Майчинството счетоводно - 94

• 36 955
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, предстои ми регистрация на бременност по ЗК. Знаете ли дали банките имат достъп до тази информация, ако нямам вземани болнични до момента?  Планирам ипотечен кредит преди майчинството и не бих искала да имам проблеми с документите… принципно съм одобрена, но не съм разписала и се чудя дали няма да ми откажат, ако разберат, че съм бременна? Ако има някой запознат, ще съм благодарна да сподели. Мерси! 😊

# 616
Нямат достъп,а и щом сте одобрена,няма да има проблем.
Успех с покупката,лека бременност и здраво и пухкаво бебче на финала! 🥰

# 617
Здравейте, болничен от педиатъра на бебето (след този от болницата при раждането) как се изчислява? За декември дневната ставка е доста по-висока от тази за януари...

# 618
Здравейте, болничен от педиатъра на бебето (след този от болницата при раждането) как се изчислява? За декември дневната ставка е доста по-висока от тази за януари...

На същата ставка като 45дневния и този от болницата. Цялата първа година майчинство е на 1 и също изчисление започвайки от 45 дневния болничен.

# 619
Здравейте. На 4 януари се върнах за десет дни  на работа след майчинство. Само 3.01 е бил работен ден преди това,но имам преведена супер ниска заплата. Подписах договор за 1590, имам преведени 1035 ?! Вече съм платен отпуск,но нали няма значение, на новата заплата съм. От къде идва според вас тази разлика?
Аз пак да питам...

# 620

На същата ставка като 45дневния и този от болницата. Цялата първа година майчинство е на 1 и също изчисление започвайки от 45 дневния болничен.

Разбирам, но просто за декември ставката е много по-висока отколкото за другите месеци и не знам защо.

# 621
Luna, ако си на минимална, е нормално в месеците с по-малко работни дни да е по-висока.

# 622
В момента използвам платен отпуск за 2021 и 2022 г. Детето ми ще стане скоро на 1,3 г. Налага се още месец да е в къщи, а моят платен ще е само този от 2023 г. Искам да използвам един месец неплатен отпуск. По закон може ли работодател да ми откаже, предвид възрастта на детето ми и това, че се налага по медицински причини да е в къщи? Ако ми позволи какви осигуровки следва да внасям аз - здравни, социални?
За толкова години стаж никога не съм използвала неплатен отпуск и нямам представа 🤔😔 Благодаря!

# 623
Здравейте на всички, искам да попитам нещо което никък не ми е ясно. От Септември започнах нова работа след това разбрах че съм бременна, казах на работодателя нямаше проблем, докато не назначи и друг човек и започна да ми обяснява че е по добре да излезна в болничен да не ходя на работа по добре било за мен (работата ми никък не е тежка, и си я работа с удоволствие ) но отказах защото знам че така пада дохода за майчинството ми. Прекрати се тази тема до онзи ден когато без да искам попаднах на разговор който не трябваше да чувам между една от служителките и работодаделя ни в който разговор чух че( искала да ме махне  от работа защото не съм се справяла но съм забременяла и я хванало жал)и ред глупости по мой адрес а на мен нищо като подобно не ми е споменавано никога и никога не е казвала това не е така или нещо че да разбера къде ми е грешката и да я поправя при което ми стана гадно. Имах консултация със счетоводител за съвет добре  и ще падне ли дохода ако излезна в  болничен сега предположение че съм в 22 г. с. и ми остава 2 м. и половина до 45дни болничен каза да си трая. Но вчера разбрах че графика ми от 3 - 4работни на всеки служител мойтв станали 2 на седмица (плаща се за ден) осигуряват ме на мин. Работодателя искал да говори с мен,таа да мина към въпроса може ли да ме уволни/съкрати сега и ако може имам ли някакви права. В договора ми има две следни точки : 1- трудовият договор се сключва за неопределено време  2-срок на изпитание 6месеца в полза на работодателя /което ме обърква също /
Извинявам се за прекалено дългия пост, благодаря на всеки

# 624
Да, може да те освободи. Нямаш защита по време на изпитателен срок. И защо не си излязла в болничен? Какъв доход ще ти падне, при положение, че си осигурявана на МРЗ? Ти и без друго ще вземеш минималното майчинство, което е 780лв в момента.

# 625
Излизайки в болничен, се прекъсва изпитателния срок. На твое място бих работила, докато не мине изпитателния срок, защото после като излезеш в майчинство, мястото ти се пази и имаш натрупан платен отпуск за времето, в което си била в майчинство.

С този намален график провери дали са те осигурявали на пълен работен ден. Трябват ти минимум 12 месеца трудов стаж на пълен работен ден (общо в живота, може с прекъсване), за да имаш право на майчинство + да си на трудов договор.  Правилно са ти казали да си натискаш парцалите, защото иначе ще трябва да търсиш някой да те назначи в напреднала бременност. Даже и работодателят да те остави, ако излезеш в болничен, може да те уволни по всяко едно време, така че бъди подготвена с резервен вариант.

# 626
В момента използвам платен отпуск за 2021 и 2022 г. Детето ми ще стане скоро на 1,3 г. Налага се още месец да е в къщи, а моят платен ще е само този от 2023 г. Искам да използвам един месец неплатен отпуск. По закон може ли работодател да ми откаже, предвид възрастта на детето ми и това, че се налага по медицински причини да е в къщи? Ако ми позволи какви осигуровки следва да внасям аз - здравни, социални?
За толкова години стаж никога не съм използвала неплатен отпуск и нямам представа 🤔😔 Благодаря!

Имате право да се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, ако Ви устройва. Така няма да взимате неплатен и в същото време ще си получавата пълната сума (ако не се лъжа - все още е 710лв, защото не е обвързана с МРЗ и се гласува всяка година). Няма значение, че сте се върнала вече на работа (и сте в отпуск), този тип отпуск може да се взима на части (тоест да си го преподновите).

# 627
За първата година нали е обвързано с минималнатя заплата? Уж вдигнаха на 780лв , а сега гледам че ще ми преведат по- малко, в сайта на НОИ. Дано да има някакво преизчисление. Тези, които са на минималното, при вас как е?

# 628
2-срок на изпитание 6месеца в полза на работодателя /което ме обърква също /

В полза на работодателя значи, че той може да ти прекрати договора от днес за утре, докато трае изпитателния, а  ти имаш срок за предизвестие.
6 месеца са - като не се броят отпуските и болничните.
И аз бих работила, еле пък, че му е станало жал. Мине ли ти изпитателният, много е трудно вече да те съкрати. Като се върнеш от майчинство, ако още ти се работи там, тогава, ще се доказваш колко ценен работник си.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 14:28 от Одри ♡

# 629
За първата година нали е обвързано с минималнатя заплата? Уж вдигнаха на 780лв , а сега гледам че ще ми преведат по- малко, в сайта на НОИ. Дано да има някакво преизчисление. Тези, които са на минималното, при вас как е?

Всеки месец има различни работни дни -18-22. В месеците с празници като Декември, Януари, Март, Април и тн се очаква по-малка сума. Летните месеци ще вземете по-прилични майчински. Не е само до минималните, това важи и за максимално осигурявани лица- май почти няма месец, в който да си до тавана на сумата..

Общи условия

Активация на акаунт