Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 170
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
Жалко, че винаги врачуващите срива нямат нищо за продаване, ни пури, ни хотел. Иначе аз съм винаги фен да си купя, ако продават по-евтинко, за да заобиколят срива.  JoySunglasses

Това е все едно да скандираш на състезания, а да "нямаш кон в залагането". Не го разбирам това "фенстване".
Няма да продаваме ние “врачуващите”, щото сме си направили сметката. Ще продават тези дето се набутаха с кредити през последните 2 години и въобще не помислиха ако се вдигне лихвата как ще ги плащат. При константна заплата - двойна вноска, двойна сума за осигуряване на хранителните нужди на семейството, двойна сума за гориво на месец и въобще всичко двойно. Така че, споко ще има да купувате, няма да са по левче, но няма да са и по 1200-2000 евро квадрата в големите градове. Предполагам, че цената ще се завърне към 800 евро квадрата( или 600 евро, зависи от мястото).Няма нужда да си много умен, за да знаеш, че каквато и рецесия да дойде, никой имот няма да струва левче( освен ако не се е блъснала бомба в него, тогава може и левче да стане). Така че, не използвайте този аргумент моля: “ апартамент за левче”, не подценявайте толкова читателите във форума.
А един мармот завива шоколад....

# 301
  • Бургас
Цената на арматурата може и да пада. Ама Хасан и Юсуф искат вече надник с 50-100 процента по-висок от преди няколко месеца, щото иначе ша бягат у Германия. Инженери, архитекти и проектанти също искат по-голям хонорар, че осигурителния праг скача. Както и офис девойките, които въртят документацията. А дизелът междувременно стигна 3.50 лв.
А че някои хора нямате грам връзка с реалността и смятате, че един строеж е само арматура и тухли, го виждаме отдавна. Ама дано да си прав, че да пуснат строителите по два апартамента за лев, че да си ги купя евтино.

Айде почваме да носим от 1000 кладенеца вода...
Горе бяха посочени строителни материали, сега не били те.
Само да кажа, че 2007-2008 година всички строители, брокери и проектанти пак взимаха много, избираха си работата, отказваха обекти и т.н.
После 100-200 000 такива останаха без работа и бързо си промениха мнението.

Ама както и да е. Хасан и Юсуф определят пазара явно...

Айде сега се върни на поста ми и прочети още веднъж текста в скобите за цената на труда. С удивителна, която подчертава казаното. Или не четеш, или не разбираш, а най-вероятно и двете.
И цената на материалите, и цената на труда определя крайната цена. И не сме 2008-ма. Хора за работа няма и трудът става все по-скъп. Може да ти е смешно, но да - Хасан и Юсуф определят пазара. Щото ако ги няма тях да зидат и мажат, ще видите жилища през крив макарон. Все по-определящ е трудът на Хасан и Юсуф и в други сектори - земеделие, хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, ама да не разводняваме темата.
Разбирам, че много ти се иска цените да паднат, дай Боже да си прав!

# 302
Хахах вие какво очаквате, някой да ви каже кой ден в колко часа балонът ще се пропука ли 😀 и аз искам така. То ако знаехме с точност кога ще стане, вече щеше да е изгърмял. Жалко, че имате хора познати, които от 2012 година твърдят, че балонът ще гръмне, но са пропуснали, че той тъкмо е издишал до край. Аз с такива хора не комуникирам слава богуу

Тангра, бих ти направила 1000 евро отстъпка, ако тръгна да продавам, че ми наду главата с тая реплика. Ти колко имота имаш и колко са на кредит, че ми стана много интересно. И колко време ги изплащаш? За колко години ти е бил най-бързо изплатеният кредит? При какви условия в следващите 2-3 години би купил пак на кредит и имаш ли избор в следващите 3 години само кеш да изкараш или пак ще ти трябва кредит?

