Майчинството счетоводно - 94

• 37 019
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Някой може ли да ми разясни малко, че ми е много объркано са го сметна. В майчинство втора година бях до 17.12, като вече имам превод за него 448.42лв. Обаче на 09.12 излязох в 45 дневен болничен преди раждане, което ще е живот и здраве януари. Тези дни между 09.12 и 17.12 трябва да си ги приспаднат при превода на 45 дневния ли? И всъщност колко дни и на каква стойност трябва да приспаднат? Понеже не знам как да ги сметна, като всеки месец са различен брой дни, а майчинството е еднакво. Знам че ще този промеждутък ще трябва да се изплатят 50%, но от каква ставка? 🤔🤔 Изобщо не съм наясно.
След 17.12 до края на декември трябва да ми изплатят 7 работни дни, нали така? Тях обаче на каква ставка да ги смятам? При положение, че нямам прекъсване на майчинството, правилно ли е да гледам ставката на предишния 45 дневен от 2020г и да очаквам същото заплащане и сега?
Знам, че при породените НОИ понякога грешно преизчислява майчинството за второто дете и искам ако мога да се ориентирам сама от сега.
Извинявам се за дългия пост, дано съм го написала разбираемо.

А подала ли сте декларация за промяна в обстоятелствата? Не би следвало да сте получила майчинство за периода след 09.12. 50% е от МРЗ, т.е. 1/2*710 лева = 355 лева се разделя на броя на работните дни в месеца и се умножава по броя работни дни за периода от 09.12. до 31.12. - 13 р.дни са.
Майчиствата ви се застъпват, т.е. трябва да се запази същото средно дневно обезщетение, както за първото дете.
Ако всичко е точно подадено, НОИ не изчисляват нищо грешно.

Здравейте.
Във ФБ група прочетох, че ако майка работи на граждански договор по време на майчинство, то приходът трябва да е до размера на минималната работна заплата, иначе спират обезщетението за майчинство. Вярно ли е това?

Няма такова изискване.

# 361
Здравейте, в момента съм във втората година майчинство и предстои до няколко месеца да закрият фирмата, в която работя. Четейки КТ до колкото разбирам освобождаването трябва да стане по 328чл, но се чуват слухове, че ще предложат по взаимно съгласие, което аз няма да подпиша освен ако не се съгласят да ми дадат минимум 4 заплати обезщетение.. Та въпросът ми е за след това - ако намеря кой да ме назначи на трудов договор (фиктивно), мога ли да си продължа майчинството, тъй като детенцето все още е малко за ясла? И ако мога, то дали има някакво изискване колко време след като съм започнала на новото място мога да продължа майчинството? Предполагам продължаването би станало с попълване на ново приложение 7?

# 362
  • София-Младост
Да, можете. Минимум 1 отработен ден трябва да има, за да влезе в сила трудовия договор. Всички документи за съответния отпуск и приложения да обезщетния, се попълват и подават отново.

# 363
Скрит текст:
Здравейте! Някой може ли да ми разясни малко, че ми е много объркано са го сметна. В майчинство втора година бях до 17.12, като вече имам превод за него 448.42лв. Обаче на 09.12 излязох в 45 дневен болничен преди раждане, което ще е живот и здраве януари. Тези дни между 09.12 и 17.12 трябва да си ги приспаднат при превода на 45 дневния ли? И всъщност колко дни и на каква стойност трябва да приспаднат? Понеже не знам как да ги сметна, като всеки месец са различен брой дни, а майчинството е еднакво. Знам че ще този промеждутък ще трябва да се изплатят 50%, но от каква ставка? 🤔🤔 Изобщо не съм наясно.
След 17.12 до края на декември трябва да ми изплатят 7 работни дни, нали така? Тях обаче на каква ставка да ги смятам? При положение, че нямам прекъсване на майчинството, правилно ли е да гледам ставката на предишния 45 дневен от 2020г и да очаквам същото заплащане и сега?
Знам, че при породените НОИ понякога грешно преизчислява майчинството за второто дете и искам ако мога да се ориентирам сама от сега.
Извинявам се за дългия пост, дано съм го написала разбираемо.

А подала ли сте декларация за промяна в обстоятелствата? Не би следвало да сте получила майчинство за периода след 09.12. 50% е от МРЗ, т.е. 1/2*710 лева = 355 лева се разделя на броя на работните дни в месеца и се умножава по броя работни дни за периода от 09.12. до 31.12. - 13 р.дни са.
Майчиствата ви се застъпват, т.е. трябва да се запази същото средно дневно обезщетение, както за първото дете.
Ако всичко е точно подадено, НОИ не изчисляват нищо грешно.

Здравейте.
Във ФБ група прочетох, че ако майка работи на граждански договор по време на майчинство, то приходът трябва да е до размера на минималната работна заплата, иначе спират обезщетението за майчинство. Вярно ли е това?

Няма такова изискване.
Подадох декларацията при работодателя още на 9.12 заедно с болничния лист. Но в сайта на НОИ още няма нищо отразено, което ме навежда на мисълта, че още не е подаден към тях, а пък превод за декември получих на 20.12 и си е пълната сума за щ 01-17.12. Така че ще трябва да си направят някаква удръжка очевидно.

