестихте ми доста лутане.

# 152
  • София-Младост
Здравейте, имам въпрос за този 45 дневен болничен преди раждане. Длъжна ли съм да го ползвам целия? Би трябвало да ми започне на 30.11, но бих искала да остана на работа до 11.12 и болничния да започне от 12.12. Питах АГ, но тя каза че е длъжна да ми го издаде, а виждам коментари от дами, които са работили и до самия термин. Бихте ли споделили как сте процедирали. Благодаря на отзовалите се.
Не, не е длъжна АГ да го издаде. Ще го издаде, когато вие поискате. Ако  е необходимо ще и представите бележка от работодател, че сте работили до 12.12.

# 153
Здравейте, имам въпрос за този 45 дневен болничен преди раждане. Длъжна ли съм да го ползвам целия? Би трябвало да ми започне на 30.11, но бих искала да остана на работа до 11.12 и болничния да започне от 12.12. Питах АГ, но тя каза че е длъжна да ми го издаде, а виждам коментари от дами, които са работили и до самия термин. Бихте ли споделили как сте процедирали. Благодаря на отзовалите се.

Вече са Ви отговорили, че имате право. Ще Ви кажа и защо - Наредба за медицинската експертиза, чл. 30. Явно Вашата АГ не е запозната с тази промяна от преди няколко години. Иначе й носите бележка от работодател на нея, че сте работила до еди-коя си дата, за да има тя основание да Ви пусне болничния от по-късна дата и да не я санкционират, ако минат на проверка.

# 154
  • Sofia
Да дам и аз пример. 45-дневния болничен трябваше да ми е от 15-ти март. Но аз исках да си изработя месеца и да изляза в болничен от 1-ви април.
АГ каза, че не е проблем да ми го пусне от тази дата, но каза, че тогава болничния  ще е по-къс и тези дни ще са загубени. За мен това не беше проблем.

# 155
Здравейте, искам да попитам възможно ли е фирмата да откаже да пусне майката в отпуск за гледане на дете до 2 г възраст ? Казусът е следния - моя приятелка в момента е в майчинство 1- ва година . Нещо са се сдърпали във фирмата и тя се опасява , че след като детето й навърши годинка , няма да й приемат документите за втората година от майчинството . Възможно ли е да я освободят или съкратят ?

# 156
Здравейте,
вълнува ме следният казус.
Преди година напуснах работа, където брутното ми възнаграждение беше 1600лв. В момента работя на същото място, брутното ми възнаграждение е 1350лв. Ще ставам майка. Имам около 3 години трудов стаж.
Как се определят парите от майчинството? Средно на последните две заплати, които съм взимала? Само на настоящата ли? Имат ли значение годините трудов стаж?
Благодаря предварително!
#майчинство #обезщетение

# 157
С ПИК в сайта на НОИ ще можеш да си изчислиш. 24 месеца преди датата на термина.

# 158
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
вълнува ме следният казус.
Преди година напуснах работа, където брутното ми възнаграждение беше 1600лв. В момента работя на същото място, брутното ми възнаграждение е 1350лв. Ще ставам майка. Имам около 3 години трудов стаж.
Как се определят парите от майчинството? Средно на последните две заплати, които съм взимала? Само на настоящата ли? Имат ли значение годините трудов стаж?
Благодаря предварително!
#майчинство #обезщетение

В първи пост пише всичко.

# 159
Имам следния казус:

Майката е СОЛ. Детето е родено на 28.10.2021г. Записано и посещава СДЯ от 8.11.2022г.

При това положение майката има ли право на 50% майчинство до навуршване на детето на 2 години?

Съответно при попълване в приложение 10 на НОИ след подадено приложение 8 липсва код 12 за "вид осигурен"?

# 160
Здравейте.

Моля помогнете.
Мисля, че моя работодател не спазил срокове на подаване на моя болничен от 16.10.2022 - 14.11.2022 -  беше подаден на 11.11.2022 - с един ден по късно.
Моля, кажете какво ще стане сега, няма да го изплатят.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 21:52 от SlanteNSt

# 161
Ако изляза болничен (обикновен, ако АГ прецени) преди края на 2г отпуск майчинство,  как смятам назад болничния? 12месеца назад или 24? И ако някои от месеците от периода са в 1ва година майчинство,  тогава смятам със сумата преведена от НОИ или сумата,  на която работодател ме е осигурявал?

# 162
Здравейте.

Моля помогнете!  
Мисля, че моя работодател не спазил срокове на подаване на моя болничен от 16.10.2022 - 14.11.2022 -  беше подаден на 11.11.2022 - с един ден по късно!!!
Моля, кажете какво ще стане сега, няма да го изплатят.
Няма драма.Всичко ще ти платят в срок 10 работни дни от подаването.

Ако изляза болничен (обикновен, ако АГ прецени) преди края на 2г отпуск майчинство,  как смятам назад болничния? 12месеца назад или 24? И ако някои от месеците от периода са в 1ва година майчинство,  тогава смятам със сумата преведена от НОИ или сумата,  на която работодател ме е осигурявал?

Болничният (освен ако не е 45-дневния) е за ОЗ и се изчислява на база предходни 12 месеца.Месеците от първата година се вземат на база сумата, от която е изчислено обезщетението, което си получавала.

# 163
Здравейте,
В началото на април приключва първата ми година майчинство.
В началото на май трябва да вляза в 45 дневен болничен преди раждане на второ дете.
Моля за информация как се процедира?
В началото на април трябва да предоставя документи към работодател, че продължавам с втората година майчинство или направо да се прекрати майчинство и да се представи 45 дневния болничен?
Трябва ли своевременно да уведомя работодател или 45 дневния болничен е достатъчно уведомление?

# 164
Здравейте,
В началото на април приключва първата ми година майчинство.
В началото на май трябва да вляза в 45 дневен болничен преди раждане на второ дете.
Моля за информация как се процедира?
В началото на април трябва да предоставя документи към работодател, че продължавам с втората година майчинство или направо да се прекрати майчинство и да се представи 45 дневния болничен?
Трябва ли своевременно да уведомя работодател или 45 дневния болничен е достатъчно уведомление?

От началото на април до началото на май, когато ще ти започне 45-дневния трябва да ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години (втората година), освен ако не смяташ да ходиш на работа или да пускаш отпуск.Съответно, ако не подадеш документи за втората година ще се получи "дупка", в която трябва да си на работа или в отпуск.После с 45-дневния подаваш и промяна в обстоятелствата.

Общи условия

Активация на акаунт