Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 306
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Уча и малката и голямата, че учителите трябва да се уважават, но понякога ми е трудно да обясня някой действия и изказвания на учители, които никак не са за уважение.

Скрит текст:
Петокласничката също под "лека заплаха, че ще ѝ пише 5-ца за срока" от учителя ѝ по история се яви на олимпиадата. Взе, че се класира на Областния кръг.

Учителската професия не е за всеки.
Същата дилема имах. "Уважавай учителите, уважавай възрастните...". После като гледам/е някои действия и поведение, които никак не се връзват с уважение и самоуважение, и се отказах.

П.П. Вчера написах тук, че почти няма срочни оценки, след това Школо "не млъкна", та и досега. Ненанесени текущи, срочни...

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 13:56 от milenaka

# 391
Учителите не будят уважение в децата. Моята се сърди защото класната дъвче дъвка в час, на тях им и забранено. Преподава им урока набързо и останалата част от часа си стои на телефона, а същевременно техните телефони им ги събира в началото на деня и им ги връща в края, преди да си тръгнат и т.н

# 392
  • София
Повод е предходния пост, но не е насочен към тета, а е коментар.

Не мисля, че все още трябва да се вълнувате толкова от обучителния процес на децата. Поне не, както до 4 клас. Като е направил проект, да си говори с учителя, да си го представи и т.н., т.е. да се оправя сам. Ако не може да говори, да си носи последствията. Щом учителят не е приел направеното, ще го направи пак, както е изискването. Пък и не е нужно на всеки проект да има оценка....
Прекалената протекция не води до хубави резултати по-натам. Не е нужно родителите да се намесват по въпроси за училище дори и до 4 клас, пък за по-нагоре съвсем.
Напълно съм съгласна. Наскоро имах подобен разговор. Детето ощетено откъм оценка, защото учителят е написал по-ниска оценка от определената за точките. Майката се ядосва, аман-заман защо така. Ами защото се случва да сбърка учителят. Казах ѝ, че децата трябва да се учат да се оправят с това сами. Това са техни проблеми и отношения между ученик и учител. Тя ми отговори, че нямам момче и че момичетата били по-оправни. Мииии... какво да кажа на това повече, освен, че детето е получило несправедлива оценка, но е било съгласно с това. И веднага се изказа мнение, че е тенденциозно намалена оценката. Ако човек държи да бъде обективен ще се опита да си състави мнение оглеждайки ситуацията от всички страни. След като не си попитал другата страна какв е станало, нямаш никакво право да си категоричен.
Да ви кажа честно, може да е досадно непрекъснато са споменавам, че вече един път минах през цялата образователна система, ама вече нищо не ме учудва, честно! Също така мрънкането за методите на преподаване на учителите, начина им на говорене и т.н. Ами моите деца най-много са научили и най-много са харесвали строгите и безкомпромисни учители. Тези, които не те галят с перце и не се интересуват от душевното ти състояние когато ти пишат заслужената двойка, тройка и пр. А коя двойка е заслужена преценява учителят, а не родителят. Това е положението! И това, разбира се не означава, че бих толерирала извращения, но досега не съм се сблъсквала с подобно нещо. Късмет ли е или реалистични очаквания, не знам...
Голямата ми дъщеря учи допълнително педагогическа дисциплина. Потресена е от тенденцията да се набута скандинавското възпитание и образователни методи и каза, че никога няма да спазва подобни изисквания. Това доказва за мен лично мислите ми изказани по-горе.
Soul Free, класният на голямата се отказа да преподава в училище, защото непрекъснато беше подложен на натиск от разни родители да пише по-високи оценки. Математик, прекрасен. Просто не издържа тази идиотия. И защо ли не се учудвам, че масово учителите по математика са "проблемни" Wink

Иначе, извън тия теми, петокласничката вече е оформена. Оценките са заслужени и аз съм доволна. Детето се справи чудесно при доста високи изисквания. Преобладават шестиците, няма четворки, супер си е Simple Smile Само дето е болна, гази я вирус някакъв, ама неприятно. Вероятно все пак ще ги пуснат в грипна на 30 и 31-ви. С две думи аз броя,че е във ваканция Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 21:10 от Vache

# 393
Vache, благодаря за чудесния анализ. Споелям мнението ти по всичко написано.

Учителят е този, който преценява. Ученикът е този, който трябва да учи, да слуша и да си казва мнението, когато е необходимо. Родителят има само регулираща функция на поведението и учението на детето, когато е необходимо.

