Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 035
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Как ще го получат това сексуално удоволствие? Специален формат сгради ли ще им строят?

Не, на чисто духовна основа са нещата - от кеф, че са били прави, че от пет години чакат срив, а той все не идва и вместо това цените скочиха двойно. И сега аха - четат заглавието и вече си викат "дойде Видов ден", пък то какво било...

Между другото това с 1/5 от кварталите е много интригуващо, но не ги видях написани. Чудя се това най-скъпите ли са (Център, Оборище, Иван Вазов), или пък скапаните джендеми, които като скачени съдове гонят добрите места... ма си оставам ...неудовлетворена в любопитството си Wink

# 556
Влязох да питам какво мислите за този инвеститор в Банско, продава на доста ниски цени:https://investinbansko.com/
Ниски изглеждат цените, наистина. Аз не го познавам района, само предполагам, че зимата имат проблем откъм инфраструктура - почистване на улици итн.

Виждам, че се обсъжда външният дълг на разни държави спрямо нашата. Доколкото знам това число само по себе си нищо, не значи, а зависи от икономиката на самата държава. Висок дълг плюс високо ниво икономика е ок. Ако се сетя кой обясняваше в ютуб, ще пусна видеото.

# 557
Виждам, че се обсъжда външният дълг на разни държави спрямо нашата. Доколкото знам това число само по себе си нищо, не значи, а зависи от икономиката на самата държава. Висок дълг плюс високо ниво икономика е ок. Ако се сетя кой обясняваше в ютуб, ще пусна видеото.

Така е, ама външният дълг не се гледа в абсолютни цифри, а в корелация с брутния продукт (икономиката). Тоест при оценката се отчита как стои този дълг спрямо икономиката.
Освен това когато се обсъжда България много често се вади брутният дълг, а той е малко изкуствена величина, защото частният дълг не винаги е истински дълг, а може да е финансиране от фирмите майки оформено като дълг, защото така после няма проблем да се изнесат капитали.
И най-накрая външният дълг е с неравномерно отражение върху населението и бизнеса. Ако стане непосилен това ще принуди ДЪРЖАВАТА да реже разходи, което ще свали пенсии, ще влоши здравеопазване, транспорт... Това ще се отрази на търговията на дребно, евентуално на туризъм и ресторанти. Но производствени фирми, работещи за експорт (в това число ИТ фирми, колцентрове и прочее) изобщо няма да усетят разлика, защото техният бизнес не зависи от държавата. Което значи, че движещата сила на пазара на имоти няма да е толкова силно засегната, а пенсионерите и сега не са фактор там.

# 558
Същите сили, които бутаха пазара нахоре, сега го бутат надолу. Зимата тепърва предстои. Черна станция, според теб какво ще се случи с пазара на НИ, ако през ден излизат новини за вдигащи се лихви и спад на цените на НИ?
Аз искам само да отбележа, че имоти се купуват във всеки етап от цикъла на пазара. Между 2008-2012 също са се купували имоти.

ПС: забелязвам, че последнатс седмица бая имоти излизат по фб групите за придажба

# 559
Ама той пазарът не е статичен, колебае се нагоре и надолу. Отдавна пиша, че му е време за малко надолу. Но не и за срив, с оглед на маса други явления. Лихвите са си лихви, но и в другата посока има какво да работи. А високи лихви сме имали и преди.

