Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лоша миризма в пералнята!!!😒

 • 1 888
 • 31
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 49 349
Сложена в чекмеджето,нали?

Друг ключов момент за добро изпиране е препаратите да се слагат директно в барабана, а не в чекмеджето. Така се ползва 100%. Съвет от майстор на перални. Откакто го прилагам няма нито отлагания, нито миризми. Слагам си кутийка/чашка с препарат при дрехите, чиста работа.

# 16
 • София
 • Мнения: 1 359
Не знаех какво е лоша миризма от пералнята докато не използвах за първи и последен път течен препарат за пране. При пране с прах не се получава. По мнение на майстор се получавало така, защото на ниски температури, които обичайно пера (40 градуса) препаратът не се отмивал напълно и се отлагала част, която започвала да мирише. Според неговата инструкция прах е за предпочитане, от време на време да пускам на 90 градуса и обратно на съветите на майстора на DeVa, според него прахът се разбивал по - добре като си се слага в чекмеджето за прах, а не директно в барабана. Нямам никакви претенции кой е прав. Simple Smile При нас миризмата си отиде с препарат за почистване на пералня или миялна от DM на висока температура и също спрях да купувам течен препарат и капсули.

# 17
 • Мнения: 1 913
5 години пера само с течен или на капсули. Не ми е замирисала. Задължително веднъж в месеца чистя уплътненията, филтъра, слагам препарат и пускам на най-високи градуси.

# 18
 • Мнения: 49 349
Бяло пера с прах, цветно с течен. И омекотител ползвам. Нямам отлагания. Преди да започна да слагам препарата в барабана, половината прах ми оставаше в отделението и ставаше на буци.

# 19
 • Мнения: 9 877
У нас преди години имаше такъв проблем. Но не миришеше самата пералня, а дрехите, като излязат изпрани от нея - особено през зимата, когато се сушат на закрито. Тогава беше почти нова, т.е. невъзможно беше да е от амортизация и замърсяване на самата машина.
Решението: спряхме капсулите/течните препарати и омекотителя. Пране само с прах. Сушене на слънце или в сушилня.
Почистване на пералнята с определените за целта препарати 1 път годишно.
 
Години по-късно, вече ползвам и капсули през лятото - но след това суша само и единствено на слънце и на открито. През зимата пера с прах. Почистване не повече от 1x годишно.
Никога нищо повече не ми е замирисало. Омекотителят само вреди носи - екологични и за кожата. Единствените дрехи, които имат нужда действително от омекотяване, са хавлиените кърпи - ако толкова са му твърди на някого, гладене върши чудесна работа.

# 20
 • Мнения: 25
Тази вечер ще пускам пералня,с цел да я почистя от лошата миризма.
Имам таблетка за съдомиялна,оцет,прахообразен прах за бяло,белина....
Кое да използвам?


Взех прерарат за почистване на пералня от Лидл и помогна,прероръчвам ти да пробваш.

# 21
 • Мнения: 2 798
Преди да започна да слагам препарата в барабана, половината прах ми оставаше в отделението и ставаше на буци.
Така е , защото не са почистени дюзите на пералнята . Ако всичко е чисто , праха се дозира точно , няма никакъв проблем . Подчертавам прах , не гел . Геловете се слагат в барабана в мерителна чаша .

# 22
 • Бургас
 • Мнения: 12 079
Точно препарат от Лидл,W5,малко синьо шишенце ми даде,днес моя дружка.
Ще го пробвам тази вечер и ще пиша, какво е станало.

# 23
 • Мнения: 2 720
Авторката, ако си почистила пералнята и не помага, ето къде може да е проблемът:

Отлагане на вода заради неправилна позиция на маркуча за мръсна вода. При мен така беше - разместих го, оправи се, сега пак нещо се появява, ще трябва да фиксирам отново.

Прекалено твърда вода, която предизвиква отлагане на котлен камък и лошо изплакване. Периодично си пускам празен или почти празен цикъл на 90 градуса с белина, подходяща за пералня. Пробвала съм няколко препарата, не виждам разлика, при някои дори няма никакъв ефект.

Чекмеджето трябва да се почиства редовно, както и филтъра. Дозирайте точно необходимото количество прах, течен и омекотител. При майка ми пералнята беше задръстена и не плакнеше добре, понеже на всяко пране е слагала препълнена чашка прах, двойно над препоръчаното. Сегашните препарати са концентрирани и не трябва да се прекалява.

# 24
 • Мнения: 9 877
При майка ми пералнята беше задръстена и не плакнеше добре, понеже на всяко пране е слагала препълнена чашка прах, двойно над препоръчаното.  
По спомени от младостта ми, когато имах малък опит с домакински дейности (и не беше чак толкова отдавна Stuck Out Tongue) и се опитвах да следвам препоръките на опаковките на препаратите - те са за много големи количества, много повече от нужното за изпиране и определено оставащи в контейнера. Т.е. вината не е у майка ти.

# 25
 • Мнения: 19 574
Общо взето има няколко начина за качествено почистване на пералнята :
1.с препарат ,създаден за перални машини ;
2.редовно чистене на чекмедже ,източване на водата от филтъра + почистване на самия филтър;
3.почистване на захванващия маркуч + решетката му;
4.оставяне на открехната врата и не на последно място,както казаха по-горе - 5.качествени прахове за пране и точно дозиране.

# 26
 • Мнения: 232
Само със слагане на препарат няма да стане. 😃  Казвам ти,за да не се мъчиш.
1- купи си таблетки за почистване на котлен камък,със сода и оцет и разни препарати само замърсяваш допълнително пластмасата на пералнята. Таблетките се използват веднъж в седмицата на най-кратката програма,с най-ниски градуси.
2- Изкарай чекмеджето и го почисти с топла вода и мекото на гъбичката,също и там където стои чекмеджето отвътре и там почисти с мокро парцалче.
3 - Дръпни с пръсти уплътнението,за да избършеш масъбралата се мръсотия,посредата има една двойна дупка,през нея чини с клечка за уши.
4- Отвори отдолу където се събират чорапи и дребни неща(забравих как се казваше), отвари го(ще изтече вода от там) и го измии.
Та така,тази процедура ако я повтаряш веднъж седмично,ще имаш чиста и хубаво миришешща пералня. 😌

# 27
 • Мнения: 2 843
Гледах в едно видео с трикове, че гуменото уплътнение на пералнята може чудесно да се почисти от мухъл и наслагвания с Листерин, но не съм пробвала.

# 28
 • Мнения: 2 720
Само от любопитство - по гуменото уплътнение събира ли ви се мръсотия? И откъде?

Моето го преглеждам периодично и пробвам да бърша, но никога няма нищо. Единствено ако ползвам сушилнята се събират мъхчета и веднага ги обирам. Чекмеджето го мия редовно, долу редовно отварям да почистя и източа, но досега веднъж съм намирала стотинка и веднъж - части от украсата на пуловер. Никога не е било замърсено.

Иначе пералнята пак може да мирише - ако някъде се задържа вода, която трябва да иде в канала. А листерин не ми се вярва да е по-силен от препарат. Не е хубаво да се слага нещо, което не е предназначено за пералня, вкл. и прах за ръчно пране.

# 29
 • Мнения: 1 913
На моята се събира. Мъхчета от дрехите са според мен. И долу ми се замърсява, но съвсем малко. Обаче съм с бебе и малко дете. Положението с дрехите е кошмар. Постоянно има много дрехи за пране, нови дрехи, които пускат много мъхчета първите 3-4 пранета.

Общи условия

Активация на акаунт