Според мен в днешно време повечето родители са свръх загрижени за добруването на детето си, във всяко едно отношение.
Знам за случаи, в които майка се разправя с 4-годишно дете, което одраскало с нокът сина ѝ в градината. Е, леко ми е нефелно това поведение, да не се изразя по грубо....
Баща, който ходи да се разправя с госпожата в начален етап защо златото има 5 по математика, а не 6. (да не говорим, че реално сигурно е за 3,50....)
Родители, които нападат учителка, че тя не е научила детето им по еди кой си предмет... вместо да си дадат сметка, че всъщност то не е научило, а те не са контролирали.

Разбира се, не приемам поведение на учител от рода на физическа или словестна агресия. Още повече, че учителят е възрастният в отношенията и трябва да има по-трезва преценка и поведение.

ПС: Да се оправя бързо сладурката! Браво за успехите!!!

ППС: Не знам дали ще ги пуснат 30 и 31, но нашите ги оформят скорострелно.

# 394
  • София
[Разбира се, не приемам поведение на учител от рода на физическа или словестна агресия. Още повече, че учителят е възрастният в отношенията и трябва да има по-трезва преценка и поведение.
Обаче при така добре описаните от теб неща поведението на учителя не е правилно, но е очаквано. След като авторитетът му е подронен основно от родителите, така ще е. Този процес в дълъг и е абсолютно паралелен с пропадането на цялата държава. И преди да бъда нападната ще кажа, че в рода си нямам нито един учител. Разсъжденията ми са на база единствено наблюдения като родител. Много съм щастлива, че в новия клас на Рали всички родители са свестни и няма скандали и претенции по родителските срещи. Сигурно не всички са доволни от някои учители, но съумяват да не правят циркове и да си изязняват въпросите по нормалния начин в школо и в лични разговори.

# 395
Това са малка част от случаите, които знам. И най-интересното е, че родителите се гордеят с това и го разказват с патос...." Аз, какво ѝ казах на тая, как я поставих на мястото ѝ, та ще ......еди-какво-си.....на моето дете!!! За какво е сложена там, да ги тормози ли само.... Ще ѝ покажа аз, при директора ще ида, жалба ще пусна, да я накажат, да види тя....." и т.н. и т.н. глупости...

Няма да забравя преди 2 години една подобна майка на дете от класа на моя искаше да събира подписка срещу госпожата за нещо си там. Аз категорично казах, че няма да се включа, нито ще ходя при директора, нито каквито и да е други простотии. При което тя избухна колко лош родител съм, как не мисля за детето си (горкото), как  може да се цепя от колектива и други подобни, дори не помня цялата помия, която се изля от устата ѝ.
Рекох ѝ - Ти нали си добър родител, какво те интересува моето дете?!? Да лоша съм, и...? Теб какво те касае.....?
След това се правеше, че не ме познава и си обръщаше главата, като се разминаваме. Аз бях съкрушена от което.... GrinSweat Smile

# 396
  • София
И на мен не ми харесва търсенето на сметка от учители. Признавам си, че ми се случи веднъж, съвсем културно попитах защо е такава оценката, предвид, че е оценен за участие и сега малко ме е срам. Simple Smile Има много груби родители и като ги чета или слушам на самата мен ми става неудобно заради излагацията им. Такива родители ще отгледат деца, които смятат, че светът им е длъжен и няма да се вглеждат в своите грешки или пропуски. Отделно така се подкопава авторитета на учителите в очите на децата.

# 397
  • here and now
Авторитета, някои учители сами си го подкопават.
Мен учителка ме е поставяла в ситуация, в която изглеждам безотговорен родител, а вината си беше изцяло в нея.
Децата трябва да се учат кое е редно и кое не е. И трябва да знаят, че не винаги по-възрастният е прав.

