Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 301
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Добра новина. От 24/25 уч.година учебниците до 12 клас стават безплатни.

Ако дотогава не решат нещо друго...

Те да бяха помислили малко и за тетрадките...и помагалата към учебниците...

Наскоро купувах втори комплект от основните учебници - литература, мат, ЧП, география....тъй като тежат и искам да остави едните в училище в персоналното си шкафче, а да си учи вкъщи от нейните си...и с почуда установих, че са по-скъпи, всеки беше по около 24-25 лв., от тези на баткото, които си ги купуваме,  а може и да върнем, втора употреба да купим и тн.....Голяма печалба правят тези издателства от държавата....

Край и за двамата - оформени са по всичко.

За игрите - баткото ни беше като пристрастен 8-9 клас, за което и онлайн обучението спомогна...сериозно се бях притеснила, но още в края на 9-ти сам се отдалечи...сега играе, но доста умерено, не му остава време...така, че и това отминава.
Наборката - не играе вече...иначе имаха някаква игра, на която играеше почти целия клас. Сега спряха, но дойде Тик-ток и Инстаграм...Част от учителите им са под 30 години и децата им пишат в Инстаграм, което не ми харесва и не одобрявам особено..но освен да обяснявам, няма как да забраня, че забраненото излиза най-изкушаващо... Все пак не прекалява, така че нямам за нея все още притеснения.
Вайбър има - и често и аз самата комуникирам с нея по този начин, тъй като съм по цял ден на работа.

# 421
  • Бургас
Pouh, електронни нямаше ли да ѝ свършат работа? Моята девойка разнася само учебниците по разказвателните, така ѝ е по-лесно да чете урока. По останалите предмети ползва електронните на отделните издателства, които са безплатни, само за учебника по математика се наложи да закупя годишен абонамент за 7 лв.

Само по английски остава да я оформят, но там оценката е ясна. Приятно изненада съм от успеха ѝ,  последната седмица се представи доста добре на повечето контролни и успя да пооправи някоя и друга оценка. Предупредила съм я, че втория срок затягам контрола и няма да вярвам на празни приказки за уж научен урок, а ще изпитвам.

# 422
  • София

ScreamScreamSmileSmileSmileSmileSmile
Фейсбук е за баби...това знам от сина ми. Никакъв интерес към него не проявява, даже напротив, счита го за срамно.
Не знам колко вярно и за мнозинството от децата ли важи. Не ме и интересуват останалите де...
Абсолютно вярно е Simple Smile Инстаграма и някакви други нови има.

За това пък, госпожата по Компютърно моделиране им викала "боклуци" 🤨. Каквото и да правя, за да й спася репутацията...мисля, че ще е изгубена кауза!.…
А, ей това вече си е извращение и е за разправия.

# 423
  • София
И нашите деца имат групи във вайбър с всички учители. Там си получават задачите и домашните. Практика на училището е. На последната родителска се опитахме да говорим с учителите да намалят малко времето, което прекарват пред устройствата, че така само ги стимулират допълнително. Нямало обаче как да пишат всичко в школо.
Фейса наистина вече е демоде за младежта. 😀

# 424
  • София
Наборите са повече в тик-ток, по-големите и в инстаграм. Синът ми гледа и youtube, ползва и дискорд, там е поддръжка на 15 хил. човека канал. Има фейсбук профил, който ползва за месинджър и чат с баба му понякога и да ни лайква снимките. Simple Smile Баба му не харесва вайбър. Grinning Не ми харесва това консумиране на видео съдържание най-вече, но не мога да тичам срещу вятъра.
Завършва срока с цялостен отличен, но ме притеснява петицата по български. Казах му, че ако изкара 6 за годината по БЕЛ, ще му купим ново колело. Което беше смешно, защото така или иначе сме му обещали. Наистина, не очаквах, че ще го затрудни този важен предмет.
По време на онлайн обучението при него се появи зависимост към игра, по-специално Фортнайт. Посещавахме хомеопат, който много помогна нещата да влязат в релси. Всъщност най-големият принос беше, че получи пълен бан, Господ ми го изпрати. В момента тази игра е абсолютно забранена вкъщи. И се надявам да е разбрал, че е податлив към зависимости и че трябва да се пази и внимава за такива неща.

