Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

 • 42 865
 • 780
 •   1
Отговори
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 7 119
Колкото и да сме различни, тази тема ни обединява в търсенето на най-доброто училище за нашето дете.
Нека се опитаме да бъдем максимално полезни!

Към новите потребители:
Добре дошли при нас и успех в търсенето на подходящото училище за вашето дете! В края на този пост са линкове към всички предишни издания на темата. Препоръчвам ви да прегледате последните, поне, 2-3 теми преди да зададете въпрос, който е обсъждан многократно. Ние с радост ще ви помогнем, ако знаем отговорите, които търсите, но повтарянето на един и същи въпрос през няколко страници омръзва и не винаги ще получите изчерпателния отговор, който сте очаквали. Моля да се въздържате от пререкания и не натоварвайте модераторите.

Някои съкращения, използвани често от потребителите в темата:

АК - Американски колеж
ААУ - Англо-американско училище
СС - Света София
СГ - Свети Георги
ПБ - Петър Берон
ОТ - Образователни технологии
ТЕ - Томас Едисон
КО - Климент Охридски
БШ - Българско школо
Изи - Izzi Science for Kids
Уве - Увекинд
ИА- ЧЕГ Иван Апостолов
ККФ- Константин Кирил Философ

Списъкът по-долу съдържа всички частни училища според Регистъра на МОН, както и няколко чуждестранни училища, които не са лицензирани от МОН у нас.

Таксите са актуални за учебната 2022/2023 година. Не всички училища имат сайтове, информация за таксите или актуални такси за тази година. Ако откриете неточности или пропуски, пишете ми, за да се поправя.

Предходните 5 теми ( от 51-ва до 55-та):

Частни училища - информативно-дискусионна тема 51
Частни училища - информативно-дискусионна тема 52
Частни училища - информативно-дискусионна тема 53
Частни училища - информативно-дискусионна тема 54
Частни училища - информативно-дискусионна тема 55


Линкове към стари теми (от 1-ва до 44-та) може да намерите в първи пост на тема 50
Линкове към теми (от 45-та до 50-та) може да намерите в първи пост на тема 51

Скрит текст:

                                                      

Освен, ако не е упоменато специално, таксите не включват транспорт!
Посочените такси се отнасят за първо дете от семейството в съответното училище.

# 1
 • Мнения: 6 214
Добре, че е Гадамер да ни пуска новите теми. Благодаря много.

Твърдят - не били сме готови ний потребителите нови във темите си да приемем, че и акъл от тях да вземем! И как от дявола по-черни, сме били ний високомерни и всеки пишещ тук от нас как бил изтъквал във захлас, че имал опит уникален, и безподобен, и специален, и всеки с мъничко дете пред него ряпа да яде! И как сме влезли всички тук във най-желаните за ПУК и хич сме нямали проблеми и разбирачи сме големи! И колко лоши сме, уви - щом някой нов се появи, как обясняваме веднага, че никак тук не му приляга да се изказва равноправно, а трябва да чете ни бавно - та само туй ще му отива, и всички мисли да попива. Че ний сме като дявол чер - но ето идва Гадамер, не знам дали сте вий наясно, че тя съвсем доскоро в частно изобщо нямаше дете, а във държавно бяха те! Но още в първия си пост по всеки писан тук въпрос съвсем на място тя се включи и неусетно си получи за всеки неин коментар статут на потребител "стар"! Защото знае да общува, и да говори, и да чува, и с никой с много древен ник не е била за миг в конфликт! И даже стана примадона, е на - на мястото на Онна, отдавна вече пуска теми за нашите си тук проблеми! И на - от първия си ден е уважаван тука член! Та вий на нас не се сърдете, а се от Гади поучете - щом темата ни помириса, веднага тя при нас се вписа.

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 19:00 от Татко Мецан

# 2
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 7 119
Аз се чудя на този потребител, който питаше задаваме ли си определени въпроси, той какво дири в тази тема? Ако си е направил проучването и е стигнал до извода, че ДУ е като ЧУ, само че се учи по половин ден и е без пари, значи няма какво да подпитва тук. Той все пак не е от хората, които ще си зарежат за цял ден детето в институция, че и пари да дава, че и нивото да е посредствено.

# 3
 • Мнения: 19 035
Дори и сега незапознатите с частното образование  и с класациите на училищата смятат ЧУ за деца за богаташчета, където се минава лесно.

Гад, багодаря за новата тема!

# 4
 • Мнения: 443
Нека да продължават да си мислят така, че да има места за нас просветените. Simple Smile Имам още 2 деца да записвам в ЧУ, а с тази тенденция, след време ще се борят 10 деца за 1 място.

# 5
 • Мнения: 5 602
Е, не, отдавна не е така. Никакво значение нямат парите в ЧУ. Освен да си плащаш таксите, които не са толкова големи все пак.

По принцип (и от наблюдения) децата - богаташчета няма защо да се бъхтят чак толкова. Не им трябва просто. Те завършват АУБ, една магистратура в Лондон и поемат бизнеса. Средното им образование рядко има значение, английския го учат от бебета и на ежегодни езикови школи по месец в добрата стара Англия.

# 6
 • Мнения: 6 214
Всичко съм съгласен с теб, Нот, но за таксите не мога да се съглася, че не са толкова големи...и лека полека, за няколко века, нараснаха таксите май (съм писал:) )

Скрит текст:
В това е проблема, че първата тема
от две и тринайста е чак,
и ни хлопна по темето на времето бремето,
дори не усетихме как.