# 398
  • София
Децата трябва да се учат кое е редно и кое не е. И трябва да знаят, че не винаги по-възрастният е прав.

ОО, да.. трябва да знаят Simple Smile Но и аз един път се излагах държейки сметка на учител в 6 клас за оценка на дъщеря ми. Оказа се, че тя е спестила една немалка част от фактите около случката. Още си пазя кореспонденцията с този учител, за да ми напомня, че колкото моето дете не е "такова дете" трябва да се огледа по-добре ситуацията преди да се реагира.

# 399
  • here and now
Аз за случката съм писала и преди.
Пуска госпожата съобщение във фейсбук в 14 часа за онлайн родителска среща в 18. Аз дори не съм го видяла. В електронния дневник няма нищо. След като са "присъствали" 5-6 човека, следва отново публикация във фейсбук "Благодаря на присъствалите, останалите да намерят оправдание пред себе си и пред децата си"
Аз и това не съм видяла, но някои деца имат фейсбук, направили скрийншот и го разпространили. И моето дете ме пита какво всъщност е искала да каже госпожата, то е ясно какво, но защо.
Обясних, че не си е свършила работата както трябва и не може да поеме отговорност за това и се опитва да я прехвърли на някой друг.
Ако беше ни уведомила навреме и по правилния начин, щяхме да присъстваме много повече хора.

И е редно когато сгрешат да се извинят. Това е непосилно за много възрастни и там наблягам много аз.

# 400
  • София
Скрит текст:
Аз за случката съм писала и преди.
Пуска госпожата съобщение във фейсбук в 14 часа за онлайн родителска среща в 18. Аз дори не съм го видяла. В електронния дневник няма нищо. След като са "присъствали" 5-6 човека, следва отново публикация във фейсбук "Благодаря на присъствалите, останалите да намерят оправдание пред себе си и пред децата си"
Аз и това не съм видяла, но някои деца имат фейсбук, направили скрийншот и го разпространили. И моето дете ме пита какво всъщност е искала да каже госпожата, то е ясно какво, но защо.
Обясних, че не си е свършила работата както трябва и не може да поеме отговорност за това и се опитва да я прехвърли на някой друг.
Ако беше ни уведомила навреме и по правилния начин, щяхме да присъстваме много повече хора.

И е редно когато сгрешат да се извинят. Това е непосилно за много възрастни и там наблягам много аз.
Много съм съгласна с това.

# 401
  • София
Vache, напълно подкрепям всичко, което си написала!

И моят опит с две деца, едното вече 10-ти клас, сочи в същата посока. 

Дано бързичко се оправи твоята девойка.

Нито при дъщеря ми, нито при сина ми има болни, съответно няма индикации за грипна ваканция, но то и не остана.
Вече и почти по всичко са оформени и двамата.

# 402
  • София
но някои деца имат фейсбук, направили скрийншот и го разпространили.
Без да се заяждам (изобщо не е към теб, просто си разсъждавам за масовката), ама защо деца под 13 г. имат фейсбук профили? Или са променили правилата във фейса Simple Smile Значи може да осъждаме учителите/лекарите/полицаите/и т.н., докато позволяваме на децата си да излъжат за възрастта си в интернет и да си направят профили.
Дано бързичко се оправи твоята девойка.
Нито при дъщеря ми, нито при сина ми има болни, съответно няма индикации за грипна ваканция, но то и не остана.
Благодаря! Heart
Като че ли и в нашето училище не са масово болни, но имаше доста болни учители, което пак си е гадно и спъва учебния процес, дори доста повече (ако го гледаме само от организационна гледна точка)

# 403
Не знам защо са им фейсбук и подобни, сигурно се чувстват големи.
Ако не беше изискването на една от учителките да има група с децата във вайбър, моят и такова нямаше да има...

За тик-ток да не говорим. Излезли в парка момичета, седят и цъкат на телефоните, играят някакви танци, снимат се, пускат се в този тик-ток, страшна работа. Една позната ми разказваше за дъщеря си - сума и време убивала с тик-ток. Вместо да учи, гледа някакъв как пазарува в продължение на час..... че страшно интересно!!!

# 404
Това какво общо има с темата ?
Моят няма телефон, нито фейс.
Има си компютър, там си играе. И?

Оформени са вече при нас. Финито. Simple Smile
Чакам програмата за втория срок.

Общи условия

Активация на акаунт