# 364
Обадете се на работодателя си, защото декларация за промяна на обстоятелствата се подава в 3 дневен срок, т.е. след като сте представили БЛ 45 дни преди термин.

# 365
Здравейте! Бих искала да попитам дали някой е наясно със следното. Имам 14 години трудов стаж, но ако съм в момента безработна от година и забременея и имам второ дете ще имам ли право на някакво майчинство първата и втората година. Знам,че трябва да съм на трудов договор и се гледа 24 месеца назад, но ако не съм ще получавам ли нещо дори минимално и колко точно! Благодаря!

# 366
Здравейте момичета, писах в друга тема и ме насочиха към тази. Искам да изляза в болничен, още съм в 7г.с. Ще се следя в Шейново, при д-р Спасов. Началото на януари съм на преглед, тогава ще говорим и за ЖК. Интересува ме въпроса с болничните, защото края на месец май имам операция и съответно - ползван болничен 63 дни от ЛКК. На места пише, че в началото на всяка година ти се зануляват ползваните дни и започваш с нови 180дни, а на други места прочетох, че се гледа 1 година назад от датата, на която искаш да излезеш пак болничен. Предполагам, че ще сте наясно тук и затова ме насочиха към тази тема. Работата ми е свързана с вдигане на тежки стекове, касетки с плодове и зеленчуци, както и кашони. Понякога пък се налага да седя по 8ч, като общо само 30мин от цялата смяна не съм седнала. Моля, ако има запознати - споделете ми за болничните, защото искам да изляза колкото се може по-скоро. Благодаря предварително и се извинявам, че стана толкова дълго - искам да съм максимално изчерпателна.

# 367
Всяка година се зануляват болничните. Отразят след това за майчинство, ама в крайна сметка здравето е по- важно.
По принцип всяко АГ процедира по различен начин. Някои чакат да се види пулса и тогава пускат болнични, други чакат 12г.с.
По принцип ако не стигат дните болнични по някаква причина се ходи на ТЕЛК.

# 368
Всяка година се зануляват болничните. Отразят след това за майчинство, ама в крайна сметка здравето е по- важно.
По принцип всяко АГ процедира по различен начин. Някои чакат да се види пулса и тогава пускат болнични, други чакат 12г.с.
По принцип ако не стигат дните болнични по някаква причина се ходи на ТЕЛК.

Със сигурност няма да ми стигнат, четох, че някои жени излезли в 8 г.с и не им стигнала 1 седмица, други излезли в 13 г.с и не им стигнали 10 дни, не знам как стават тези неща, но няма значение. Освен физическото натоварване, психическото също е огромно. Пък и колегите започват да правят физиономии и да злословят, заради това, че не искам да вдигам това и онова, за това искам да изляза в болничен и да съм спокойна, че няма да ме освободят докато докарам до 3ти месец. Ще поизчакам до прегледа след празниците и ще говоря с доктора, пулс вече сме установили.

# 369
180 календарни дни без прекъсване от ЛКК и 360 календарни дни с прекъсвания в рамките на две години се полагат.

Може да се ползва и платен отпуск, за да стигнат дните.

Здравейте! Бих искала да попитам дали някой е наясно със следното. Имам 14 години трудов стаж, но ако съм в момента безработна от година и забременея и имам второ дете ще имам ли право на някакво майчинство първата и втората година. Знам,че трябва да съм на трудов договор и се гледа 24 месеца назад, но ако не съм ще получавам ли нещо дори минимално и колко точно! Благодаря!

Трябва да сте осигурена към момента, в който има осигурителен случай, т.е. отпуск по болест, за бременност и раждане и т.н.

Последна редакция: нд, 25 дек 2022, 22:31 от Lady Brinne

# 370
Здравейте, от два месеца съм на работа след майчинство. Получих заплата със старо възнаграждение, което взимах преди да забременея. А сега има увеличение вече, което колегите взимат, а аз не. Как се актуализирва заплатата?

# 371
Здравейте, от два месеца съм на работа след майчинство. Получих заплата със старо възнаграждение, което взимах преди да забременея. А сега има увеличение вече, което колегите взимат, а аз не. Как се актуализирва заплатата?

С допълнително споразумение или според колективен трудов договор.

# 372
  • Пловдив
Здравейте. Възможно ли е майчинството да се прехвърли, след като вече е прекъснато?
 На 26 януари детето ми става на 1г. и смятам да се върна на работа. Свекървата ще си дойде от Германия, за да я гледа, но на жената ѝ трябва стаж и искаме да я назначим фиктивно на работа, за да ѝ прехвърлим майчинството. Но доколкото знам, за да не предизвиква съмнение назначението, трябва да я водим 1 2 месеца на работа, през които аз ще получавам 50% от майчинството. Възможно ли ще е след това тя да получава 100% от сумата?

# 373
  • София-Младост
След 12 месеца няма да има особено значение прехвърлянето.
Няма такова изискване за 12 месеца работа. Трябва да има 12 месеца осигурителен стаж и към датата на прехвърляне да е осигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 374
Искам да попитам при болничен с лкк слага ли се печат от регистратура

Общи условия

Активация на акаунт