(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 51)

• 38 119
  • 783
  •   1
Отговори
# 705
Признавам, аз миналата година наредих 100 кофички пипер и люти чушки с по 1 растение всяка. Първо в такива малки по 2 семки в кофичка и после пикирах по 1 в по-голяма. Добре, че имам зимна градина и там пълня кофичка до кофичка. Пробвах и няколко пиперът да е засаден по 2, защото бях чела, че си помагат растенията , но се бориха и едното нищо не роаждашепо. Иначе после ги садя гъстичко.
А вие пречупвате ли главното стълбо с цел да се развие по-храстовидно? Пробвах за някои люти чушки, но тези растения се забавиха и родиха по-малко от останалите. Може и късно да съм го направила.

# 706
Вместо в кофа от сирене (излишно дълбока) пиперът може да се сее и в по-големите сандъчета за цветя.

# 707
  • Варна
Като за начало колко като брой и големина разсадни формички ми трябват? Че видовете, размерите и цените много варират. Гледам има едни пластмасови с по 70-100 отделения, но май са много мънички. А тия там кокосови са доста скъпи и ако ми трябват много мисля да ги пропусна. Не искам да ги садя в саксии и кутии, искам да са си по отделно. Кисело мляко не ядем, нямаме кофички. Тука нагоре чета "не много разсад, само стотина" и вече не знам кое е много и кое малко.

# 708
Миналата година купих 70 корена домати и ни бяха много за мястото, което обработваме. Четох, че е хубаво да се сложат 2-3 пъти повече разсад от това, което е необходимо. Така, че мисля да сложа 100-на семки

# 709
  • София/Варна
Миналата година купих 70 корена домати и ни бяха много за мястото, което обработваме. Четох, че е хубаво да се сложат 2-3 пъти повече разсад от това, което е необходимо. Така, че мисля да сложа 100-на семки
Това е изключително голямо разхищение на семена, а те вече са и скъпи. Освен ако не мислиш да правиш някакви експерименти, примерно много ранно засаждане навън или искаш да раздаваш разсад, то според мен можеш да насееш  максимум 10-15% повече семенца от това което ти трябва.

# 710
100 стръкчета пипер е много малко според мен.
Ако се садят на 20 см в 1 кв м леха са 36 бр, ако смятам вярно.

# 711
Ако не гледате хибридни домати, а директни сортове, когато харесате някой сорт, си събирате семена. Така няма проблем с количеството семена и с цената им. Има и друг плюс - като събирате семена от качествени домати от първа китка с течение на годините растенията се приспособяват по-добре към почвата и микроклимата.

# 712
Кой колкото място има, толкова сади. Моята градинка е 2м х 10м, та малко домати, краставици, чушки, ягоди и то свърши. Набутвам някоя и друга тиквичка и подправки.

# 713
И аз мисля като hoaxy  - колкото място имаш, толкова садиш.
Само да припомня каква градушка ни удари миналата пролет, та добре че имах малко допълнителен разсад - влезе чудесно в употреба. И тази година бих сложила 20-30% повече, отколкото ми трябва.

# 714
  • Варна
И при мен не е голямо. Слънчевата част е може би около 3-4 на 10. Останалите части мисля да са цветна леха. В събота си оградихме една малка лехичка колкото да започна там с лук, чесън и т.н.

# 715
  • София
Вместо в кофа от сирене (излишно дълбока) пиперът може да се сее и в по-големите сандъчета за цветя.
Последно бяха наполовина по-плитки кофи за сирене и ми бяха много удобни точно за пипера. Както и едни по-малки кофички от маслини.
Допаднаха ми разсадните табли, които показахте, но какво правите с водата, която изтича отдолу? Не успях да видя да предлагат тави, в които може да седи тази табла.

# 716
Айла, да, имат табла отдолу, на принципа на сандъчетата за цветя.

# 717
Случайно някой да отглежда киселец? Дали ще мога да направя разсад, че да го спася от охлювите?

# 718
  • София
Случайно някой да отглежда киселец? Дали ще мога да направя разсад, че да го спася от охлювите?
Аз имам киселец и него не го хапват охлювите почти никак. Но не е с разсад. Тоест първата година ръснах семена, изникнаха няколко, които цъфнаха и пуснаха мнооого семена. На следващата пролет беше полянка на старото място. От нея, защото там фрезовахме преместих 30-тина стръка ,но те бяха вече с огромни корени. И те цъфнаха миналата година, ще видя дали ще поникненещо тази година, част от тях съм преместила и извън оранжерията. Но като цяло не съм забелязала да ги ядат охлювите, предпочитат манголда до киселеца примерно.
Имай предвид, че става с доста голям като тънък морков корен и надълбоко, когато е по-голямо, иначе не виждам проблем да направиш разсад. Както казах аз местих от самонасялите се и в друг край на оранжерията и навън.

# 719
И аз имам киселец и до сега не е нападан от охлюви. 
Днес си ходихме до село. Граха е чуден, репички няма, само листа и са останали малко. Беше едно цяло редче до граха а сега е тук там. Според половинът и граха е прореден, ще видим другия път като отидем, ако е оредял още ще си проличи. Марулките и спанака и те са екстра за сега. Морковите си имат вече същински листа. Много дъжд е валяло и е много кално. Не може да се влезе в угарта, а как се зеленее от бурен не е истина просто.
Яд ме е, че не успях да посея лук и чесън. Хубаво беше да са в земята сега, да си хванат влагата, а не да ги поливам после и тях.
Новият сезон чука на вратата, деня наголемява, скоро ще залагаме разсадите......
пп Да си кажа за доматите от свой семена, аз съм малко скептично настроена и си оставям семена само от домат, които е стар сорт, даден ми от някого, всички други си купувам. Според мен едни и същи семена, засяти на едно и също място с години не подобряват характеристиките си, а напротив разболяват се повече, раждат по-малко, различни по големина и вкусови качества, сорта се разпада. Когато липсва сейтбообръщение и торене с добра естествена тор няма как да имаме качествена продукция.
Лично мнение, не ангажирам никого с него.
Най-разумното количество, засято в градината зависи от мястото и предпочитанията на семейството, за едни едно, за други друго и като асортимент, и като количество.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 17:22 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт