Бавно наддаване на тегло

• 1 180
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте, майчета.
Леко към притеснена, а не зная дали е основателно и за това ще се допитам до вас.
Та ,така -бебчето ми се роди с ниско тегло 2300 грама ,донесено в 38 седмица +.
Първите два месеца наддаде доволно . Проблема идва,че на 3 месеца тежише 4100,а на почти 4 вече тежи 4500 ,имаме още няколко дни до навършването на 4месеца.
Храни се добре,точно колкото трябва за възрастта си,на АМ е.  Хапва с апетит.
Веднъж дневно се изхожда. Много активно бебе е,рядко плаче.  Сънят е променлив ,понякога спи добре, понякога не,нощният сън е добър.
Ръста е наред ,дори и малко е напред- 62 см на 3месеца
Преди всичко искам да поясня,че посещаваме  педиатър, но мисля да пуснем по-обстойни изследвания или пък друг доктор да търсим.. и аз не зная .
Моля  за мнения ,препоръки, та дори и сходни случаи биха ме поуспокоили.

# 1
  • София
Дъщеря ми беше така, на долните граници. На 6 месеца 6100, на 12 - 9200. Роди се 3200 в 37 седмица. Изключително злоядо дете, в момента на 19 години, 175см и 51 кг. Рядко боледуваща като дете, 1-2 пъти в годината, кърмена до 18 месеца, изкл.кърмена до 6 месеца.

# 2
Абсолютно нормално е теглото. Просто се напълни с наднормени бебета, които се дават за пример, основно от майките им 😄
Моята е 6600, 68см на 8 месеца. Напълно добре си е. Педиатър я слвди всеки месец и няма притеснения.
Важно е до 6тия месец да си удвои теглото, което при вас почти е станало. После наддават вече по-бавно. 300-400 грама за месец, а при нас и по-малко.

# 3
На 6м трябва да удвоят теглото си, на 1г да го утроят .. това горе-долу ...
Ако е родено бебето 2 кг не можеш да искаш да тежи 10 на 6м ..
Синът ми беше в другата крайност - макар и само на кърма, качваше много много... Дъщеря ми беше злояда, там нещата бяха драматични...

# 4
И моята дъщеря беше в другата крайност - не хапваше много, но имах чувството, че и да не яде, пак ще качва. Беше като яйчице. Издължи се в последствие, дава заявки да е доста висока и сега е с нормално тегло.
Аз имах обратните притеснения (да не стане с наднормено тегло) и от всичко изчетено вариантът детенцето да е по-слабо, отколкото с повече кг, е много по-добър. Щом се развива добре и си хапва, няма от какво да се притеснявате.
И в крайна сметка и генетиката си казва думата. Моята дъщеря е точно като баща си (той е висок, едър, с тежки кости). Така че ако вие сте по-слаби, очаквайте и детето да е такова като структура.

# 5
Здравейте. Моето дете е на 3 години и 10 месеца и е 12 килограма. От бебе ядеше под нормата АМ, после ядеше половината от порцията пюре за дадената възраст , а сега пазаренето за храна продължава. Разказвам ви това , защото преживях същия ужас с теглото, когато беше новородено ( изчисляване на изядено количество , мерене на детето и т .н. ) Съвета ми е да не се притеснявате , защото всички човечета са различни и апетита също им е различен, просто му давайте хубаво АМ и за в бъдеще качествена храна.  Важно е бебето да е добре и здравичко.

# 6
Според мен детенцето Ви си наддава и расте добре, щом си хапва и пълни памперсите значи всичко е наред и нямате поводи за притеснение Hug Винаги първите месец-два качват най-много, след това по по-малко.
Моята дъщеричка и тя се роди с ниско тегло - 38 г.с., 2200 гр, първите два месеца качи по 800-900 гр. на месец, в следващите по-малко. В момента е на годинка и е 7400 гр, 68-69 см, а си хапва доволно. Но е супер активна и енергична и явно гори много калории Joy Въпреки че се води под долната граница, според моята педиатърка всичко си е ок, явно си е до ген.
Здравейте, майчета.
Леко към притеснена, а не зная дали е основателно и за това ще се допитам до вас.
Та ,така -бебчето ми се роди с ниско тегло 2300 грама ,донесено в 38 седмица +.
Първите два месеца наддаде доволно . Проблема идва,че на 3 месеца тежише 4100,а на почти 4 вече тежи 4500 ,имаме още няколко дни до навършването на 4месеца.
Храни се добре,точно колкото трябва за възрастта си,на АМ е.  Хапва с апетит.
Веднъж дневно се изхожда. Много активно бебе е,рядко плаче.  Сънят е променлив ,понякога спи добре, понякога не,нощният сън е добър.
Ръста е наред ,дори и малко е напред- 62 см на 3месеца
Преди всичко искам да поясня,че посещаваме  педиатър, но мисля да пуснем по-обстойни изследвания или пък друг доктор да търсим.. и аз не зная .
Моля  за мнения ,препоръки, та дори и сходни случаи биха ме поуспокоили.