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 02:45 от Maidenly

# 425
Мен ме притеснява петицата по ФВ Joy.....
/Всъщност не, шегувам се./

Имам въпрос...като са оформени, на 30 и 31 какво ще учат, знаете ли?

# 426
  • София
Оформени-неоформени, учат си каквото е по план. Нашите даже правиха контролно вчера, което ще се оцени за втори срок.

# 427
И моята девойка имаше тест по ЧП в четвъртък. Оценките - втори срок.
Не са им давани да си попълват уч.тетр. по БЕЛ и литература. За домашно през ваканцията - да се попълнят. Ще падне писане другата седмица. По 6-8 урока са по 2-3 листа.
Видях им програмата за втори срок - не ми хареса. Паднали са по един час БЕЛ, мат, и сложили по още един час ФВС и технологии. Иначе пак всеки ден по 7 часа имат.
И понеже тя не си проверява класните стаи в класрум, си идва в четвъртък ревяща, обажда ми се и казва: "Ще ми пишат 2 по технологии!" Аз съм в шах, защото тя обича да се занимава с "творчество", и я питам "Защо?" Госпожата била написала в класрума да приготвят презентация на някаква тема. И естествено само 1 или 2 си предали домашното. Бяс ме хвана - за какво ходят на училище? Не може ли за 10 сек. да им се каже за домашното, темата и срок за изпълнение / предаване. Та в четвъртък вечер творихме двете на компютъра. "Предадохме я". Казах от време на време / ведтъж седмично / да си проверява в класрума да няма някоя изненадка.
А иначе всеки ден си пише какво има за дом. за следващия път по всичко.

# 428
Тази втора смяна никак не ми допада. Ако нямат намалени междучасия ще свършват в 19.20.
Гледа някакви тъпизми от рода на Тик ток, но в You Tube. Великата Форнайт гледам да играе 1 час през седмицата.

# 429
  • София
И понеже тя не си проверява класните стаи в класрум, си идва в четвъртък ревяща, обажда ми се и казва: "Ще ми пишат 2 по технологии!" Аз съм в шах, защото тя обича да се занимава с "творчество", и я питам "Защо?" Госпожата била написала в класрума да приготвят презентация на някаква тема. И естествено само 1 или 2 си предали домашното. Бяс ме хвана - за какво ходят на училище? Не може ли за 10 сек. да им се каже за домашното, темата и срок за изпълнение / предаване. Та в четвъртък вечер творихме двете на компютъра. "Предадохме я". Казах от време на време / ведтъж седмично / да си проверява в класрума да няма някоя изненадка.
А иначе всеки ден си пише какво има за дом. за следващия път по всичко.
Ама какви стаи в класрум? Те да не са дистанционно? При нас изобщо няма такава комуникация. В школо каквото напишат, това е. Децата си препредават в групата във вайбър ако има нещо, но засега няма проблем.

# 430
Vache, въпроса е, че информацията е била само там / в класрума/. Незнам предалите деца как са я разбрали, и защо не са писали в чата във вайбър. Още една обеца на ухото за девойката. Лошото е, че децата стават разногледи - то да проверяваш всичко ще отиде половин час поне / щото нали няма само в класрума да влезе..../. Както и да е, чакам ваканцията аз!

# 431
Проект в гугъл шийтс, освен на флашка, има ли как електронно да се прати на учителя?
Направен е проекта.

# 432
  • София
A_val, няма ли възможност да се настроят някакви нотификации от класрум, така че детето да получава, например по е-мейл, ако има някаква зададена задача. При нас "любимата" госпожа по компютърно моделиране им дава задачите по е-мейл о очаква да й ги върнат по е-мейл, но в клас винаги дискутират каква е задачата.

# 433
  • Отвъд алеята зад шкафа
Проект в гугъл шийтс, освен на флашка, има ли как електронно да се прати на учителя?
Направен е проекта.

Със споделяне на документа не става ли?

# 434
Девойката не си влиза в имейла, нотификации не искам да давам, защото телефона й е старичък и няма памет и постоянно иска да деактивирам нещо, и второ - обикновено тези "съобщения" идват през нощта или в най-неподходящия момент. Както и да е, вече ще проверява всичко и навсякъде.
Ето вчера беше предупредена, че ще имат задачи за дом. по БЕЛ в класрума, и вече ги изтегли.

Общи условия

Активация на акаунт