Но да имотите няма да падат - От сега нататък имотите ще са по-скъпи като вноска за крайния купувач на кредит, дори и цените да паднат с 30-40%. Така че и само поради този факт, по-високите наеми са оправдани. Да, работа има към момента много, но не виждам служители/работници да бъдат замеряни с пачки и масовката да могат да спестяват много повечи от преди, че с тая инфлация оставям 100 лв в магазина и нищо не съм купила. Гледам всички Лидъли, Пепко-та и от сорта нискобюджетни магазини се пръскат по шевовете от хора с пари като реки 😀

# 303
Не знам дали имотите падат, но броят на сделките с тях в София - със сигурност. Имам приятели, които работят в нотариални кантори и всички казват, че септември и октомври са много, много слаби месеци.

# 304
  • София
Хаха, на кое по-напред да отговарям. Това, че в нискобюджетния лидл има хора, нищо не означава. И аз пазарувам често от там. Другото от кауфланд. И от дъжд на вятър фантастико. Това не означава, че съм беден, нито аз, нито останалите пазаруващи.

1000 Е на квадрат ли отстъпка? Ако е общо, задръж си я.
Мога да изкарам не 3 години на мускули, ами 103. Щото с 30-40% от наемите ми се покриват всички ипотеки, включително и тази, където аз живея.
Нямам скоростно изплащане на ипотека, що за абсурд и безумие!? Напротив, аз спортувам как да постигна по-бавно изплащане на ипотека. Аз имам пари да си погася всички ипотеки, но си ги държа за да купувам още имоти. Що да гася ипотека, като съм вложил Х труд, време, нерви, шансове да го изградя тоя модул. Така се вади то ипотека и така се пилее, да си я погасяваш.
Иначе, да отговоря по друг начин, за 5г е можело да си изплатя ипотеките. 1/2 от наеми и 1/2 от заплата за тоя период.
Аз търся изгодни условия на купуване. Като приемам и апартаменти с компромиси. Не съм на принципа, наливам всичко на макс, за да живея нашироко и в супер лукс като шейх. Купувам и почти само в строеж. Подбирам подценени квартали, подценени строители, подценени квадратури и тн и тн. Не е така просто. Ама като сте казали, ще идва срива, викам да ви помогна, затова предлагам, ако ще стават по 600Е на квадрат, както се каза, аз мога да ви дам по 800 и да стискаме ръцете.

# 305
Което значи, че няма панически разпродажби, които да свалят цените. Разбирам, че на много хора им се иска да спаднат цените, но поне в момента това не се вижда, а и при тази инфлация не виждам основания за кой знае какъв спад. Не може всичко да поскъпва с двуцифрени проценти, а имотите да спадат. Щели били да растат лихвите, ама и заплатите се вдигат заради инфлацията. Да. може би не на всички, не еднакво и не съвсем достатъчно, но това ще се оправи с времето.

# 306
Не знам дали имотите падат, но броят на сделките с тях в София - със сигурност. Имам приятели, които работят в нотариални кантори и всички казват, че септември и октомври са много, много слаби месеци.

Много полезна информация, утре ще се обадя и на моя нотариус.

Тангра, аз не мисля, че имотите ще паднат до 600 евро на кв м. Сори.

Черна станция, ако сделките по имотите секнат, това озн че мн хора ще тр си търсят нова работа или да се примирят с по-ниски приходи и то при по-лоши времена - така е в бизнеса с приходи от комисионни такси. И да, няма панически продажби, но има ли предпоставки към тях? Колко е лихвата днес? Защо да има паника към днешна дата?? А дали също и купувачите не са започнали да се отдръпват към този момент и да изчакват, понеже по-малкото сделки може и това да означава.

# 307
Ами аз честно казано не съм забелязала поголовно увеличение на заплатите, напротив, доста хора се оплакват, че почти не са им повишени. За по-нататък - ще видим..

# 308
Ами аз честно казано не съм забелязала поголовно увеличение на заплатите, напротив, доста хора се оплакват, че почти не са им повишени. За по-нататък - ще видим..

