Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 846
  • 780
  •   1
Отговори
# 345
За големите ни деца беше нормално, ние бяхме заети с по-важни работи и не ми се е струвало нужно да четат на 5; съответно и никой не ги е гонил да учат от малки, както сега ги гонят майките от темата.
А и първо, западното състезателно мислене го нямаше  още масово в България, второ - то нямаше и за кое училише да се състезават от ПУК или 1 клас, едно НУКК имаше и там повече от половината бяха връзкари. Сега е съвсем друго, местата за неуки и успели са заети и трябва да се учи.

# 346
  • София
Е и СС я имаше и тогава, и имаше и много неприети. Аз никого не съм юркала да чете на 5 или за каквото и да е друго. Дори и най-малкият, който е раснал в тези времена. Joy Няма и никакъв смисъл. Дали ще чете на 5 или на 7 няма никакво значение в дългосрочен план. Ако знае предварително учебния материал, който тепърва ще учи, най-много да му стане скучно в училище. Аз друга "полза" не виждам.

# 347
Обаче Санака кърти, от години насам 😂 Никакви извънредни усилия не са правили, никакви домашни в почивните дни не са писали, никога в къщи не са се занимавали с децата, на уроци да не говорим - никога не са ходили. Обаче влезли от раз в най- елитното училище - и няма майтап, наистина са влезли и завършили - обаче супер лежерно, и без домашни уикендите и въобще..
Така не става. Няма такъв филм просто. Независимо преди колко години е било...с такава лекота всичко топ, без уроци, без подготовки...и всеки пост такъв. Ами не става така.
Дали позволявате или не, но аз на това не вярвам. Не вярвам на прокламираните такава лекота, лежерност, липса на напъване и свръх усилия, и топ резултати от нищото. Просто не стават така нещата.
Давайте, оплюйте ме сега. Аз ще кажа - то дъжд вали

# 348
Значи познаваш много малко майки-адвокатки 😂

# 349
Aз пък считам, че в голяма част се избират амбициозни семейства. Тези дето ще бутат детето у дома даже и да не се справя. Тези дето ще намерят и у дома да наваксат ако детето има някакви пропуски.
Щото не ми разправяйте, че в Питагор приемаха преди 16 деца а към днешна дата 80. И успяват да намерят 80 ученолюбиви пет годишни. Но и в СС приемат още 80 пък и в ТЕ още на'м си колко.
Щото аз ще ви кажа от онези 16 колко бяха прилежните и ученолюбивите Simple Smile

# 350
Привет, и двете ми деца са в Британика. Разликата с общинската градина, в която бяха до миналата/по-миналата година, е колосална в полза на Британика. Много амбициозна програма, страхотни преподаватели, децата са подбрани и има много, за които знам,че не са приети. Това за ПУК и 1-ви клас, за осми клас нямам отзиви. Децата се чувстват прекрасно, въпреки че ги натискат много /дават домашни за писане в 3-та група на градината!?/. От другите родители отзивите също са - "много сме доволни". Някой скоро негодуваше, че няма неща като балет или карате в пук. Ами аз предпочитам да учат, пък който иска - да танцува/спортува на воля след градина или уикенда. В първи клас имат избираеми акробатика, бадминтон, айкидо, и т.н.

Мисля, че се попрекали с парвенюшкия сарказъм в тази група и възпира много майки да споделят. Но ако някой се престраши, би ли споделил, дори и недиректни впечатления, за Парк скул (Британика) за ПУК и за 8ми клас.

# 351
Ама кажи, Хоуп, за всички ще бъде много полезно

# 352
  • София
Обаче Санака кърти, от години насам 😂 Никакви извънредни усилия не са правили, никакви домашни в почивните дни не са писали, никога в къщи не са се занимавали с децата, на уроци да не говорим - никога не са ходили. Обаче влезли от раз в най- елитното училище - и няма майтап, наистина са влезли и завършили - обаче супер лежерно, и без домашни уикендите и въобще..
Така не става. Няма такъв филм просто. Независимо преди колко години е било...с такава лекота всичко топ, без уроци, без подготовки...и всеки пост такъв. Ами не става така.
Дали позволявате или не, но аз на това не вярвам. Не вярвам на прокламираните такава лекота, лежерност, липса на напъване и свръх усилия, и топ резултати от нищото. Просто не стават така нещата.
Кога, извинявай, съм казвала, че не се пишат домашни уикендите? Разбира се, че домашните от училище се пишат. Но на уроци не са ходили, да, нито през годините преди 7-ми клас, нито в 7-ми клас за НВО, нито в гимназията, освен за кандидатстудентски изпити. И вкъщи не е работено извънредно нищо. С девойките, особено с малката, никога не съм следила домашни, учебен материал, нищо. Защото не е имало нужда. Щом оценките са отлични и ги хвалят учителите, няма никаква нужда от намеса.  В ТОВА училище конкретно. Малкият обаче го следя дали си е написал домашните, защото детето си е такова. На какво вярваш ти слабо ме интересува. Аз все пак, за разлика от теб, съм извървяла два пъти вече пътя и смея да твърдя, че имам по-добра представа как стават нещата.

# 353
  • София
С това триене чета и нищо не разбирам. Въобще какъв е бил фокусът на спора. Вютон нямам, но Фурла да и някак въобще не мисля, че е нещо особено. Много ми е любопитно защо се възприемат естетическите корекции като парвенющина.  Познавам доста дами около мен, които имат намеси по лицето си, но са крайно незабележими. Жени с поведение и положение. Има и много гротески, но те са лесно разпознаваеми. Аз нямам естетически корекции, но съвсем не мисля, че наличието на такива автоматично превръща жената в първеню.

Понеже около 85% от случаите аз вземам от училище дъщеря ми наблюдавам пред училището нещо, което лично на мен не ми харесва. По Морени, когато децата излизат е пълно с бавно минаващи коли. Не знам дали всички са на родители или просто хора минаващи оттам, но аз преди няколко дни просто изтръпнах от възможността да се случи нещо страшно.
ПУКЧЕТАТА излизат с учител и стоят на стълбите докато тези, които ги вземат не отидат при родители и не уведомят учителката. Но преди тях на няколко пъти излизат по-големи деца 2-3 клас. Някои от момчетата (вече няколко такива видях) скачат от най-горната площадка, прескачат стълбите и изхвърчат на улицата. Ама за стотна от секундата. Един от младежите щеше да падне на улицата точно пред един леко минаващ автомобил, който наби спирачки, а младежа невъзмутимо продължи към бусчето си. Въобще не виня детето. Дете е, поведението му е нормално, скача, играе - просто мисля, че за 10 минути - от 16.30 до 16.40 може да не минават оттам автомобили. Сутрин е по-различно. Колите минават, спират - децата излизат и се качват нагоре и пак ми се струва опасно.
При нас бяха първите родителски срещи тази седмица. Сториха ми се достатъчни като време (поне за мен). Всъщност, макар като времетраене да бяха по 15 минути всяка - в рамките на 5-10 минути в повечето случаи се приключваше. Класната не каза нищо по-различно от това, което и аз знам (все пак гледам какво правят през седмицата) и познавам детето. Учителката й по английски е великолепна. Дъщеря ми я обожава и с огромно удоволствие чака нейните часове.
До настоящия момент аз нямам никакви забележки. Всичко, което възниква - намира решение. При детето ми имаше проблем с храната, реши се въпроса.
Но пък виждам, че е много уморена. Често заспива в колата като я вземам или е готова да заспи. Сутрин мрънка, че иска да е с мен, макар като отиде в училище да няма проблем и да е старателна, и да се справя страхотно. Констатирам, че обстоятелството че е малка (все още няма 6) при нея се отразява. Затова съветвам родители на деца, които са родени януари-февруари да не бързат да ги записват в училище с деца от предишната година - мернах някъде по-назад в дискусията, че се коментираше за дете, което е началото на 18 година, но вървяло с предподния випуск и родителите мислят сега да кандидатства за догодина ПУК. Няма никакво значение как върви детето в градината. И моето дете тръгна на градина от края на ноември, след като направи 3 години, но като я взехме първия ден директорката ни каза, че са я преместили веднага във 2-ра група, защото била на нивото на втора група и нямало да й е интересно с 1-ва. Това дали едно дете е умно и дали се справя със задачи и колко и какви умения има съвсем не го прави по-голямо. То си е просто умно, но малко дете. Натоварването в ПУК е различно и една година разлика, половин година разлика си е от много значение. Не за начина, по който детето ще се справя, а за умората която има.
Аз имах за кратко колебания дали да не я оставя да започне ПУК при навършени 6 (защото СС допускат децата родени ноември и декември да започват със следващия випуск), но реших, че в градината вече няма какво повече да научи.