# 7
Моят син от бебе е страшно енергичен , много се притеснявах за него , водих го на какви ли не лекари , защото не надаваше добре , всички ме гледаха странно и ми казваха че и такива деца има . И да наистина има , в момента е на 1г и 4 месеца (почти 5) тежи 8.300 кг . Толкова енергичен , ходи , бяга , каква се по стълбите , от скоро даже слиза . Не се спира за миг.

# 8
Моето бебе се роди 2579 в 38ма седмица, повръщаше, спадна 2420 в деня на изписването, имахме драми с кърменето и неонатологията. Някъде към 12-тия ден започна да качва грамчета. С рефлукс беше, сменяхме млека, после алергия към белтъка, айде пак ново мляко, цялото това нещо изисква някакво свикване на организма.
Вече е на 4 месеца и ако трябваше да следвам всички препоръки по учебник щях да се гръмна. Бебето ми яде 4 пъти на ден, най-много 5, ако по някаква причина не може да заспи.
Не помага да се храни на често и по малко, защото тя просто не желае на по-малък интервал. Ако я тъпча повръща, разстройва се, ако пък е гладна и искам да й изкарам шишето от устата става война.
Научих се да се водя по нея.
1-ви месец беше качила 730 грама
2 месец 950
3 месец 950
Към края на 3-тия месец я теглихме пак и беше качила още 200 грама, при прегледа при гастроентеролога ми каза, че е  задържала тегло.
Нищо не е задържала, няма как да очаквам бебе родено 2500 да се храни като бебе 3,5-4 кг.
Върви си добре, качва си тегло, пишка си, ака си. какво да искам повече. Весела е, развива се супер.
Междудругото и аз съм се родила 2500 и цял живот са ме гледали накриво, че съм била много кльощава. На кого да се метне моята госпожица 😅
Първия месец я теглих всеки ден. Празнувах всяко грамче. Кантара ако покажеше пък по-различна стойност се разстройвах. В момента, в който видях, че е минала 3 килограма просто казах на ММ да хвърли някъде в шкафа тоя кантар и повече да не го изкарва. Веднъж преди първия преглед при гастро исках да я изтегля, за да имам скорошно тегло, кантара се беше разкалибрирал нещо и ми показа много по-ниска стойност и казах КРАЙ. Прибрахме го кантара и повече не съм се занимавала. Теглим я само на консултация и чат пат ако се сетя да се кача с нея на нашия кантар.
Първите две седмици ядеше малко за възрастта й, личната ме спичаше само, трябвало да яде поне 90-100, що яде 60-70. Еми толкова иска. Въпреки, че на моя приятелка бебетата ни са с няколко дни разлики и рожденно тегло с 30 грама разлика, нейния в момента е към 8 кг. Само че има разлика и кое бебе как се храни.
Моето бебе се храни на 3,5-4 ч, няма нощни хранения. И яде всеки път различно. Има дни с повече, има дни с по-малко хранене.
На ръст пък е по-ниска, 59 см беше в средата на ноември.
Всяко бебе с неговия си темп. Както обича моята педиатърка да казва, бебе не се гледа по учебник.

# 9
Моята се роди 3000, но имаше период от няколко месеца я хранех със спринцовка и капкомер... На денонощие не й се събираше повече от 200 мл кърма (от 3 до 6м)
Всичко останало повръщаше... Беше голямо приключение...

# 10
Моят син от бебе е страшно енергичен , много се притеснявах за него , водих го на какви ли не лекари , защото не надаваше добре , всички ме гледаха странно и ми казваха че и такива деца има . И да наистина има , в момента е на 1г и 4 месеца (почти 5) тежи 8.300 кг . Толкова енергичен , ходи , бяга , каква се по стълбите , от скоро даже слиза . Не се спира за миг.

