Майчинството счетоводно - 94

• 36 943
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Nomadgirl, това НЕ е съвсем така!
Тези, които получават минималното майчинство изобщо не ги засягат работните дни. Обезщетението им е колкото МРЗ и не може да е по-малко!

# 631
Запозната съм, второ дете ми е. Взимах малко над минималното или минималното, в месеците с по- малко работни дни. Нали официално приеха 780лв да е минималната работна заплата, обикновено е свързано с майчинство първата година. За това питам, при мен ли е проблема само или има и други с такова изчисление?

# 632
Здравейте, имам наета детегледачка на граждански договор, която работи и на друго място на трудов договор и се осигурява там под максималния осигурителен доход. Какви данъци дължи тя и ние съответно като до момента и е превеждана сумата както е по договор без никакви удръжки?

# 633
Здравейте дами! Бихте ли ми помогнали със съвет. Първа бременност ми е, с термин 27.04.2023 с планово секцио на 17.04.2023. Т.к не искам да ползвам пълните 45 дни болничен преди термин (тоест от 13.03.2024), а искам да изляза седмица по-късно от 20.03.2024. До колкото разбирам майчинството ми ще се удължи с 10 дни (термин минус секцио) до 25.04.2024, но въпросът ми е за тези 7 дни, които не съм използвала от болничния. Те "изгарят" ли или се добавят също към майчинството (тоест в отпуск по бременност до 25.04.2024+7 = 02.05.2024)?

Благодаря много!!

# 634
Първата година е до датата на термина, независимо кога е родено детето. Ако не използваш 45 дни преди термина си е за твоя сметка, смисъл не се запазват за след това. Издава се изравнителен болничен от личния лекар на детето след раждането.

# 635
В момента използвам платен отпуск за 2021 и 2022 г. Детето ми ще стане скоро на 1,3 г. Налага се още месец да е в къщи, а моят платен ще е само този от 2023 г. Искам да използвам един месец неплатен отпуск. По закон може ли работодател да ми откаже, предвид възрастта на детето ми и това, че се налага по медицински причини да е в къщи? Ако ми позволи какви осигуровки следва да внасям аз - здравни, социални?
За толкова години стаж никога не съм използвала неплатен отпуск и нямам представа 🤔😔 Благодаря!

Имате право да се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст, ако Ви устройва. Така няма да взимате неплатен и в същото време ще си получавата пълната сума (ако не се лъжа - все още е 710лв, защото не е обвързана с МРЗ и се гласува всяка година). Няма значение, че сте се върнала вече на работа (и сте в отпуск), този тип отпуск може да се взима на части (тоест да си го преподновите).

Благодаря ви, но този вариант не ме устройва 🙄 Детето ми е записано на ясла и ако се върна отново в майчинство, следва да го отпиша. За София не е опция, предвид "лесния" прием😒

# 636
Видях сега в сайта на НОИ, че имам преизчисление и ще имам допълнително превод за разликата до 780лв. Информация за тези на минимално майчинство.

# 637
Здравейте, бях осигурена в 2 фирми,преди да излезна в майчинство,тоест не се ли предполага,че 1вата година трябва да взимам повече пари?  В едната бях на 8ч в другата на 4ч .. достта съм объркана

# 638
Здравейте,

Сестра ми има следния казус, може би подобен на Vi_To:

С прекъснато майчинство, т.к. детето е прието на ясла, но след посещение в яслата, боледува.
Длъжността ѝ е закрита поради това, че е закрит отдела. Предстои евентуално прехвърляне в нов отдел или в нова фирма (нейният отдел е прехвърлен в друга фирма). Тъй като детето е записано в ясла, отпада ли възможността за неплатения отпуск за гледане на дете от 2-8 год. възраст? И има ли право на месец неплатен отпуск (той 30 работни или календарни дни се води), в който продължава да ѝ тече трудов стаж?