Е как бе, на мен ми вдигнаха заплатата с 200 лв, ма им направих забележка, че след като ми удържат за по-високия праг, все едно нищо не са ми вдигнали 😀 смяхме се задружно

Предимно увеличение за заплатите има при хората, работили на под 1000 лв

# 309
  • Бургас
MaryPop, лихвите са различни при различните банки, а и в зависимост как си ги договарял. На единия ми кредит например е 2,5%, на другия - около 3%, като беше 3,5% при тегленето, но впоследствие я предоговорих.
И принципно няма лошо да се преориентират хората към други браншове, да се преквалифицират, да запълнят дупки там, където има нужда от хора - брокерите и без това станаха твърде много и всеки се захваща с тая работа, щото лесно му се вижда. Тъкмо ще останат само онези, които си разбират от работата и могат да оцелеят дори и при свит пазар.

# 310
Добре бе хора, никой ли не следи другите държави - канада, сащ, англия, ако щете и германия. Защо се дъвчем тука постоянно и се пънем да предричаме, като е ясно какво следва ако се наблюдава запада.

# 311
Защото докато чакаме да последва при нас с обичайното закъснение , то на запад такова мазало може да стане че да пропуснем някои предходни епизоди.
Стискам палци да имат малко мозък и да не стане голяма беля, и  да не е по-добре да имаш землянка или бункер и градина да си садиш картофите , отколкото апартамент . Защото много назле вървят нещата както чета по новините.

# 312
То че застой ще има, ще има. Но - цените на всички материали (и най-вече на труда!) растат и не падат. Няма как новото строителство да бъде на по-ниска цена.
Но какъв дял са новопостроените жилища от всички сделки? В София 2021 виждам са въведени 5,603 жилища в експлоатация. А броя на сделките беше мисля над 40,000. Така че не новото строителство движи основната част от пазара.
Ако пазарната цена падне под себестойността им, просто няма да започват известно време нови строежи. Казва му се "застой", "рецесия" или както искаш го наричай. Много такива периоди е имало по света, а и у нас.
Но на едно вече построено жилище цената не зависи от стойността, а само от търсенето и предлагането. Може да е построено за 50к и да се продаде за 200к (не малко такива примери има), а може да е построено за 200к и да се продаде за 50к (ако няма кой да даде повече).
А пък от какво зависи търсенето и предлагането? Няма линеен модел, който с една проста формула да ти даде отговора. И сложен мултифакторен модел да направиш, пак не можеш да обхванеш всички променливи и взаимодействието им.
Влияят и демографията, и доходите, и лихвените проценти, и алтернативите за инвестиции, и инфлацията, и много други неща. Общо взето всяка прогноза е предимно базирана на "гът фийл" на прогнозиращия.

# 313
Добре бе хора, никой ли не следи другите държави - канада, сащ, англия, ако щете и германия. Защо се дъвчем тука постоянно и се пънем да предричаме, като е ясно какво следва ако се наблюдава запада.

Защото не всичко е същото като там. Например като падне цената на нефта, там поевтинява и бензинът, ама у нас не Wink Някъде хората си живеят спокойно под наем и не се напъват за свое, ама у нас не. Просто има разлики и ние гледаме местните особености. А и чети внимателно какво казваме все пак, изобщо не сме толкова крайни или категорични. Аз поне говоря за това какво е положението към момента. Писах за мой познат, който съвсем наскоро продаде двустаен за тотален ремонт за 2500 евро на квадрат при това без брокер и обява, само чрез уведомяване на съседи. И всичко стана за седмица. Това за мен не е сгромолясващ се пазар, не знам за теб какво е.

# 314
  • София
Един познат спомена, че продал еднопространствен апартамент 30кв чисто (20кв холо-кухньо-спалня) и 20кв тераса за 80к евро, на края на студ. град. Бързал бил, иначе можело и по-скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт