Юлски мами 2023г

• 51 403
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Magic_92, стана ми интересно и разгледах сайта на future health. Всъщност техния пренатален тест включва само лактозна и глутенова непоносимост, загуба на слух и гочив вкус, правилно ли съм разбрала? Не правят скрининг за синдром на Даун и тн.?

Иначе аз на 29-ти съм на БХС и скрининг, до тогава нямам други планирани прегледи освен при ендокринолог. Не смея да се похваля, че се чувствам добре и се надявам така да продължава, че до Коледа ще е доста натоварено на работа.

# 451
Magic_92, стана ми интересно и разгледах сайта на future health. Всъщност техния пренатален тест включва само лактозна и глутенова непоносимост, загуба на слух и гочив вкус, правилно ли съм разбрала? Не правят скрининг за синдром на Даун и тн.?

Иначе аз на 29-ти съм на БХС и скрининг, до тогава нямам други планирани прегледи освен при ендокринолог. Не смея да се похваля, че се чувствам добре и се надявам така да продължава, че до Коледа ще е доста натоварено на работа.

Сега като ми го казваш това реших да им отворя сайта и наистина няма информация за друго Grinning
Но не би трябвало, мен следящия ми лекар ме праща при тях като той много добре знае, че искам претанателн тест за гететични малформации, когато се обадих по телефона да запазя час също коментирахме, че за това става въпрос. Не знам защо в сайта няма информаия,  но сега ме замисли. Хубавото е, че на 22ри съм на преглед при моя лекар и ще го попитам да уточним какви тестове правят, че да не се прецакам.

# 452
Здравейте и от мен😁
Около 3 седмици бях постоянно без апетит, гадене, повръщане. От няколко дни усещам, че затихват нещата и апетита ми идва, и много ми се яде мак доналдс 😫
Вие бихте ли яли по време на бременноста? Естествено няма да ям всеки ден.. но да си взема поне да ми мине мерака 😥

# 453

Сега като ми го казваш това реших да им отворя сайта и наистина няма информация за друго Grinning
Но не би трябвало, мен следящия ми лекар ме праща при тях като той много добре знае, че искам претанателн тест за гететични малформации, когато се обадих по телефона да запазя час също коментирахме, че за това става въпрос. Не знам защо в сайта няма информаия,  но сега ме замисли. Хубавото е, че на 22ри съм на преглед при моя лекар и ще го попитам да уточним какви тестове правят, че да не се прецакам.

future health правят пренатален тест vision.  Ние за сега сме се насочили към синево - VERACITY и VERAGENE правят те. Цените им са доста изгодни. Все още се чудя дали няма някаква уловка. VERAGENE дори имат промоция 20% до 20 декември - в него има включени 100 моногенни заболявания.

# 454
Разгледай хубаво сайта на компанията, която прави теста. Синево се явяват посредник. https://nipd.com/products/prenatal/veragene-patients/
На мен ми направи впечатление, че за Veragene не пише нищо за % точност. Вземат кръв и от бащата. Нали изолират ДНК от бебето, за какво им е ДНК от бащата??

Препоръчвам и на всеки, който е решил да прави пренатален генетичен тест да прочете тази статия https://www.propublica.org/article/how-prenatal-screenings-have- … scaped-regulation

Накратко няма контрол върху компаниите, които правят тестовете. Съответно може да си обещават, каквото пожелаят.
Има и ограничения на самите тестове.  

Имат по малка достоверност:
- ако го правиш преди 10та седмица
- при жени с наднормено тегло
- при млади жени (не пише възраст тука, но го разбирам под 30-35г)

Всичко над базовия пакет е с не толкова добра точност. Примерно делециите ги познават в 52,6% от случаите.

# 455
Разгледай хубаво сайта на компанията, която прави теста. Синево се явяват посредник. https://nipd.com/products/prenatal/veragene-patients/
На мен ми направи впечатление, че за Veragene не пише нищо за % точност. Вземат кръв и от бащата. Нали изолират ДНК от бебето, за какво им е ДНК от бащата??

Препоръчвам и на всеки, който е решил да прави пренатален генетичен тест да прочете тази статия https://www.propublica.org/article/how-prenatal-screenings-have- … scaped-regulation

Накратко няма контрол върху компаниите, които правят тестовете. Съответно може да си обещават, каквото пожелаят.
Има и ограничения на самите тестове.  

Имат по малка достоверност:
- ако го правиш преди 10та седмица
- при жени с наднормено тегло
- при млади жени (не пише възраст тука, но го разбирам под 30-35г)

Всичко над базовия пакет е с не толкова добра точност. Примерно делециите ги познават в 52,6% от случаите.

Коя лаборатория е надеждна? Какво мислите за Майчин дом?

# 456
пренаталните тестове се правят в чужбина. Изпращат ги до САЩ/Италия/Кипър и т.н.

Всъщност съм се объркала, има статии в интернет, че и в майчин дом вече правят

# 457
Здравейте и от мен😁
Около 3 седмици бях постоянно без апетит, гадене, повръщане. От няколко дни усещам, че затихват нещата и апетита ми идва, и много ми се яде мак доналдс 😫
Вие бихте ли яли по време на бременноста? Естествено няма да ям всеки ден.. но да си взема поне да ми мине мерака 😥

Естествено, че бих и го правя. Satisfied
Разбира се, че нищо няма да ти стане от еднократен джънк фууд или дори веднъж седмично, стига на теб да ти понася и да ти се яде. Много зависи храненето по време на бременност с това каква връзка си имала с храната от преди това. Аз не се ограничавам от нищо, както е било и преди бременността. С нормално тегло съм (засега 😁), защото гледам да балансирам, обаче прияде ли ми се нещо - хич не го мисля.
Нататък според мен ще става страшно и ще трябва и ограничение, ама ще му мисля след празниците и като вече почна да качвам.  😁

# 458
Midi24 , според мен няма проблем да си вземете , стига да не прекалявате с количеството. Дори и вредните неща в минимална доза , по мое мнение, не биха навредили (изключвам алкохол и цигари). Все пак важно е и вие да се чувствате добре.

Тези, които ще правите пренатален тест, препоръчан ви е поради някакви съмнения за проблеми или заради възраст или просто вие искате да сте спокойни?

# 459
  • Wonderland
Моля ви, кажете ми, че има и други освен мен с постоянно подут корем?
Вчера не можах да си обуя любимия панталон, защото ме стяга и ми е дискомфортно. Не съм питала АГ за това, но на своя глава пия пробиотик, надявам се, че не правя глупости…
Супер некомфортно ми е, чувствам се вече напълняла заради това постоянно издуване и много се комплексирам… 🥹 Знам, че звучи нелепо, наясно съм, че тепърва ще се големее на корем, но в 8 седмица ми е прекалено рано. А съм така буквално от 4-та 🥲 оправих запека и болките, ама това издуване…

# 460
  • София
Моля ви, кажете ми, че има и други освен мен с постоянно подут корем?
Вчера не можах да си обуя любимия панталон, защото ме стяга и ми е дискомфортно. Не съм питала АГ за това, но на своя глава пия пробиотик, надявам се, че не правя глупости…
Супер некомфортно ми е, чувствам се вече напълняла заради това постоянно издуване и много се комплексирам… 🥹 Знам, че звучи нелепо, наясно съм, че тепърва ще се големее на корем, но в 8 седмица ми е прекалено рано. А съм така буквално от 4-та 🥲 оправих запека и болките, ама това издуване…

Подуването е нормално, поне при мен първите два месеца бях като в 5ти месец 😂 После спадна, може да питате АГ за нещо за газове.

# 461
Мinerva О., много полезна информация за пренаталните тестове. Аз бих направила само ако на БХС-то излезе нещо притеснително, но искам да съм информирана от сега и ако се наложи да не го мисля много много.

На мен дънките почнаха да ми стискат още от 6-7 седмица, после като ми размина гаденето не ми стискаха вече толкова, но все пак не са ми съвсем удобни. Нося по-дълги блузи и си разкопчавам понякога копчето Laughing или нося клинове. Иначе килограмите са малко надолу, но корема си е набъбнал. Първата бременност още на 12 седмица сложих дънки за бременни (от тези с половин лента на корема дето са) и се преродих Laughing Laughing

# 462
На мен също ми е подут корема много, особено вечер. От поне две седмици съм прибрала всички дъннки и панталони, накупих си клинове и си ходя с тях. Не ми е удобно с дънки и панталони, които имат копчета иц ипове, стягат ми ужасно.
За сега съм +2 килограма, но честно казано ги усещам като повече,
Мак Доналдс 2, 3 пъти съм яла, от както знам, че съм бременна, не мисля, че е нещо кой знае какво. С първата бременност адски много се притеснявах за всичко, какво ям, какво пия, кое е позволено, кое не, четях постоянно и това ме побърка. Налагах си  ограничения за всичко, което някой някъде ми е казал, че не е полезно и това адски ми тежеше, 9 месеца се чувствах като затворник на собственото си тяло. Не ми беше хубаво и нямах търпение бременността да свърши. Обещала съм си втори път това да не го правя и нещо, което ме кара да се чувствам добре да си го позволявам ( разбира се в границите на нормалното). 9 месеца са адски дълъг период и наисина е важно да сме спокойни и да се чувстваме добре прз тях.

# 463
  • Варна
Подуването е май при повечето. Аз през тази бременност още в деня преди да направя теста, си бях разкопчала горното копче на дънките. Почти веднага заносих само клинове и имам два чифта ластични дънки, които са ми що-горе комфортни.

За яденето на джънк, аз по принцип не ям, защото стомахът ми е чувствителен и получавам киселини. През тази бременност съм с гадене и киселини всяка вечер, независимо какво съм яла. Но въпреки това, всичко ми се прияжда. Рядко ядене на джънк няма да навреди, но е хубаво да се яде качествена храна като цяло. Организмът почва да тегли витамини и минерали от запасите на майката, а после дефицити по-трудно се запълват.

# 464
Аз пък точно обратното на Magic_92 през първата бременност добре си похапвах, последния месец просто ме е срам какви количества сладки неща изядох. Килограмите нагоре бяха в рамките на нормалното (+13) и като излязох от болницата ми оставаха само 4 кг да смъкна. Обаче после докато кърмех продължих с похапването и явно тогава съм отключила инсулиновата резистентност, качих 6-7 кг, а се предполагаше, че трябва да смъквам.

Та сега съм доста по-внимателна как се храня, гледам да има салата и протеин на всяко хранене, а ако ми се дояде сладко го ям накрая и по малко и то предимно домашно забъркани кексове, бисквити и т.н. Джънк бих хапнала ако много ми се яде (даже преди няколко дни ядох дюнер), но не на дневна база. Добра идея е преди да се яде джънк/ сладко да се хапне първо малко салатка (дори кисели краставички или туршия става).

Като споменахте дефицити, какви добавки освен фолиева киселина приемате?

Общи условия

Активация на акаунт