Update след няколко месеца..
Молката госпожица вече е на 1г и 2м и е 8.300 . Същото като вашето детенце, здрава,щура ,енергична и все така капризна на тема хранене .  Не прилича на мен,аз съм все гладна и дебела(също родена мъничка -2600)😂
 Да са ни живи и здрави.🫶
П.п Адашки сте с нея🤩

# 11
Мен си ме гложди от време на време дали е ок да яде само 4 пъти. Повечето лекари ще ме овикат, педиатърката си ме успокоява и ми казва, че по-добре да се водим по бебето, щом не иска повече.
Успокоявам се и пак ми идва мухата в главата.
Иначе мисля, че си наддава добре, четвъртък сме на консултация. Бях написала по-горе как е качвала.
Видимо е добре, пишка си, ака си, весела е.
Има бузки и бутчета, не е кльощава.
Аз й правя 180 мляко (210 е готовото количество) и изяжда различно. Има дни, в които изяжда по 180-210, има дни, както днес например, по 150,160. Като общо количество е малко май, но не мога да я тъпча. Пробвам се, просто дърпа, плюе или повръща ако се излъже да хапне. Дори два дни, преди да си увеличи интервалите между хранене на 4ч, ми се случи да я мъча на 3-3:30ч, аз се чудех защо се дърпа и плюе, в един момент започна много да плаче, в истерия Sad тогава я оставих да поспи, реших, че ще си се водя изцяло по нея и ето ни - на 4 хранения.
Имала е пето ако в период на скок на растежа не успее да заспи от превъзбуда и тн и като минат 3-4 часа й предлагам. Не е от бебетата, които каквото им тикнеш ще пият😀 ако пък е гладна, не може да я озаптиш. Случвало се е докато яде да имам нужда нещо да се наместя и вадя шишето от устата за секунда ОТКАЧА, всеедно млякото е изчезнало.. така че при нея положението е - нито може да я накараш да ядр повече/нито по-често/ нито ако е гладна да я оставиш на по-малко количество. Че и това са ми обяснявали как трябва да яде по-малко и по-често, този номер не ми се получава след първия месец. Тя реално някъде тогава си махна едното нощно хранене, после махна и второто и дефакто това нощно хранене сега е преходно само при скока на растеж.
И ми писва малко от тая тревожност, която се засилва на моменти, на моменти изчезва. Изнервям се от това как постоянно излизат разни информации това не трябва, онова трябва.. и в някакъв момент се чудиш къде бъркаш и какво правиш грешно :/

# 12
Ох, много съм се притеснила роди се 2700 изписаха я 2460 до 10м всичко наред и спря да качва вече 4- месец нито грам .На 1.2г и е 7500 , яде си , но не се спора за 1 секунда .

# 13
Здравейте, мами 🫶🏻
При нас ситуацията е следната. Моето момче се роди 3200 гр, почти в 37 седмица. В родилно беше с жълтеница. Изписаха ни от родилно 3010 гр. След това жълтеницата се засили. Едва го будих, за да го храня.
Хранеше се много малко и на моменти повръщаше. На 8 ден от раждането ни изпратиха в неонатология, за да излекуват жълтеницата. Там повръщането се засили, защото искаха да давам повече мляко. То не беше смяна на млека, шишета с различен поток… беше ужас. Лекарите в неонатология казаха, да мине на HiPP anti-reflux. Лекарите там казваха, че трябва да яде по 90-100 мл, но ако ги дам - повръща. Изписаха ни от неонатология на 13 ден от раждането му. От няколко дни сме си вкъщи и се напасваме. Сега на хранене приема по около 70 мл АМ, но поне не повръща. Пробвам на моменти да давам повече Има по 8 хранения на ден. Пълни памперсите на почти всяко хранене. Много се притеснявам, че не наддава. Може би от жълтеницата дръпна назад. На моменти се чувствам ужасно.

# 14
Моето дете не е особено повръщало, роди се по-рано и по-малко кила и около 10 ден ни изписаха като май можеше и по-рано.
Никога не е яло по норма, ядеше по-малко, но наддаваше. На годинка беше повече от утроило килограмите си. Макар че аз бавно минах от АМ към кърма с цедене и по-късно на гърда. Но към 9-ти месец вече май не му стигаше и се върнах обратно на АМ. Според мен щом не повръща, дори да е по-малко е наред. Можеш да компенсираш и с по-начесто. При кърмене обикновено е колкото иска и когато иска бебето т.е. може по-малко доста по-начесто. Не си написала колко килограма е сега за да добием представа колко не качва. Вкъщи ли му следиш килограмите?

Общи условия

Активация на акаунт