Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 974
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • на Мелмак
Не сме в комплекс, в кооперация сме.
Не мога да посоча комплекси, защото не съм се интерсувала от такива. Ние си искахме апартамент не в такъв.
Доволни бяхме от Астера, заради минералната вода, дъщеря ми има алергии и  99% от басейните не й понасят. Ние купихме от Софийска агенция. Всъщност разглеждахме с местна, но те нещо се бяха отнесли с цени, също така ни навряха навсякъде, въпреки, че им казахме, че не искаме. Отказаха ни от тях. Други пък реагираха-ох, ама сега ли? И неща от този тип. Софиянци ни го продадоха чисто, просто и лесно.

# 646
Явно всички са решили да местят бизнеси насам

# 647
От Туитър ли си вземаш инвестиционните съвети?
"От Туитър" е толкова общо казано, че все едно да питаш "от интернет ли се информираш?"
В Туитър можеш да научиш не само какви нови гащи е обула Дуа Липа. Акаунти имат милиони хора, вкл. финансови коментатори - от шарлатани като Креймър, до световно признати експерти, от които можеш да научиш много.
Твоя си работа кого четеш и на кого вярваш.

За имотите: уикенда се видях с някои приятели, интелигентни хора като адвокат, доктор, и подобни професии (с програмисти не контактувам много). Един има 3 имота, друг 4 - и търсят още. Е така, да инвестирали. Викат обаче - много скъпо, няма избиване с пари от наеми, но се озъртам да взема някой, че съм понасъбрал някой лев и да не ги изяде инфлацията. От кредити се пазят, вземат за сравнително малка част от цената и гледат да го изплатят предсрочно. След 7-8 години като го изплатят и като се е посъбрал пак някой лев, пак вземат нещо. Не им давам акъл, тяхна си работа. Досега е било успешно - няма спор, с изключение на един да речем 5-годишен период между 2010 и 2015 г. Веднъж като се опарят обаче, например ако сега купят нещо по 2000 Е/кв.м. и след 2-3 години не само че не се е качило, ами е паднало на 1500, ще преосмислят стратегията може би.
По "два за лев" не знам кой тук е чакал някога. Но едно дори номинално спадане поставя под въпрос цялата стратегия да се трупат имоти без нужда, която явно движи голяма част от пазара.

# 648
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ееех, чакам с нетърпение имот, дето сега е на 2000 евро, да падне на 1500 евро, веднага го купувам. Ако видите някой такъв, свиркайте.

# 649
Gadamer, а защо не купиш на сегашните цени, парички ли нямаш?

# 650
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всъщност съм купила вече 😄  На топ локации 😉 Такива имоти не се изпускат, рядко стигат до обяви.

# 651
Мета беше прехвърляне от ляв джоб в десен джоб и разчитаха също на короната , но руснака им открадна шоуто. Сега нямали бизнес , т.е. преместили са паричките другаде и естествено служителите не им трябват.  Освен ако не са българи в България, пазаруващи софийски жилища на килограм, разбира се.

# 652
Всъщност съм купила вече 😄  На топ локации 😉 Такива имоти не се изпускат, рядко стигат до обяви.

А и вие сте от купилите, дето на текущите цени вече няма да купуват, ясно, водя си статистиката.

Един приятел строи и продава на Малинова долина, под €1500 кв, ако те интересува 😀

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 10:39 от MaryPop

# 653
  • София
От темата разбираме, че всеки има по 3-4 имота и се оглежда за още. Освен това всички са купили на хубави локации имоти, които не изпадат често, дори не стигат до обяви. Разбираме и това, че всеки е заделил по 100-200 000 евро, освен тези 4-5 имота, които има и дебне за още някой на добра цена. И те така. Вие се чудите после, защо били скъпи имотите. Богат и имотен народ сме. Друго може да нямаме, ама пари и имоти колкото искаш Rolling Eyes

# 654

Мери не те пита какво си правила, а какво ще правиш. Всеки е купувал когато е било евтино, то затова сега не е. Но тя те пита сега, Може би защото няма логика в това, което казваш, а са просто празни приказки.

# 655
Ма интересно ми е всички ли са с по 100-200 к евро кеш, или са предимно с кредити. Това е по-важно.

# 656
Доколкото бях чел и писал преди време, в София е имало 40 хил. сделки през 2021 и 10 хиляди нови жилища, въведени в експлоатация (може да бъркам точните числа, но са някъде там).
Така че 3 от 4 продажби изглежда са от някой, който е взел парите и сега трябва да ги вложи другаде. Ако това е пак в имот, значи просто се въртят едни пари и създават оборот, както беше например с биткойните. Докато има нововлизащи на пазара, стана от $20к на $60к. Като почна да има повече излизащи от нововлизащи, пак падна на $20к.
И с имотите въпросът е може би това: дали ще има нови пари за влагане и нови купувачи, или сегашните ще излизат.
Аз мнението си го казах, но всеки може да си изгради свое, на базата на БВП, демография, безработица, инфлация, лихви, брой създадени семейства и новородени деца... ако имаше точни данни за всичко, каквито за съжаление липсват.

# 657
  • София, Bulgaria
И сега има имоти по 1500 евро/кв.м. , че и по 1200 евро има...даже са в Източни и Южни райони.

Крис, ти все въртиш сучеш, ама да вметнеш, че стратегията, която била успешна до сега, можело и да не е вече в бъдеще. Можело, не можело да стане, никой не знае. И тази стратегия е от панти века, това е стратегия парите или в банка или в имот.  Наем има ли няма ли, той е допълнение. Не става въпрос за други инвестиционни инструменти. 
И да питам, ако съм дала за един имот 60000 евро, в един момент цената му е била 45000 евро, в един следващ момент е 140 000, спечелила съм или съм загубила. Ако правилно съм ти разбрала теорията съм загубила 15 000, но съм спечелила 85 000. Ами не се чувствам прецакана за тези 15 000...
И ако алтернативата ми е била да стоят на депозит дали за тези 10 г. щях да съм с 85 000 на плюс, ако продам днес.

Ма интересно ми е всички ли са с по 100-200 к евро кеш, или са предимно с кредити. Това е по-важно.

За лично ползване са с кредитите. Кешът е за инвестиция, да не са парите в банките, да не ги стопи инфлацията, щото така ми харесва. Има и с кредит за инвестиция, но не е основна част от сумата. Вече писах подробно наблюденията ми. Има и хора, които си пазеха кеша, за да въртят други сделки и вземаха кредит. Нямам случай, някой който да се ошушкал и да се е награбил с кредити, да е на ръба и да купува за инвестиция. По скоро се надценяваха купувачи, които купуваха за себе си.

Относно кредитите, да знаете, че нямаш ли добра заплата, на трудов договор, няма да ти дадат кредит, ако щеш и 5 дохода от наеми да покажеш. Та, с една заплата най-много да купи ап. за себе си и още един за под наем. А хора доказващи доходи, като собственици на фирма най-трудно и сложно им даваха ипотечни кредити с изключение последните 2-3 години. Говоря за малкия и среден бизнес.

# 658
Ето това е ключовият момент - ако алтернативата са депозити. Ама депозитите не са единствената алтернатива.

# 659
Крис, бтк не може да се сравнява с имоти. Дори и да  се развият нещата, както ги описваш, това няма да стане за 6м а за 6г примерно.

Томева - демек ако трябва да обобщя, ако си купила навърха на цикъла, ставаш дългосрочен инвеститор. Пълно е с такива дългосрочни инвеститори, които 2021 си набиха парите в какви ли не акции и сега масово тръбят че са с хоризонт 10г, просто защото не им се излиза на загуба. Ся с имотите, както казах по-горе, нещат са мноооого бавни, но случи ли се това, може да си откараш цял живот вързан в инвестицията, зада излезеш на плюс накрая. Дай боже да не ти потрябват пари през това време или да няма голяма инфлация, щото тея 140к може и да не са нещо значимо след 10-20г. Важна е номиналната цена, не реалната и е важно да можеш да си позволиш да си дългосрочен инвеститор, а повечето хора не могат или нямат неври.

Общи условия

Активация на акаунт