Детайлите за термин, отпуски и болничен слагам в скрит тест, че да не стане много дълъг постът:

Скрит текст:
Термин: 11.02.2021, Дата на раждане на детето: 14.02.2021
С прекъснато майчинство, т.к. детето е прието в ясла от 11.11.2022.
В периода 11.11.2022 до 09.12.2022 е в платен отпуск, след това две седмици болничен за гледане на дете.
След това от 29.12.2022 до 13.01.2023 платен отпуск.
От 16.01 до 27.01.2023 отново болничен за гледане на дете и от 30.01 до 09.02 отново платен отпуск. Не е използвала неплатен до момента.

Благодаря Ви предварително!

# 639
Има ли значение на колко си осигуряван , за да взимаш по-голямо майчинство? Ако си в 2 фирми как стоят нещата:)

# 640
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, бях осигурена в 2 фирми,преди да излезна в майчинство,тоест не се ли предполага,че 1вата година трябва да взимам повече пари?  В едната бях на 8ч в другата на 4ч .. достта съм объркана

Повече пари от кое?
Сумата на обезщетението не зависи от броя на правоотношенията, а от осигурителния доход за предходните 24 месеца.

Tanya M, ако детето е навършило 2 години, то може да се ползва неплатен отпуск за гледането му. От майката или бащата, ако са на трудов договор.

# 641
Здравейте дами, имам следния въпрос. Имам около 7 месеца стаж, прекъснати към 2017 и 2019 г. Сега съм бременна с термин август. Сега ако се осигуря дали ще мога да взимам майчинство? Като попитах ми отговориха, че се гледат 15 месеца назад, но аз фактически 15 месеца преди нямам стаж, тъй като последния ми е 2019?

# 642

Tanya M, ако детето е навършило 2 години, то може да се ползва неплатен отпуск за гледането му. От майката или бащата, ако са на трудов договор.

Lady Brinne, много Ви благодаря! А този неплатен отпуск ще се води ли като трудов стаж и тя ще трябва ли да си внася някакви осигуровки?

# 643
  • София-Младост
Това означава ли, че прехвърлянето на майчинството на бащата не се брои за прекъсване на майчинството, което би предположила ново изчисление? Досега смятах, че щом съм го прехвърлила веднъж на бащата, вече се брои за прекъснато.
Скрит текст:
Здравейте, имам дете, което ще навърши 2 години в края на март. Майчинството се ползва от бащата. В момента съм бременна и ми предстои да изляза в болничен за бременност и раждане на 19 март, или няколко дни преди да изтекат двете години на първото ми дете.
В такъв случай, бащата може ли да ползва майчинството докрай или автоматично ми се прехвърля на мен в момента в който изляза в болничен за бременност и раждане?
Какви документи трябва да представя? Предполагам промяна в обстоятелствата...
1. Връщате се в отпуска за отглеждане на първото дете, т.е. прекратявате прехвърлянето, нека да  е 1-2 седмици преди 45 дневния. Така ще имате право на обезщетение за второто, в размера като за първото дете, ако това разбира се  е по-изгодно за вас.
2. Бащата остава в отпуск за отглеждане на първото ете до 2 г. възраст, вие си ползвате 45 дневния за второто дете. Изчисленията за обезщетението се правят по обичайния начин. 

Alegra03
За НОИ това няма значение. Не мисля, че това точно, което описваш е ликвидация. Ако напишеш член от КТ за прекратяването, може да помогнем повече.
[/spoiler]
Напротив, брои се според мен. Нали  и това съм написала, че ако искате същото обезщетение, ще трябва да прекратите прехвърлянето и вие да се върнете в отпуск за първото дете, км момента на излизане в 45 дневен за второто.

# 644
Лорети трябва да имате 12 месеца трудов стаж,независимо кога за да взимате майчинство.То ще се изчисли на база 24 месеца назад,ако не сте работили тогава,ще ви сметнат минималната за този период.Ако ви назначат сега на трудов договор,до 45 дневния преди термин тъкмо ще съберете нужния стаж и ще получавате две години обещетение.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 21:02 от лещичка

Общи условия

Активация на акаунт