Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 328
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • София
И при нас в школо се появяват срочни оценки- Технологии и предприемачество - 5, защото има 6-ци, но 3 на контролно, та за срочна - 5,
същото по Компютърно - срочна - 5, на контролно ги карали да пишат на компютър за кратко време, знаела отговорите, но не успяла да напише, а има преди това 6-ци. Не знам.

Изискват ли при други това? Да пишат отговорите на компютър? 

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 10:47 от milka22

# 361
Аз изобщо не знам какви са критериите за оценяване и на какво държат учителите. Как да знам, като не съм ги виждала дори. Така и не направиха РС като хората, на която да се представят учителите - поне да ги видим, а защо не и да кажат на какво ще държат от учениците.
Например по ФВ - не съм наясно защо има петица. Вероятно нещо не му е достигнало, но какво е то...нямам идея.
Честно казано...искам да ми е здраво   и спокойно детето за момента, а това е така....за това не мисля да задълбавам, ако и вътрешно да ме влече да си го изясня Simple Smile

# 362
  • Отвъд алеята зад шкафа
При нас минаха вече финалните контролни, има и една 6-ца върху цялото Хайдути. Не я следя специално какво учи, но понеже гледам да си напише домашните и съответно ги проверявам, съм наясно какъв материал взимат. Тази година е много важна за полагане на основи и затова трябва да се проверяват децата.

# 363
Нашите още не са взели Хайдути.
Почнаха лека-полека да ги оформят.

# 364
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз нямам спомен цялото Хайдути да съм го учила, само първия дълъг куплет. Имаше първи челен сблъсък с ученето на текст наизуст и разбира се "Защо ми е да го уча, като мога да го прочета?"

По мат взеха всичко от дроби и проценти, в момента ги упражняват, но бяха включени в контролното.

# 365
При нас домашните се пишат на занималня, за това нямам поглед над изучаваното.Гледайки оценките, се справя и сам.

# 366
  • София
Само по един предмет имат оформена оценка.
Обаче бяхте прави за ученето. Като го чух по история какви ги говори и се хванах за главата. Няма представа какво е причина за война, повод... Не свързва логически събитията и съответно започнах да уча с него.

# 367
Според мен големият проблем на пети клас е, че децата, ходещи на занималня в начален етап, просто не са научени как да учат.

# 368
Това за Илиада и аз го запомних. Странно е. Попълвахме едни карти в УТ кой от къде минал. Там положението с оценяването е ужас - не ми се коментира. Измислят се собствени правила - питах където трябва до колко е допустимо, ами не е. Масово не се разясняват понятия.
По физическо 3 на норматив и 4 за активно участие. Детето е атлетично и активно спортуващо по принцип. Дългия скок го препъна обаче. В часовете не се показва или тренира какво се очаква за постигане на нормативите. Масово се обикаля двора или се играе народна топка. И не, не съм доволна. В подходящият момент и другата страна ще разбере какво мисля.

# 369
  • София
А това е много важно.

Отделно е толкова отнесен, че...

# 370
В часовете не се показва или тренира какво се очаква за постигане на нормативите. Масово се обикаля двора или се играе народна топка. И не, не съм доволна. В подходящият момент и другата страна ще разбере какво мисля.

Амиии....и моето впечатление е такова. Няма педагози, няма.  Тъжно, но факт.

Да споделя нещо, което затвърждава този ми извод, за възпитателния ефект на образованието, дето го няма или е обратен и нов:
Проект по английски, детето показва в учебника където е обяснено как да се направи. Нещо като портфолио на голям картон, с текст и картинки, тема известна личност ..да се пише/разкаже за нея. В събота сяда да го прави, има две седмици до крайният срок, но аз нали, възпитавам и уча да не се чака последният момент, да не се протака, че на него чака, и така. Прави го и в понеделник го понася към училище. Вечерта го връща, с тъжна физиономия. Сега, някой рекъл от децата че не му било така удобно? и учителят променя условието на проекта - да не е като по учебника и по вече зададения начин!, а електронно.
Лошо няма принципно, няма да му се опре и електронно да го направи.
Но, питам се аз, на какво възпитават нашите деца? На това, че не е ок веднага да се заемат с поставената задача, на това да протакат, щото нали, даскалът не знае какво иска и си променя мнението на всеки два дена...
И ми става криво, защото първо - не е поощрено това, че ученикът сериозно е подходил към поставената задача, и веднага, своевременно е изпълнил задачата. Не, това е нещо което не се отчита. Това е грешно за мен - така ги учат да се офлянкват до последният срок, защото не се знае няма ли да се промени задачата....и възпитават едни несериозници!!!
От друга страна показва че учителят, който биследвало да е един авторитет, не си държи на думата, и олеква. после се сърдят че не ги уважавали децата и родителите..ами аз не мога да уважавам и гледам насериозно на човек, който не знае какво иска и се върти като фурнаджийска лопата.

И този тип поведение на "педагозите" е масов, по коледа имам същата случка с друг учител.

Крайно несериозно и недопустимо, за мен.

# 371
  • Отвъд алеята зад шкафа
В случая е редно учителят да зачете вече направените аналогови проекти.

# 372
Нищо не отчитат, тъпото е, че се предизвиква обратен ефект. Който се е старал веднъж, после няма, защото не вижда смисъл. Резултата ще е един и същ.
И при нас има тенденция да се пишат ниски оценки на неща, които се дават уж за подобряване на успеха. Когато цялата група се справи евентуално ги поздравяват, но не винаги.
Липсва подход и умение да мотивираш човека отсреща. Особено важно за подрастващи.
teta изключително неприятна ситуация. При нас друг подобен проект дадоха по АЕ. Ами пак не става  без малко помощ.

# 373
Да, точно това липсва. Малко поощрение, похвала за старанието...и ще възпиташ един отговорен и коректен млад господин или госпожица, но не.
Гугъл шийтс било новото задание, аз не съм го чувала, но детето си знае, отвори го веднага, цъкна там...оправя се, не знам откъде го знае. Направи го и него, но до 27ми може да има и трето изменение и тогава се смяхме, че ако има промяна, вземам учебника,у отивам при госпожата и....да, сещате се Simple Smile
Обърнахме го на майтап.
То детето се усеща самО вече, че това не е ок и че учителите не са ок....нооо...с такъв маТриал разполагаме, факт.

В случая е редно учителят да зачете вече направените аналогови проекти.

Отказал е.
Понеже уча синко да не си оставя магарето в калта, той изрично е попитал може ли който го е направил, да си предаде този хартиен проект, отговорът бил НЕ!
То не знам и дали не е бил единственият, изпълнил задачата ...абе цирк голям...

# 374
  • Варна
За утре има да прави проект на тема Курбан байрам. Предложих да го направи като презентация. Отказа ми, защото не били учили в час как се правят. Тя знае, но не смее, за да не кажат, че някой и я е направил.

Общи условия

Активация на акаунт