Майчинството счетоводно - 94

• 37 008
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • София-Младост
Здравейте, съвсем в началото на разузнаването на майчинството съм.
Искам да попитам кога най -рано мога да се върна при настоящия си работодател след раждане?
Четох че се дават 45 дни преди термин,но те приспадат ли се от 135?те?
Ако се върна след 135 дни, имам ли право на 50% от обезщетението и само за първата или и за втората година?
Приспадат се, имате три болнични, които в идеалния вариант са 45+42+48 дни. След тях можете да се върнете на работа. Да, имате право на 50% от обещетението и за първата и за втората година.

# 346
Здравейте, предатои ми да изляза в 45-дневен болничен преди раждане на 28.12 2022 г.
За 2022 г. имам платен отпуск от 17 дни, които ще останат.
Въпросът  ми е дали тези дни платен отпуск от 2022 г. ще мога да ги ползвам след като се върна на работа след двете години майчинство или ще "изгорят".

# 347
Здравейте,
скоро изтича първат ами година "майчинство". По термин 20.01/ раждането беше на 02.01/
каква декларация и с каква дата трябва да подам пред работододателя? Сега съмпо чл.50А и вземам 50% майчинство. 2рата година ще е същото. Другият ми въпрос е , когато малчо тръгне на ясла имали и друга декларация, която се подава?

# 348
  • София-Младост
Здравейте, предатои ми да изляза в 45-дневен болничен преди раждане на 28.12 2022 г.
За 2022 г. имам платен отпуск от 17 дни, които ще останат.
Въпросът  ми е дали тези дни платен отпуск от 2022 г. ще мога да ги ползвам след като се върна на работа след двете години майчинство или ще "изгорят".
Ао няа промяна в законодателството, ще могат.

# 349
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
скоро изтича първат ами година "майчинство". По термин 20.01/ раждането беше на 02.01/
каква декларация и с каква дата трябва да подам пред работододателя? Сега съмпо чл.50А и вземам 50% майчинство. 2рата година ще е същото. Другият ми въпрос е , когато малчо тръгне на ясла имали и друга декларация, която се подава?

https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulyari- … st-i-maichinstvo/

Приложение 8 - декларация по чл. 54 от КСО
Ако детето тръгне на ясла не се подава нищо допълнително, защото вие не получавате пълното обезщетение за гледане на дете.

# 350
Здравейте, обезщетението за майчинство се определя от осигуровките, които са плащани в последните 24 месеца. Какво се случва тогава, когато в част от тези месеци жената е била в предишно майчинство?

# 351
За дните, включени в 24 месечния период (от който се изчислява обезщетението), през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

Втората година се взима на минимална работна заплата.

Здравейте, обезщетението за майчинство се определя от осигуровките, които са плащани в последните 24 месеца. Какво се случва тогава, когато в част от тези месеци жената е била в предишно майчинство?

# 352
Благодаря.

# 353
Привет, а ако има промяна в МРЗ, то при изчисляване на ново майчинство, втората година от отпуска по новата МРЗ ли ще се сметне или 710лв, колкото реално са получавани? Благодаря предварително

# 354
Здравейте.
45-дневния болничен ми е до 25.12, а родих на 15.12 и съответно болничният от болницата е от 15.12
За м. Ноември имах плащане на 30.11.
На 29.12 да очаквам ли превод и за кой период?

# 355
  • София-Младост
Втората година НЕ Е обвързана с МРЗ!
Това, че сумите съвпадат през годините, не означава, че с повишение на МРЗ, ще се повиши и обезщетението.
Закон за бюджета на ДОО за 2022
Чл. 12. Определя се следният размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете до
2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване за 2022 г.:
1. от 1 януари до 31 март – 650 лв.;
2. от 1 април до 31 декември – 710 лв.

# 356
Здравейте! Надявам се да успея правилно да си задам въпроса. Последните две години се осигурявам на 40 часа месечно (190 лв) , което сумарно се явява 6 месеца трудов стаж по мои сметки. Ако настъпи бременност при тези условия , няма да мога да вземам майчинство предполагам, защото нямам 12 месеца стаж, нали така? А от 6тия месец на отпуска по майчинство , ще станат ли 12 месеца стаж и да мога да вземам МРЗ като майчинство? Т.е. тези 6 месеца от отпуска по майчинство, които по принцип също се броят за стаж, за нормални месеци стаж ли ще се броят или не, тъй като в момента на влизане в отпуск съм на 40-часов договор? Или за да вземам майчинство в размер на МРЗ трябва задължително в момента на влизане в отпуск по майчинство да се осигурявам поне на МРЗ? Благодаря предварително!

# 357
  • София-Младост
Наредба за пенсиите и осигурителния стаж
Времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност ...когато лицето е работило при непълно работно време, тези отпуски се зачитат за осигурителен стаж пропорционално на пълната продължителност на работното време
За да взимате обезщетение ви трябва необходимия осигурителен стаж. И то не може да е под МРЗ, без значение че сте работили на 2 часа.

# 358
Здравейте! Някой може ли да ми разясни малко, че ми е много объркано са го сметна. В майчинство втора година бях до 17.12, като вече имам превод за него 448.42лв. Обаче на 09.12 излязох в 45 дневен болничен преди раждане, което ще е живот и здраве януари. Тези дни между 09.12 и 17.12 трябва да си ги приспаднат при превода на 45 дневния ли? И всъщност колко дни и на каква стойност трябва да приспаднат? Понеже не знам как да ги сметна, като всеки месец са различен брой дни, а майчинството е еднакво. Знам че ще този промеждутък ще трябва да се изплатят 50%, но от каква ставка? 🤔🤔 Изобщо не съм наясно.
След 17.12 до края на декември трябва да ми изплатят 7 работни дни, нали така? Тях обаче на каква ставка да ги смятам? При положение, че нямам прекъсване на майчинството, правилно ли е да гледам ставката на предишния 45 дневен от 2020г и да очаквам същото заплащане и сега?
Знам, че при породените НОИ понякога грешно преизчислява майчинството за второто дете и искам ако мога да се ориентирам сама от сега.
Извинявам се за дългия пост, дано съм го написала разбираемо.

# 359
Здравейте.
Във ФБ група прочетох, че ако майка работи на граждански договор по време на майчинство, то приходът трябва да е до размера на минималната работна заплата, иначе спират обезщетението за майчинство. Вярно ли е това?

Общи условия

Активация на акаунт