И само да допълня, макар че стана дълго.
Дните отсъствие по домашни,  лични причини са не 5, а 20, което смятам е добре.
Може би е така само за ПУК, не знам как е за първи клас и нагоре.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 23:56 от Мagnollia

# 354
Aз пък считам, че в голяма част се избират амбициозни семейства. Тези дето ще бутат детето у дома даже и да не се справя. Тези дето ще намерят и у дома да наваксат ако детето има някакви пропуски.
Щото не ми разправяйте, че в Питагор приемаха преди 16 деца а към днешна дата 80. И успяват да намерят 80 ученолюбиви пет годишни. Но и в СС приемат още 80 пък и в ТЕ още на'м си колко.
Щото аз ще ви кажа от онези 16 колко бяха прилежните и ученолюбивите Simple Smile
Те затова ги приемат и в едното, и в другото. После ние си мислим, че кой знае какво😀

# 355
Аз все пак, за разлика от теб, съм извървяла два пъти вече пътя и смея да твърдя, че имам по-добра представа как стават нещата.

Това "надцакване" кой колко пъти е извървял Каминото на ЧУ, ПУК, 1ви, 7ми, НВО и кой откога е в темата, е изключително смешно. Grinning
Някои могат без уроци, други - не. Това, че едните могат, не значи, че и други ще могат и обратното. Също така тези, който не могат не са нещо по-малко/по-тъпи/ги чака кварталната баничарница като съдба.

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 19:20 от fictrix

# 356
  • София
Искам да благодаря за отзивитв на двете дами за Британика.
Надявам се на оше такива и за други училища.
Това за/против СС е изключително безмислено и непродуктивно, не ми е ясно чие его храни.

# 357
Уроците не са панацея Simple Smile.
Според мен, това което не се разбира е, че конкретното училище дава достатъчно и ако детето е учило редовно, което няма как да не се разбере навреме, защото веднага ще ти кажат, няма никаква нужда да допълва знанията. Моето голямо ходи за надграждане на уроци/школи и на неща, които не се учат в училище. Единствено на български ходи за НВО, защото имаше пропуски, но и без тях в училище готвеха сериозно за изпита. Малките ходят освен на надграждане, на уроци и за изграждане Simple Smile на училищни знания, просто защото в училището, в което са, не получават достатъчно.

# 358
  • Blondeville
Магнолия, беше споменала май, че малката е ходила малко на градина, може затова сега да е изморена, особено ако е спяла следобед досега и не е свикнала да е целодневно на някакъв режим. Също ако е лягала по-късно вечер допреди училище.

Синът ми декември става на 6 и не е уморен, но той отдавна не спи следобед и в 9 вечерта вече е заспал, това им е часът за лягане със сестра му от много време насам.

И на мен са ми полезни отзиви за Британика, също и за ААА, че ни е близо. За номер 2 ще гледам да имам алтернативи ако не стане при брат ѝ или Питагор. В Иззи как беше, има ли кампания за прием или си е пробен ден при интерес?

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 08:41 от blondie_anna

# 359
  • София
Не мисля, че прескачането на клас е причина за умора. Детето и догодина ще бъде изморено. Трябва да му се оправи режима по някакъв начин. Пък общо правило кой къде да бъде записван няма. Щом се справя с по-големите е ок. Моето дете прескочи първи клас, а е и в края на годината, затова винаги е учил с по-големи поне с една година. Сега като го преместих в българско училище е и с две години по-големи. Проблеми е имал от това, че е болнав, например, и отсъства, или че винаги е изглеждал физически по-голям, отколкото реално е. Иначе самото прескачане на класове не е било проблем.

Общи условия

Активация на акаунт