Ах в темите стари какви коментари -
със хъс и душа, и със плам -
за форума дишахме, и пишехме, бришехме -
сърцата оставихме там.

И всеки трептеше и в спора гореше
със примери, тези милион,
в дискусии мощни и даже среднощни
се вихреше страшен купон.

Ах, как на манежа Санака и Ежа
кръстосваха шпаги пред нас,
Русалка, Попея, и Фенси и нея
четяхме ги всички в захлас.

Във всички моменти все със аргументи
си служеше всеки във спор,
напълно уместни и тъй интересни
създавахме теми - фурор.

Та който ги види, сега да завиди
как в час, компетентни, добри,
и хем разказвателни, хем увлекателни,
полезни сме били дори!

Така отминава световната слава
и никой не помни ни веч -
отдавна отмина тринайста година,
остана си там надалеч.

Полека и бавно, все по-комерсиално,
все по-недостъпно почти,
си стана да учиш, че да сполучиш
във частно училище ти.

И лека-полека, за няколко века
нараснаха таксите май,
и вече не зная къде му е края
и никой за жалост не знай.

Ех, как ни отмина тринайстна година
когато си бистрехме тук
дали ни е ясно какво е във частно
и трябва ли още от ПУК.

Страхотни тук бяхме, но веч изживяхме
успешно тез всички проблеми,
и ето, добре че децата ни вече
са малко или много големи.

# 7
 • Мнения: 6 166
Нотарис, не така с лошо.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 268
И за да отговоря на питането на Rogers, че някак си остана във въздуха.
Матурите на 4-ти клас се следят от техните собствени учители, сиреч - класните на всеки клас. И познайте какво да ви кажа под сурдинка: Здраво им подсказват. Та затуй са таквиз някак близки резултатите от училището в село Горно Нанадолнище и Света София, примерно Simple Smile
Но да сравняваш преподаването и механизма на обучение в училища от типа на СС, Питагор и Томас Едисън (с уговорката, че говорим за обучение, а не за битови и други условия) със стандартните държавни училища е крайно несъстоятелно.
И ако проследите какво се случва със същия “отличен” випуск на матурите в 7 клас - вече лъсва истината. Там наблюдаващите провеждането на матурите са външни лица и никой на никого не подсказва и съответно резултатите са брутално ниски, особено на фона на тези от 4-ти клас. Я отидете и вижте какви са показателите на децата от топ частните училища на матурите в 7-ми клас. На първите позиции. И този резултат се оформя не просто от няколко деца, а от 50-60-70 деца, което също има значение.

И извън резултатите от НВО. В добрите частни училища децата в 90% от случаите нямат необходимостта да ходят на допълнителни уроци по МАТ и БЕЛ за да могат да имат възможността да влязат в средното училище, в което желаят. Тоест обучението в академичните ЧУ покрива напълно нуждата от уроци за това.

Моето все още 5 годишно се прибира уморено и впечатлено от всичко в училище. И отива с желание. Заради многото време, което говорят на английски в училище започва да се опитва да говори и в къщи ( а не е била в градина със засилено изучаване на английски, просто 2 часа седмично пеене на песнички) и постоянно пита за различни думи на английски. За мен това е да запалиш искрата.
Разбира се и учителите са много важни, а тя харесва изключително много, както основната си учителка, така и учителката по английски.
И защото детето учи достатъчно в училище, като я взема в 4.30 от там има достатъчно време за уроци по плуване, балет, музика, а не за английски или нещо друго.

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 00:17 от Мagnollia

# 9
 • Мнения: 21 388
Матурите на 4-ти клас се следят от техните собствени учители, сиреч - класните на всеки клас.
Само за протокола и без да коментирам резултатите от НВО в IV клас, това не е вярно.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 268
Матурите на 4-ти клас се следят от техните собствени учители, сиреч - класните на всеки клас.
Само за протокола и без да коментирам резултатите от НВО в IV клас, това не е вярно.

Не претендирам за абсолютна точност, но на моя близка детето миналата година е имало матура за 4-ти клас (в провинцията са) и то е споделило на майка си, че учителки им са казвали какво да пишат, когато са се затруднявали. Това какво е, ако не подсказване и кой би го направил, ако не учителите от училището?

# 11
 • Мнения: 21 388
Това:
Матурите на 4-ти клас се следят от техните собствени учители, сиреч - класните на всеки клас.
и това:
Не претендирам за абсолютна точност, но на моя близка детето миналата година е имало матура за 4-ти клас (в провинцията са) и то е споделило на майка си, че учителки им са казвали какво да пишат, когато са се затруднявали.
са съвсем различни твърдения.
Просто казвам, че първото не е вярно без да коментирам останалата част.

# 12
 • София
 • Мнения: 11 777
Те и държавните училища струват колкото частните ако човек тегли чертата. Един мой колега социолог го нарича паралелна образователна система, но е факт, че без уроци не могат да се постигнат високи резултати, заради структурата на програмата. Затова хората все повече се ориентират към частното образование. Не виждам изтритите постове и не мога да им отговоря, но да се включа вместо запис.

# 13
 • Мнения: 40
Мagnollia  Мерси за отговора!

# 14
 • Мнения: 6 214
Същото щях да попитам Дидева и аз. Да, вероятно не са точно класните квестори на класа, но са учители от училището, доколкото знам. А това е идеята в поста на Магнолия, че квесторите познават децата и им подсказват, което и аз съм чувал, че е така. Сега дали е точно класната или друг учител от училището, не е от значение.

Общи условия

Активация на акаунт