Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 337 855
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 1 425
И Бриджит Бардо и Ален Делон си гледахме във френските филми.
С Луи дьо Фюнес комедиите също бяха хубави на времето, но сега сякаш не биха ме
разсмели толкова.

# 1 426
Копче имаше, ама бяхме вече обработени и не го правехме. Само по някой виц тук там.

# 1 427
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
искаш да кажеш, че на 10-12 годишна възраст си следила новините по телевизията? не ме разсмивай.
не мога да си представя дете, седнало да гледа новините.  не само на руски в петък, а изобщо по всяко време.

имаусещането, че обработката ти е започнала по-късно и е в друга посока.

# 1 428
  • София
Добри, ти явно се възмути на напълно научно обоснована теория преди няколко страници. Позволи ни сега и ние да не сме съгласни с това, че всичко руско е супер.
Имаше копче, но не и за смяна на канала.

# 1 429
Sichi, може ли рецептата за тази салата?

Мдаа, определено са по-изнежени (и обездвижени) децата ни. Едно време по цял ден навън в прахоляка... а сега съм станала изключително гнуслива.
Привет, Акаша! Бих ти я дала с удоволствие, но проблемът е, че я няма записана, а то не е и нещо особено. Blush   Останала е като детски спомен жив... намачкани картофи, настърган домат и загладена с вилица. Едно време се радвахме на простички неща. Heart Eyes

# 1 430
искаш да кажеш, че на 10-12 годишна възраст си следила новините по телевизията? не ме разсмивай.
не мога да си представя дете, седнало да гледа новините.  не само на руски в петък, а изобщо по всяко време.

имаусещането, че обработката ти е започнала по-късно и е в друга посока.

Баща ми ги гледаше и аз покрай него съм погледвала по нещо. И даже аз самата да съм била малка и да не съм била във фокуса баш на тази пропаганда, родителите ми са били, нали?
А моята обработка е започнала още от първи клас - часовете по история, стихотворенията, червените връзки...
Помня, че всичко бяха изобретили руснаците - и електрическите крушки, и радиото и какво ли не. В най-лошия случай руснак измисли, но подъл западняк му откраднал изобретението.

Ето сега се напънах и си спомних това стихотворение:

На света за мене има
две най-скъпи имена –
моята страна любима
и съветската страна.

С обич майчинска едната
ме отгледа ден по ден,
извоюва свободата
 другата страна за мен.

Питам се коя свобода ми е извоювала Съветската страна? Може би това е втълпяването за второто освобождение на България от фашистко робство?

А в кабинета по руски висеше едно табло, на което пишеше:

Да будь я и негром преклонных годов,
и то, без унынья и лени,
я русский бы выучил только за то,
что им разговаривал Ленин.

И... стига толкова, че мога много да напиша.

# 1 431
Повечето изредени по-горе филми са ми познати като заглавия,но не ме грабна руското кино още тогава.Ами като няма друг канал телевизора,има и др.занимания.Четях много книги,вкл. и на руски.Имаха много добри издания,които пък нашите власти не одобряваха може би.Все пак имам и любими руски филми като ''Диамантената ръка''.Любимо:''Завербовали!'' Joy
От щатските ''Апокалипсис сега''.Хайде да не политизирате темата!

# 1 432
такива обобщавания на едро не са нужни.
по времето, когато гледахме "Ела и виж" гледахме и и "Коса". гледали смеи "Апокалипсис сега", това американска идеологическа обработка ли е било?
Е те двата плюс "Взвод" са антивоенни и са в помощ на идеологическата обработка.

# 1 433
По телевизията нямаше всеки ден филми, но в кината преобладаваха руски и френски.
По-късно започнаха да дават и разни каубойски, но само в киното. Каубой по телевизията
в детските ми години не съм видяла.
Сещам се за "Мистър Питкин"  британска комедия, която още тогава ми се стори глупава,
но повечето я намираха много забавна.

# 1 434
  • София
Хипи идеите са леви идеи. Социализъм, в нормалните държави също. Това, което на нас ни се случваше, нито е ляво, нито прогресивно. Вижда се много ясно днес, когато най-големите поддръжници на соца, мразят еколози, лгбт, цветнокожи и всичко, което не е рамкирано.
Много объркана ценностна система имаме. Това се вижда ясно от изследвания, в които се самоопределяме в спектъра на политически убеждения и после, при контролните въпроси лъсва истината 🤣. Аз не правя изключение.

# 1 435
Който си мисли че само преди 10ти и само в източно Европа е имало “обработка” да заповяда да си обучава децата история на запад. Историята се пише от победителите. Темата е хубава както е, минимално политизирана, както хубаво написа Silverstone.

# 1 436
Вярно,че бях малка,но ''Коса'' не успя да ме обработи идеологически.Харесваше ми,че ''там'' пеят и танцуват по улиците,ходят различно облечени.По-късно се захласнах по дългокосите мъже,защото открих рок музиката.

# 1 437
  • София
Годините на Студената война са години на пропаганда. Това, за всеки, що годе грамотен човек е ясно.
Посочените филми, като Коса и Апокалипсис сега са анти пропагандни.

# 1 438
  • София
Не знаех, че Лъвов мост преди да стане Лъвов до 1889 г. е бил Шареният мост. Ето една рядко срещана снимка от това време:
Скрит текст:
В далечината виждаме сградата на джамията, което е обяснимо за това време. Но се чудя кои кои са двете сгради с кули вляво и вдясно.
За мен беше любопитно да разбера, че след Освобождението братята Прошек, основоположници на пивоварството в България и големи българофили, даряват огромна сума за времето си да се изгради паметник на обесените от турците книжари по времето на Априлското въстание и в тази символика се поставят четирите лъва на моста.

# 1 439
Зад джамията е Света Неделя, а другото с трите кули е Свети Спас на мястото на Булбанк.

Общи условия

Активация на акаунт