Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 324
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
Повод е предходния пост, но не е насочен към тета, а е коментар.

Не мисля, че все още трябва да се вълнувате толкова от обучителния процес на децата. Поне не, както до 4 клас. Като е направил проект, да си говори с учителя, да си го представи и т.н., т.е. да се оправя сам. Ако не може да говори, да си носи последствията. Щом учителят не е приел направеното, ще го направи пак, както е изискването. Пък и не е нужно на всеки проект да има оценка....
Прекалената протекция не води до хубави резултати по-натам. Не е нужно родителите да се намесват по въпроси за училище дори и до 4 клас, пък за по-нагоре съвсем.

# 376
Аз не се меся. Споделям тук нещо, което съм забелязала по повод възпитателната роля на училището и учителите, не толково към оценявате и образователният процес. Просто споделям.

Не съм говорил с учител..нямам и намерение. Не съм правила проекти - не ми е работа.

Както писах, детето се справи самО и с двете задания.
Моята роля се сведе до това, да го поощря и похваля, и да му обясня, че неговите знания и умения никой не може да му ги отнеме. Нещо, което училището НЕ прави.

# 377
Не е лично към теб и благодаря, че сподели. Принципно си размишлявам.

Понеже съм чувала тук там по площадките как майки, че и бащи, Rolling Eyes ходят и се разправят с учителите за оценки.

# 378
А не, аз не съм съгласна да следва сляпо какво казва учител, който сам не знае какво иска, за кога го иска и защо го иска. Примирението не води до нищо добро и не възпитава нищо добро. Страхът - тоже. Също да се търпи нечий произвол - м не, не става, само защото е учител.
Не се разправям и не ходя в училище да се карам. Има си друг ред.

# 379
Какъв ?

# 380
И при нас започнаха да се появяват срочни оценки.
При учители не ходя, ако има проблем - ми казва, и коментираме как би могла да го реши / може ли да говори със съответния учител, и да си защити позицията /.Изобщо не ми се говори по тая тема. Дотук 10 години образователен процес ми идва в много, а има още 7 години....
В школото валят и съобщения за контролни в понеделник и вторник / 30.01 и 31.01 / - те децата вече са ваканционно настроени, а сега ще преговаряме раздели по разказвателните.

# 381
Учителят, какъвто и да е той според вас, затова е там, за да се слуша. Какво значи произвол? Произвол е, ако удари шамар на някое дете, не ѝ, ако не му зачете проекта, домашното и др.

Какъв друг ред? Ще заплашваме учители с жалби ли?!?! Айде, моля ви се....

# 382
  • here and now
Звъняла съм за оценка(не беше точно за оценка, исках да видя теста, че ме усъмни) веднъж- не ми е логично цял випуск да се представи зле - оказа се, че всички тестове са проверени грешно(отделно, че теста е от учебник на едно издателство, децата учат по такъв на друго, а госпожата ползва трети учебник).

Не бих го нарекла разправяне , а по скоро изясняване на ситуацията. И те са хора и те могат да сгрешат. Предпочитам първо да опитам с тях да се разбера - това по отношение на учебния процес. При агресия към моето дете пред учител - при директор - ходила съм и пак бих отишла.
Да, трябва да научим децата си да се справят сами, но и трябва да усещат подкрепа, когато е нужно. Защото, ако не я дадеш ти, ще се намери някой друг, а тогава....

Решила моята хубавица да не ходи на олимпиада по един предмет и казала на госпожата, че не се чувства достатъчно подготвена и няма да се яви. Госпожата я заплашила, че ще ѝ остави 5 за срока-моята се съгласила, ама ѝ стана тъпо. Смята средно аритметично и казва, че не е честно. Честно нечестно, четох че учителя има право да пише колкото си иска. Няма да се намесвам, няма за какво.
Госпожата можеше точно с 2 думи да я мотивира да отиде на олимпиадата, но тук все още прилагаме тактиките със заплахите. Коментара за неявилите се бил "8 болни и един страхливец"  Явно някакво удоволствие им доставя да уязвяват деца.

# 383
Удоволствие..не знам. Може и това да е.
Просто НЕ са педагози и не са се научили как се работи с ДЕЦА. А би трябвало да го знаят и владеят това умение.

# 384
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така описаната ситуация си изисква намеса на родител. Думи като "страхливец", отнесени по този начин към ученик, също. Може би в съобщение в Школо, адресирано до учителката и директорката едновременно.

# 385
  • Варна
Снощи до късно прави проекта за байрама, учителката днес даже не се е сетила, че е дала и на нея. Накарала е други две деца да си покажат проектите и си е записала нещо в бележника. Моята и е напомнила и си е прочела проекта, но за нея нищо не записала. Детето е безкрайно разочаровано.
Откакто тръгна в това училище непрекъснато се сблъсква с разни демотивиращи ситуации. От изключително старателна и изпълнителна ученичка вече клони към това да не пише домашни и да не прави каквото ги карат.

# 386
  • here and now
Така описаната ситуация си изисква намеса на родител. Думи като "страхливец", отнесени по този начин към ученик, също. Може би в съобщение в Школо, адресирано до учителката и директорката едновременно.
Ситуацията реално е недоказуема. Ще пропусна. Говорих с детето.
Обяснила съм гледната точка на госпожата, както и че възрастните не винаги успяват да контролират емоциите си.
Поела е ангажимент, който не е изпълнила и това е разочаровало отсрещната страна. Разбирам огорчението, но не оправдавам реакцията. Детето ме разбра.

Despina и при нас е така. Аз от малка съм я учила, че тя учи заради себе си и знанията си, а не заради оценки и да се хареса на учителките. Демотивиращо е, но поговорим си, пък ѝ мине и продължава да се старае.

# 387
Обезпокоително е, че все по-малко учители са хора за пример.
Някои са антипример. Не прави като тях...

# 388
  • Пловдив
Уча и малката и голямата, че учителите трябва да се уважават, но понякога ми е трудно да обясня някой действия и изказвания на учители, които никак не са за уважение.

Петокласничката също под "лека заплаха, че ще ѝ пише 5-ца за срока" от учителя ѝ по история се яви на олимпиадата. Взе, че се класира на Областния кръг.

Учителската професия не е за всеки.

# 389
Аз пък на моите обяснявам, че 1. Трябва да се научат как да учат, защото това им е нужно цял живот. 2. Трябва да са над средното ниво. И 3. Трябва да изкарват високи оценки, защото те остават в дипломите. Какви са учителите - каквито има. Какво знаят или не знаят - като им потрябва, ще го научат. Нашето поколение смени по няколко професии и доби по няколко квалификации.
Засега работи.
Иначе и аз не съм доволна да си пратя детето в училище по изкуствата и единствената му петица да е по физическо 😂 заслужават да се цаня учител в спортното и да им надраскам петици по музика(ама това може и да им хареса пък....)

Общи условия

Активация на акаунт