Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 968
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • София, Bulgaria
Ето това е ключовият момент - ако алтернативата са депозити. Ама депозитите не са единствената алтернатива.

Именно, за тези хора, който не се занимават, нямат доверие, не знаят как, сложно им да използват други инвестиционни инструменти. Не мога да знам кои са повече. Но който има избор и  му разбира, прави и едното и другото и кеш държи. 

Гого, баш цял живот да си откараш вързан за инвестицията не е. Все пак циклите на пазара не са на 30 г. А и разумните хора си остават кеш. Няма гаранции в живота.

# 661
А какво друго да кажа - че съм сигурен какво ще стане догодина? Да нямам кристална топка... Аз мога да кажа само за своите пари, с които бих могъл да купя имоти в София днес, но не купувам, защото ми изглежда рисковано и неоправдано скъпо, и мога да им намеря по-добро място да ги вложа. Пък който иска, негови са си парите - да купува.

Относно загуба/печалба, нищо неясно няма. Аз не казвам на черното бяло. Ако си купила за 1000 и сега е 1500 - напред си с 50%, респект!
Ако си купила за 1500/кв.м. и сега видиш до теб да почват нов блок и на него табела "1200/кв.м." - значи си назад с 20%, независимо продала ли си или не. И ако тези 20% са били твоето самоучастие, а останалото с кредит - значи си изгубила 100% от капитала си, честито! Дано, както казваш, да не са много такива хора.

Няма такова нещо като "имоите винаги се качват" - това просто не е вярно, най-малкото в реално изражение. Някои периоди се качват, някои падат. Но не е възможно да се качват за период "винаги" - каквото и да значи това.
Например ако нещо се качва с 3% годишно (реален ръст - не номинален), за 100 години ще порасне 19.2 пъти. Това е ръст, който не може да бъде поддържан, тъй като ще изгуби всякаква връзка с реалността.
Ето сега например едно жилище в София струва казахме 150 заплати. Ако беше се качвало с 3% реални на година, щеше значи 1922 г. да е почнало от 7-8 заплати. Някой да пита дядо си можело ли е тогава средното жилище в София да се купи със 7-8 месечни заплати?
Но както казахте - оставете миналото, то не се повтаря, да гледаме в бъдещето. Доста хора писаха, че купували имоти, за да ги оставят на децата си, когато те имат деца - тоест на внуците си. Значи вярвате ли, че такъв скромен 3% реален ръст ще има още 100 години, и колко заплати ще струва тогава едно жилище - 19.2*150= 2,882 месечни, или 240 годишни заплати? Внуците ви са късметлии, защото ще им спестите доста години труд, тъй като ще им оставите наготово жилища Simple Smile

# 662
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всъщност съм купила вече 😄  На топ локации 😉 Такива имоти не се изпускат, рядко стигат до обяви.

А и вие сте от купилите, дето на текущите цени вече няма да купуват, ясно, водя си статистиката.

Един приятел строи и продава на Малинова долина, под €1500 кв, ако те интересува 😀

Че за какво ми е там? Не ми харесва локацията, така че цената няма значение.
Последно купихме 2 имота преди 1 година. Аз лично в момента нямам нужда да купувам още нещо в София, защото имам това, което ми е нужно. Евентуално нещо по морето или в Гърция бих си търсила за лично ползване.

# 663
  • София
А какво друго да кажа - че съм сигурен какво ще стане догодина? Да нямам кристална топка... Аз мога да кажа само за своите пари, с които бих могъл да купя имоти в София днес, но не купувам, защото ми изглежда рисковано и неоправдано скъпо, и мога да им намеря по-добро място да ги вложа. Пък който иска, негови са си парите - да купува.

Относно загуба/печалба, нищо неясно няма. Аз не казвам на черното бяло. Ако си купила за 1000 и сега е 1500 - напред си с 50%, респект!
Ако си купила за 1500/кв.м. и сега видиш до теб да почват нов блок и на него табела "1200/кв.м." - значи си назад с 20%, независимо продала ли си или не. И ако тези 20% са били твоето самоучастие, а останалото с кредит - значи си изгубила 100% от капитала си, честито! Дано, както казваш, да не са много такива хора.

Няма такова нещо като "имоите винаги се качват" - това просто не е вярно, най-малкото в реално изражение. Някои периоди се качват, някои падат. Но не е възможно да се качват за период "винаги" - каквото и да значи това.
Например ако нещо се качва с 3% годишно (реален ръст - не номинален), за 100 години ще порасне 19.2 пъти. Това е ръст, който не може да бъде поддържан, тъй като ще изгуби всякаква връзка с реалността.
Ето сега например едно жилище в София струва казахме 150 заплати. Ако беше се качвало с 3% реални на година, щеше значи 1922 г. да е почнало от 7-8 заплати. Някой да пита дядо си можело ли е тогава средното жилище в София да се купи със 7-8 месечни заплати?
Но както казахте - оставете миналото, то не се повтаря, да гледаме в бъдещето. Доста хора писаха, че купували имоти, за да ги оставят на децата си, когато те имат деца - тоест на внуците си. Значи вярвате ли, че такъв скромен 3% реален ръст ще има още 100 години, и колко заплати ще струва тогава едно жилище - 19.2*150= 2,882 месечни, или 240 годишни заплати? Внуците ви са късметлии, защото ще им спестите доста години труд, тъй като ще им оставите наготово жилища Simple Smile
Ти май пак удобно пропусна, че има инфлация, стойността на парите се променя, и ако сега една заплата е 2000лв, (за някои, за други 10 000), то преди 50-60години една заплата е била 50лв на месец.
Т.е. кел файда, че ще си ги запазиш тия заплати, и да не са в жилища, като инфлацията ще ги изпари яко дим.
Точно защото и в бъдеще едно жилище ще струва бая месечни заплати, а не, например 10 си струва да се инвестира, докато заплатите са още малки. Щото след 20г като станат заплатите х10 и жилищата ще са х 10. И тогава ще има кризи, разправии, заплати на строители, материали, биткойни, миткойни.

Аз лично не знам човек, който да е купувал много имоти и да е загубил от това. Историята не познава такъв феномен. Включително има хора, купували имоти и земи още преди 100 години и повече. Къщи, които са на супер центъра на София, Бургас, Манхатън и където си помислиш.
Също знам и за хора, милиардери, направили парите си от къщи и имоти. Например най-богатият българин, Бог да го прости, Игнат Канев.
Милиардери, българи, забогатели от търговия с акции и биткойни не знам. Имаше една пирамида, с фалшиви биткойни, нея не я броим. Стартъпи в ИТ също не броим, щото това не е търговия с акции, ами си е баш ИТ работа. Освен това, техните резултати бледнеят пред Каневите.
Та, хайде да не ги изкарваме предприемачите в имоти чак толкова прости.

# 664

Значи ако аз имам 100 000 евро и с тях купя жито за посев, разора, засея, торя и поливам колкото трябва в началото на май ще съм на 100% загуба, понеже парите ги няма и жито още няма. И според теб няма значение, че продажбата и кеширането ще стане по-късно...
Народът е казал - пилците се броят наесен. Тоест и за имоти и за акции печалбата се гледа когато изтече планираният срок на инвестицията.

# 665
Аз лично не знам човек, който да е купувал много имоти и да е загубил от това. Историята не познава такъв феномен. Включително има хора, купували имоти и земи още преди 100 години и повече. Къщи, които са на супер центъра на София, Бургас, Манхатън и където си помислиш.
Също знам и за хора, милиардери, направили парите си от къщи и имоти. Например най-богатият българин, Бог да го прости, Игнат Канев.
Милиардери, българи, забогатели от търговия с акции и биткойни не знам.
За българи не знам, но виж 10-те най-богати хора на света, пък ако искаш и 100-те най-богати: от какво са направили парите си - не от имоти, а от бизнес. И парите им не са в 100-доларови банкноти в сейфа, а акции в бизнеса им. Ни един не е казал, абе какво да влагам в бизнеса, я да взема да купя апартаменти и да ги давам под наем.
Вярно, активите им имат нестабилна стойност - затова и пишат все по класациите "Джеф Безос обедня тази година с 20 милиарда, а Уорън Бъфет забогатя с 10" и т.н.
Много ясно, че ако ги държиш кеш инфлацията ще ги изяде. Аз моите ги инвестирам в бизнеси, които носят доход. Не търгувам, а влагам - има разлика. И една част влагам в злато като застраховка.
Но защо мислиш, че аз не харесвам имотите и не влагам и в тях? Писах вече, че имоти съм купувал и продавал 5-6. Купувал съм като са евтини, продавал съм като са скъпи. Предполагам, че тези примери, които даваш за хора,  забогатели от имоти, и те са направили това - купували са като са били евтини и са носели добра доходност, а не 2-3%.
А че нямало фалирали заради имоти, не ме карай да се смея. Едно име ще ти кажа от миналата година - Evergrande. Но всяка една година има милиардери, фалирали с имоти. Дори и Тръмп с неговите Тръмп Тауръри - такива има и в Ню Йорк, и в Чикаго, и в други градове - и са точно апартаменти. Но отдавна не са негови, само се казват Тръмп Тауър. Няколко пъти е фалирал заради тях - защо не е милиардер като винаги се качват?

