Майчинството счетоводно - 94

• 37 140
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Имам едно запитване за бащинството. Живот и здраве се очаква бебето да се роди преди Коледа и да бъдем изписани вкъщи точно по празниците.

Бащинството е с календарни дни или работни? От кога имаме право да го вземем, от 1 ден от раждането или може ли след Коледните праздници. И без това са почивни дни, да не губим бащинството на това.

Благодаря!
Бащинството е календарни дни и е от датата на изписване.Не може да се отлага.

# 211
Благодаря ви относно помощта за документите при застъпване на майчинство.
Сега имам нов въпрос, който осъзнавам, че е малко глупав, но за всеки случай искам са бъда спокойна.
В момента съм в първа година майчинство. Има ли как в този период да ме уволнят от работа, ако не им хареса новината, че отново съм бременна?
Трябва ли отново да уведомя официално по чл. 313 или устното съобщаване + 45 дневния болничен, когато му дойде времето, е достатъчно?

# 212
Пълен абсурд е да те уволнят, дори и да искат. Поне това имаме от държава, протекция до 3г възраст на детето.

# 213
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Извинявам се предварително ако въпросите не са точно за тази тема, търсих други, но не открих. Надявам се да помогнете, ще съм много благодарна.
В момента съм болничен, след 3 месеца живот и здраве ще изляза майчинство. Тъй като миналия месец смених фамилията, освен болничния, който ще занеса във фирмата, трябва ли да предоставям някакви други документи?
Предполагам още нямате нова лична карта? Ако имате - носите копие от нея. Ако нямате - удостоверение за идентичност на имената от Общината.
 Трябва ли да мина през банката преди това или автоматично те си променят данните в системите? И другия ми въпрос: Не желая да работя повече във въпросната фирма. Мога ли след като ми приключи майчинството или месец преди това да си подам предизвестието, има ли вариант да не ми изплатят дните отпуска, която ще имам? Благодаря предварително!!!! Това за банката не го разбрах - тя няма връзка с обезщетенията, освен, че си получавате в сметка същите. Предизвестие подайте, когато му дойде времето - т.е. според дължимото в трудовия договор. Ако е 30 календарни дни - 30 дни, преди да изтече майчинството. Неизползвания отпуск е дължим от работодателя, но ако не го плати, може да се търси само по съдебен ред.

Цял ден съм в чуденка. Приятелка има две деца, като е в отпуск по майчинство за отглеждане на второто (11м). Голямото е на 4.5 и педиатърката им е казала, че нямала право да издава болничен за гледане на голямото на бащата, щом майката е вкъщи по майчинство (ама за второто дете?!?). Четох някакви стари теми от 2010 и там има спомената някаква декларация, че се попълва, че нямало кой да гледа детето (включително баби и дядовци) и след тази врътка евентуално НОИ признавали и изплащали болничния на таткото.
Питам, защото и аз съм по майчинство и имаме батко, който планирам, ако е болен, Мм да взима болничен. Таа има ли/имало ли е нещо такова? Благодаря.

Естествено, че бащата може да ползва отпуск за гледане на другото дете, за което не се ползва майчинство към момента. Нека ЛЛ посочи лъде е писано, че не може. Майката, ако е в майчинство, няма право на друг вид обезщетение от НОИ за същия период.

# 214
Много ви благодаря!!! ❤

# 215
Здравейте, 42-дневният болничен след раждането ми изтече на 19.11. Може ли следващият, който се взима от педиатъра на детето да бъде издаден на 9.12 с толкова далечна задна дата?

# 216
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, 42-дневният болничен след раждането ми изтече на 19.11. Може ли следващият, който се взима от педиатъра на детето да бъде издаден на 9.12 с толкова далечна задна дата?

Принципно може, но все пак периодът е доста голям.Педиатърът не може ли да го издаде по-рано?Зависи също кога работодателят приключва месеца и дали ще прояви разбиране за такова забавяне.

# 217
Здравейте.
В болнични съм от юни. Бях решила мъжът ми да подава документи за данъчно облекчение декември. Но той пострада и също е в болничен и няма да се върне до края на декември. Как трябва да процедираме, за да можем да го ползваме?

# 218
Здравейте. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Искам да прекратя отпуска и да получвам 50% от обезщетението. Въпросът ми е пиложение 7 и 8 ли се подават само?

Ако реша да се върна отново в отпуск за отглеждане на дете до 2г, кои приложения трябва да подам?

Благодаря предварително!

# 219
  • София-Младост
Здравейте.
В болнични съм от юни. Бях решила мъжът ми да подава документи за данъчно облекчение декември. Но той пострада и също е в болничен и няма да се върне до края на декември. Как трябва да процедираме, за да можем да го ползваме?
Изпращате декларацията на работодателя по поща/куриер.
Подавате си сами ГДД догодина.
Здравейте. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Искам да прекратя отпуска и да получвам 50% от обезщетението. Въпросът ми е пиложение 7 и 8 ли се подават само?

Ако реша да се върна отново в отпуск за отглеждане на дете до 2г, кои приложения трябва да подам?

Благодаря предварително!
Прил. 7 раздел 2 Промяна в обстоятелствата и прил. 8.
ПРи връщане отново всички документи, които сте подали предния път при излизане в отпуск на отгл. на дете.

# 220
Благодаря, Ала-Бала.
В приложение 7 раздел 2 Промяна в обстоятелствата трябва да допиша, че се връщам на работа ли, тъй като не виждам такова обстоятелство в посочените?

# 221
Привет!
Може ли да ми кажете какво гробна да съдържа  служебната бележка от работодател ,за да послужи пред СКГТ за карта за градският транспорт на родител в майчинство .
Счетоводството на моя работодател не е в София и кореспондираме по вайбър
Но ми издадоха бележка ,която не е това,което трябва и от 3 седмици чакам без резултат.
Благодаря!

# 222
Здравейте, в момента съм в майчинство, занимавам се с ръчна изработка от време на време. Имам и майсторско свидетелство от Занаячийската камара. Поканиха ме да участвам в един коледен базар и понеже искам всичко да е регламентирано, мисля първо да се впиша като занаятчия в агенцията по вписванията, след това в НАП да регистрирам дейност за периода на базара. Дали това би повлиало на приходите от майчинството ми? Ако мога така да се изразя.

# 223
  • София
Sun and shine, за СКГТ ще ти снимам текста от моята утре. От октомври съм с такава карта, значи текстът ѝ е ок. Доста общ беше, а те само я погледнаха и ѝ записаха номера и май номера на акта за раждане.

# 224
Sun and shine, за СКГТ ще ти снимам текста от моята утре. От октомври съм с такава карта, значи текстът ѝ е ок. Доста общ беше, а те само я погледнаха и ѝ записаха номера и май номера на акта за раждане.

може ли на мен също, мерси

Общи условия

Активация на акаунт