Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 302
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
И при нас са оформени почти по всичко. Програмата за втория срок вече я знаем, запазва се същата, просто е сменен редът на предметите.

Клипчетата с танци в тик-ток явно са някаква нова мода, доста от девойките в класа качвали такива, а днес даже и спор имало кой как танцува, та се наложила намеса на учител.

# 406
  • here and now
Vache , и аз това се чудя. Когато внезапно започна падемията и "учехме" по фейсбук, ми направи впечатление, че има деца с профил, които са в групата на класа. След като се сдобихме с класрум и школо, госпожата продължи да си работи по старому. Когато я попитах "защо?", ми отговори, че на другите им било по-лесно. 
Едно, че родителите позволяват, друго че учителите толерират.

Фейсбук и тик ток няма. Това второто го беше ползвала за кратко и установи, че губи много време с него и го махна. Гледа "Айде БГ" (или както там се казва) и Слави в Ютуб.

Оформени са почти по всичко. Една 5-ца по компютърни технолгии, доволна съм.

# 407
Здравейте. И ние сме оформени по всичко. Чакаме ваканцията.
А аз се чудя кога остава време на децата да са в социални мрежи и игри? Като виждам при моята дългите домашни, всеки ден по един или два разказвателни, три пъти седмично модерен балет, един път седмично английски, един път седмично театрален "кръжок". Ами то няма време за нищо - всичко е набързо.
Фейсбук няма. Има вайбър, но почти не го ползва. Гледа понякога тик-ток или "Айде бг".
Съученици от класа й се организират да ходят на кино другата седмица, но аз не съм във ваканция, и няма кой да я закара до мола. Пък и не съм убедена, че искам да я пусна там - до тук успях да я опазя да не се разболее. А като знам какво ще е там другата седмица - стълпотворение...

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 19:50 от a_val

# 408
  • София
Това какво общо има с темата ?
Моят няма телефон, нито фейс.
Има си компютър, там си играе. И?
С коя тема какво има общо? С очетната на набор 2011 ли? Тези теми са говорилни за всичко свързано с децата. Това, че е в "Образование" е поради структурата на форума, а не защото се говори само за училище.
Моето дете също има компютър, играе на него, но фейс профил няма да има до 13 г., защото най-малкото няма какво да прави там, а и не бих поощрила да мами във формата. Не знам колко от вас са запознати, но профилите на непълнолетните са доста различни от тези на пълнолетните, те са филтрирани откъм съдържание и са с родителски контрол. Всеки, който поощри детето си да попълни "пълнолетна" дата на раждане му отваря очите за неща, които не би искал. Но нали напоследък е модерно "всеки да си преценя" Simple Smile

Едно, че родителите позволяват, друго че учителите толерират.
А! Ей това е истината.

За Тик-ток пък не ми припомняйте... Рали е кокона и тик-тока е страшно интересен. Все пак успява да види на съученичките на телефоните нещо, но като цяло е максимално ограничена. Поне засега ще е така, после е ясно, че ще гледа какво ли не. В тубата гледа Айде.бг и тя, ама те са симпатяги. Анди студио също, но това си е безобидна простотийка. Ние имаме кака у дома. Няма как да държим стерилна средата. Съобразяваме се, ама е доста по-различно отколкото е било за сестра ѝ. Обаче както казва  a_val няма много време за тия занимания. Играе на кака си на компа сигурно по веднъж месечно. Но тя няма това увлечение, което имаше голямата. А искам да ви кажа, че може да се превърне в тотална зависимост, като всяка зависимост. И това видях по време на гимназията и дистанционното обучение. Много е гадно ако трябва да съм честна и няма как да влияеш ефективно на пълнолетен или почти пълнолетен човек. Не може да го напляскаш и да му вземеш кабела на компа.

# 409
Vache, мхм... и аз имам десетокласник, който вече е доста зависим от компютърните игри. Сестра му не отваря лаптопа си с месеци.
Но онзи ден така ме вбесиха и двамата, че единия "изяде един задвратник" / нищо че е почти 2-метров мъж / и в момента е без кабели на компютъра си. Дребната доброволно си донесе телефона - за наказание. Върнах й го де - трябва да имам връзка  с децата си. Сега се умилкват около мен... пазят поведение - да видим до кога.

# 410
  • София
a_val, при нас вървеше дистанционното и не можехме да вземе кабелите. То бяха разправии, то беше чудо.. висене в Дискорд и игра на Лигата. Не я знам как изкласи, честно! Сега е 1-ви курс. Няма време да се огледа от занимания, та играта остана на много заден план. Но в училище е кофти, защото все пак не могат да пропилеят времето и после да съжаляват.
Спирам, да не ми скръцнат със зъби, че не съм по темата Nerd

# 411
# 412
Смятам, че си точно по темата и въпросът с електронните устройства и игри е много наболял. Темата е за всичко, свързано с наборите и, ако някой не го интересува, не е длъжен да чете и коментира.
Моят едва го удържам и с контрол само пише и учи. Нямат все още вътрешна мотивация за учене и упоритост. (може би някои да имат, ама повечето....)
Забраних Майнкрафт, след като го хванах една нощ да цъка. Сега играе някакви дребни игри на Скрач, ама там нека цъка, нали все пак е и с обучителна цел...
Поне удържам фронта за фейсбук и тик-ток, но почти всички негови съученици имат такива.

# 413
Фейсбук е за баби...това знам от сина ми. Никакъв интерес към него не проявява, даже напротив, счита го за срамно.
Не знам колко вярно и за мнозинството от децата ли важи. Не ме и интересуват останалите де...

# 414
  • София
Синковецът е бавничък с домашните 😁, докато ги напише, докато си научи, докато посвири и се подготвим за музиката - то дошло време за вечеря. След нея колкото успее да поиграе, но напоследък гледам, че предпочита да гледа филмчета в Дисни +. Та време за игри няма чак толкова. Като обърнат смените другия срок съвсем пък няма да има.
За репутацията на учителите - Ами те сами си съставят мнение. На моето дете математиката му е най-трудна. Започна срока с 3-ки, но с много работа от госпожата в клас, детето се справи като за петица за срока. Той самият обожава тази госпожа и не съм го чула да й се сърди или обвинява за 3-ките.
За това пък, госпожата по Компютърно моделиране им викала "боклуци" 🤨. Каквото и да правя, за да й спася репутацията...мисля, че ще е изгубена кауза!.…

# 415
Репутация и доверие се печелят. Не се дължат априори.

# 416
  • София
Скрит текст:
Синковецът е бавничък с домашните 😁, докато ги напише, докато си научи, докато посвири и се подготвим за музиката - то дошло време за вечеря. След нея колкото успее да поиграе, но напоследък гледам, че предпочита да гледа филмчета в Дисни +. Та време за игри няма чак толкова. Като обърнат смените другия срок съвсем пък няма да има.
За репутацията на учителите - Ами те сами си съставят мнение. На моето дете математиката му е най-трудна. Започна срока с 3-ки, но с много работа от госпожата в клас, детето се справи като за петица за срока. Той самият обожава тази госпожа и не съм го чула да й се сърди или обвинява за 3-ките.
За това пък, госпожата по Компютърно моделиране им викала "боклуци" 🤨. Каквото и да правя, за да й спася репутацията...мисля, че ще е изгубена кауза!.…
Моля?!?
Каква репутация? Тази е...

# 417
  • София
Много отсъстващи учители, часове със заместник, гледам темите в школо -гражданско образование, борба с агресията... Дъщерята разказа, че вчера гледали филм за цунамита, агресията- само теории, проекти и никаква практическа полза като е последен час защо да не ги пуснат, но се отчита, че часовете са взети.

# 418
Няма фб, няма тик-ток, няма снап-чат /той самият ги смята за тъпи последните 2/. Знае, че не е случайно ограничението, което има за възраст и самият той не търси начин да излъже.
Но... признавам, въпреки че вайбър също е 13+ , лично аз съм му го инсталирала. Ползваме го включително за комуникация помежду си.

Игри, сайтове и приложения контролирам и филтрирам, ако видя, че злоупотребява.

# 419
Добра новина. От 24/25 уч.година учебниците до 12 клас стават безплатни.

https://vhnews.bg/2023/01/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d … W95Wn4NahisWsBJOw

Ако дотогава не решат нещо друго...

Общи условия

Активация на акаунт