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 16:43 от chris78

# 666
Добре де, крис78, като не се занимаваш с имоти чий го търсиш в тая тема?

# 667
Защо да не се занимавам - следя ги и бих купил, ако станат изгодни. Както съм купувал и преди. Пиши ме в лагера на тези, които чакат да станат "по два за лев".

Значи ако аз имам 100 000 евро и с тях купя жито за посев, разора, засея, торя и поливам колкото трябва в началото на май ще съм на 100% загуба, понеже парите ги няма и жито още няма. И според теб няма значение, че продажбата и кеширането ще стане по-късно...
Ти без да си ме питала, вече ми сложи думи в устата.
Напротив - ще кажа, че можеш да продадеш житото "на зелено" - то затова има борса и фючърси на нея, продаваш например с доставка юли, когато се очаква да пожънеш. Ако си умна, ще си направиш и застраховка да не погине реколтата.
Можеш и да не продадеш - ако чакаш цената да се качи дотогава. Но имаш маркер, по който да се ориентираш в момента докъде си с печалбата, която би могла да направиш. Има и доста точни прогнози за очакваната реколта, така че можеш да се ориентираш и колко кг от хектар да продадеш.
По същия начин маркерът, който ти показва докъде си с инвестицията в имоти е текущата цена на сравними имоти - няма нужда да чакаш докато продадеш, за да се ориентираш до момента как си.

# 668
  • София
Милиардери, българи, забогатели от търговия с акции и биткойни не знам.
За българи не знам, но виж 10-те най-богати хора на света, пък ако искаш и 100-те най-богати: от какво са направили парите си - не от имоти, а от бизнес. И парите им не са в 100-доларови банкноти в сейфа, а акции в бизнеса им. Ни един не е казал, абе какво да влагам в бизнеса, я да взема да купя апартаменти и да ги давам под наем.
Вярно, активите им имат нестабилна стойност - затова и пишат все по класациите "Джеф Безос обедня тази година с 20 милиарда, а Уорън Бъфет забогатя с 10" и т.н.
Много ясно, че ако ги държиш кеш инфлацията ще ги изяде. Аз моите ги инвестирам в бизнеси, които носят доход. Не търгувам, а влагам - има разлика. И една част влагам в злато като застраховка.
Но защо мислиш, че аз не харесвам имотите и не влагам и в тях? Писах вече, че имоти съм купувал и продавал 5-6. Купувал съм като са евтини, продавал съм като са скъпи. Предполагам, че тези примери, които даваш за хора,  забогатели от имоти, и те са направили това - купували са като са били евтини и са носели добра доходност, а не 2-3%.
А че нямало фалирали заради имоти, не ме карай да се смея. Едно име ще ти кажа от миналата година - Evergrande. Но всяка една година има милиардери, фалирали с имоти. Дори и Тръмп с неговите Тръмп Тауръри - такива има и в Ню Йорк, и в Чикаго, и в други градове - и са точно апартаменти. Но отдавна не са негови, само се казват Тръмп Тауър. Няколко пъти е фалирал заради тях - защо не е милиардер като винаги се качват?
Ти пак успя да извъртиш и директно да си напишеш неверни неща, при все, че точно в предното мнение посочих конкретика, която го изключва.