# 560
В началото на миналата година купих, въпреки приказките за балон. Сега в квартала цените са с близо 40 процента нагоре - от 1600 на 2200 евро на квадрат. Съжалявам единствено, че не посмях да купя през 2020 г., когато цените бяха още по-ниски. С малко повече ограничения върнах 1/3 от кредита. Живи - здрави, догодина още толкова.
Поздравления на теб!
Ти обаче явно си частен случай, а средният българин не може за три години да изплати жилище - то ако можеше, никой нямаше да живее под наем.
Например за София средната заплата мисля е 1200 евро, и ако цената на кв.м. е 2200 то колко години трябва да изплащаш едно жилище? Трудно е да се намерят акуратни данни, но наскоро гледах това:
"Цитира показателя на покупателната способност, следена от ООН за всеки голям град. Тя отразява съотношението между средната заплата и цената на кв. м жилищна площ. "Преди година и половина беше 0.8, а сега отива на 0.65, което вече не е добре. Тоест, цените стават такива, че обикновеният гражданин на заплата не може да си позволи да купи жилище"
И това е само ако изплащаш главницата. Ами ако изплащаш и 25 години по 7-8% лихва? Ами ако, докато изплащаш тази лихва, цената вземе че падне пак от 2200 на 1600? Тогава отиваш "под вода" както казват в Америка.
Хубаво е да се гледа пазара като цяло и средния купувач, защото пазарът се движи от масата, а не от отделни избрани хора. Аз също мога да си взема сега някой друг имот и даже няма да ги изплащам 3 години, а бих могъл да платя кеш. Но не го правя - защо? Защото не мисля, че е изгодно и смятам, че има риск да загубя част от парите си.

# 561
Цитат
Лихвите са си лихви, но и в другата посока има какво да работи. А високи лихви сме имали и преди.

Абсолютно нищо не работи в другата посока, включително и фактът, че населението в интервала 25-40 години ще намалее с ~7% през 2024 спрямо 2022.
Високи лихви по време на рецесия не сме имали. Предната рецесия deposit facility-то на ECB падна с 3% за три години (от октомври 2008 до декември 2011), сега се вдигна с 2% за 4 месеца и кракът е на педала поне до пролетта.
Инвеститорчетата просто не знаят какво ги чака.

# 562
  • Отвъд алеята зад шкафа
Онази графика с цените от 2006 до 2018...цените са си само нагоре, въпреки спада след 2008 г. И помня, че 2010 г, на ниските цени нямаше нищо хубаво на пазара, само коптори. Хубавите имоти никой не ги продаваше.

А какво може да си позволят бедните българи...ами купуването на имоти, инвестицията в имоти не е за бедни, които едвам им стигат доходите да плащат сметки и храна. Пак че в България имотите са все още нещо евтино и достъпно, спрямо по-развитите държави.

# 563
Хубаво е да се гледа пазара като цяло и средния купувач, защото пазарът се движи от масата, а не от отделни избрани хора. Аз също мога да си взема сега някой друг имот и даже няма да ги изплащам 3 години, а бих могъл да платя кеш. Но не го правя - защо? Защото не мисля, че е изгодно и смятам, че има риск да загубя част от парите си.

Ми не съм много съгласна. У нас имаме изключително висок процент частна собственост на жилищния фонд. Което ще рече, че огромна част от пазара е всъщност промяна на статуса на имоти - продава се едно, купува се друго. Математически иначе не излиза сметката при деветдесет и нам колко си процента собствени жилища.
И другият фактор са новите собственици, излизащи на пазара, които обаче са високо платени. Тоест имотният пазар в тази си част е луксозен сегмент и не се влияе от масата. Точно както ръстът на покупката на нови автомобили няма общо с масата граждани.
И накрая - пак в петък вечер е трудно да си намериш добра кръчма без резервация, а сметката за двама е средно 80 лева.

Абсолютно нищо не работи в другата посока, включително и фактът, че населението в интервала 25-40 години ще намалее с ~7% през 2024 спрямо 2022.
Високи лихви по време на рецесия не сме имали. Предната рецесия deposit facility-то на ECB падна с 3% за три години (от октомври 2008 до декември 2011), сега се вдигна с 2% за 4 месеца и кракът е на педала поне до пролетта.
Инвеститорчетата просто не знаят какво ги чака.

И на теб какво ти пука за инвеститорчетата? Тяхна си работа, не им знаеш сметката.
Освен това все още няма рецесия, а има рекордно ниска безработица. Имаме огромен сегмент ИТ, концентриран основно в София, който не се влияе от рецесията и в момента заплатите там растат с тревожни (за шефовете на такива фирми) темпове. Имаме и двуцифрена инфлация, което значи относително поевтиняване на имотите и без номинален спад на цените. В по-дългосрочен план нещата може да са други, но в момента е така. Пък който иска да се стиска и да чака да дойдат дългосрочните промени, и това е възможна стратегия, няма лошо.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 10:56 от Черна станция

# 564
...Не, на чисто духовна основа са нещата - от кеф, че са били прави...
Егати сексуалното удоволствие. Знам за дъги и пр. различни, но тази интерпретация доста ме обърква.

# 565
Кои ли са тези надценени квартали....?
Да не би да са ливадите и вадите?
"Защо няма нито един рапър от Манастирски ливади?  
Защото няма нито една улица ....."Stuck Out Tongue

# 566
Цитат
Имаме огромен сегмент ИТ, концентриран основно в София, който не се влияе от рецесията и в момента заплатите там растат с тревожни (за шефовете на такива фирми) темпове.
Хайде точно на мен да не ми обясняваш за ИТ сектора. В София дивелъпърите са около 20 хиляди души и определено не са двигател на нищо. Досега от всички програмисти, с които съм работил, е имало точно 1, притежаващ повече от 1 недвижим имот в София.
Иначе само вчера 4 големи компании в САЩ обявиха двуцифрен процент съкращения (и Амазон hiring freeze), така че по-полека с това какво с какви темпове расте. (Като цяло това е положително, време е малко безполезни плевели с отрицателна продуктивност да изчезнат от сектора.)

# 567
Не знам един да назначава. Всички май са в изчакване, освен които съкращават а те доста съкращават. Мъск днес е в новините с туитър

# 568
А какво може да си позволят бедните българи...ами купуването на имоти, инвестицията в имоти не е за бедни, които едвам им стигат доходите да плащат сметки и храна. Пак че в България имотите са все още нещо евтино и достъпно, спрямо по-развитите държави.
Добре, ама богатите като имат вече по един, за какво им е втори и трети - освен да ги дават под наем на бедните, не виждам за какво друго? На чорба ли ще ги варят?
Ето тук ми викат, че 2200/кв.м. било сега цената в София - да купя един апартамент 60 кв.м. прави 132к, докато го докарам във вид за даване ще стане 150к. И на кого ще го давам под наем - на бедните със средна заплата 1200 евро? Колко могат да си позволят те - 1/3 от дохода за наем (което се приема за горна граница на запад) прави 400 евро. Значи годишна доходност 400*12/150к прави 3.2%. Това е преди да е протекло казанчето, преди да е останал вакантен за няколко месеца, преди данъци и поддръжка.
Е мерси, по-добре да си сложа парите в безрискови американски ДЦК, които дават в момента 4.5% както си лежиш на дивана.
Защо мислиш, че другите инвеститори не си правят подобна сметка? Може би единствено тези, които перат пари и търсят къде да ги вложат като платят кеш. Ама и те ще трябва да продават един ден, като искат да извадят кеша.

# 569
Хайде точно на мен да не ми обясняваш за ИТ сектора. В София дивелъпърите са около 20 хиляди души и определено не са двигател на нищо. Досега от всички програмисти, с които съм работил, е имало точно 1, притежаващ повече от 1 недвижим имот в София.
Иначе само вчера 4 големи компании в САЩ обявиха двуцифрен процент съкращения (и Амазон hiring freeze), така че по-полека с това какво с какви темпове расте. (Като цяло това е положително, време е малко безполезни плевели с отрицателна продуктивност да изчезнат от сектора.)

Не само програмистите са ИТ Wink А уволненията в чужбина са защото си имат евтина алтернатива тук. Аз пък знам доста шефове на ИТ фирми (далеч не чисто програмистки), които се чудят как да си опазят хората при този ръст на заплатите за сметка на спадане на качеството. При това не само в местни фирми, защото много масово става дистанционното наемане на наши хора, работещи от тук за чужди работодатели за много яко (за нас) пари, но комплексно изгодно за чужденците.

Общи условия

Активация на акаунт