10те най-богати не са станали богати, щото са се събудили един ден и са казали "я, какви хубави акции има на таз борса, какви да си купя!?"
Това са именно хора, които са се занимавали с БИЗНЕС, така както и аз правя, но не и чистите търговци на акции.
Купуването и продаването на акции, включително на тяхната лична корпорация, вече идва като следствие на бизнеса им, а не като първопричина.
Та, бъркането на причина и следствие е фундаментално грешно.
Нямам нищо против да направиш един бизнес като Тесла, или Амазон, или Фейсбук, или Гугъл, и да влезеш да се похвалиш. Тогава ще си говорим и други аргументи, какъв % от стартъпите успяват. Които за сега си ги спестявам.
Та да не омесваме ябълки с круши. Аз с бизнеси съм се занимавал от 98 до 2005та, най-различни. И съм общувал междувременно с много хора, които са се занимавали с други бизнеси. Включително рентиери, които са ми отдавали бизнес помещения под наем, за да ги ползвам. Те също са имали други бизнеси от още преди тия времена, но в момента на запознанството бяха ограничили само до имотите. И бяха доста стабилни. Едва в много скорошни години се срещнахме отново и са инвестирали и в ИТ стартъпи на синовете + още имоти (в София).
Та аз си имам бизнес и сега, имал съм и преди. Имал съм най-различни. Защо бих имал нужда някой да ми налива  акъл какъв бизнес ми трябва. След като едва ли е постигнал повече, ни академично, ни интелектуално, ни финансово. И най-накрая, да ми се предлага не бизнес, а някакви си акции, все едно си имам вземане даване с канадски пишман-застрахователен агент, който уж ми дава финансова консултация, а реално гледа да ми пребара парите, да инвестирам в пенсионни фондове, за да вземе малка комисионна.

# 669
Ха-ха, дръж си ги парите, бе Тангра - какво ти предлагам аз? Влагай си ги в каквото искаш, жив и здрав да си!

# 670
Но имаш маркер, по който да се ориентираш в момента докъде си с печалбата, която би могла да направиш. Има и доста точни прогнози за очакваната реколта, така че можеш да се ориентираш и колко кг от хектар да продадеш.
По същия начин маркерът, който ти показва докъде си с инвестицията в имоти е текущата цена на сравними имоти - няма нужда да чакаш докато продадеш, за да се ориентираш до момента как си.

Това не бих оспорила, но то е много различно от предната ти теза. Да имаш някакъв маркер или обратна връзка как се движат нещата е едно, но да си на реална загуба е съвсем друго. Загубата или печалбата се смятат при излизане от инвестицията, независимо каква е.

# 671
  • Отвъд алеята зад шкафа
Крис, все някъде по света в момента има имоти по 2 за лев, не се фиксирай да е в София, проучи някои развиващи се тепърва пазари и купи там. Сега, един истински инвеститор в имоти следи такива работи и купува по цял свят.

# 672
  • София
Писал съм и преди. Докато работех във VMware се носеха слухове как някой от най-големите шефове индийци в САЩ,  които разполагат с милиони (и с доста мозък и финансов опит) се е накупил с колосално количество имоти в Бангалор, Индия, точно преди да се разрастне до ИТ хъб. След това цените на имотите скачат в пъти.
Толкова за "Ганьо", дето не разбирал от друго и наливал в тухли.

# 673
Но имаш маркер, по който да се ориентираш в момента докъде си с печалбата, която би могла да направиш. Има и доста точни прогнози за очакваната реколта, така че можеш да се ориентираш и колко кг от хектар да продадеш.

Това не бих оспорила, но то е много различно от предната ти теза. Да имаш някакъв маркер или обратна връзка как се движат нещата е едно, но да си на реална загуба е съвсем друго. Загубата или печалбата се смятат при излизане от инвестицията, независимо каква е.

Има реализирана и нереализирана загуба или печалба, не реална и нереална. Нереализираната загуба или печалба е абсолютно реална и се смята за всякакви инвестиции и преди реализацията - защото това е стойността на актива, ако в този момент го обърнеш в пари.

# 674
Мисля, че е въпрос на терминология. Нека да е нереализирана, няма да споря. За мен важното е, че това е към момента, а не е окончателна, защото после идват нови моменти и така до един последен момент, когато се излиза от инвестицията. За мен такава счетоводна загуба няма реален смисъл, освен като ориентир, защото съм физическо лице, а не фирма, не водя счетоводство, не използвам моментната стойност на актива като гаранция за заеми и т.н.
А аз не възнамерявам към момента да обръщам в пари, ако не ми е изгодно.

Общи условия

Активация на акаунт