Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 346 296
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
Войнишките курабии много ги обичаме. Даже и сухи да са супер!
Ще взема да забъркам едни.

# 706
Вуйна ми беше голяма майсторка на сладките. За сватби редовно имаше поръчки за дребни сладки - кошнички, черешки, калии, жълъдчета и едни шприцовани маслени бисквитки ( с мас се правеха, не с масло). Редеше ги на табли, покрити с рязана хартия, отгоре целофан с панделка. Умееше не само да ги направи, а и да ги опакова и да им предаде търговски вид. Презентация сега му казват май... Много представителни бяха сладките й Simple Smile

# 707
Баба ми все правеше количества от войнишките курабии, държеше ги в една голяма тенджера. Никога не са ме привличали, даже и докато са топли. Гъсеници не сме правили у нас, предполагам че нямаше да ми харесат. Много обичах локумки, но у нас не правехме, явно на майка ми не й се е занимавало да ги завива една по една. За имения си ден, на Цветница обикновено правеше маслени сладки, като топчета и мадлени. Имаше форми, останали от бабата на баща ми. Все още са вкъщи, сигурно и те са вековни.
Както и някакви форми за пудинг, смътно ги помня като дете. Бяха много специални, мисля, че се затваряха плътно и после се варяха. Чела съм такива английски рецепти. Обяснено е как да свариш пудинга, ако нямаш такава форма, по някакъв начин се прави в платнена торбичка.

# 708
  • Los Angeles CA

Аз говорех за други сухи бисквитени изделия. Великденски курабии.

На тези баба им казваше "Гъсенички" Simple Smile
Правеше ги с мас и ухаеха великолепно, макар че не си спомням да е имало есенции и ванилии в нейното простичко селско домакинство.

О, да тези гъсенични ухаеха великолепно и не бяха сухи. Даже, аз злоядата ги ядях с удоволствие.

Ние си правехме течен шоколад с какао, сухо мляко, захар и масло, много го обичах.

# 709
При споменаването на кошничкисе се сетих,, че мама правеше соленки кошнички.

# 710
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Войнишките курабии много ги обичаме. Даже и сухи да са супер!
Ще взема да забъркам едни.

твърди стават, ако ги печеш излишно дълго Wink
като свекърва съм - все да дам акъл.

# 711
  • на брега на морето
А да от последната снимка - ронливки им казвахме на тези белите.
Под такова име ги продаваха в сладкарницата под нас.

# 712
Имаше едни направени като плодове - кайсии, сливи, череши. Бяха от някакво леко сиропирано тесто, оцветени и оваляни в захар. Помня, че имаше от този вид и слепени с мармалад.
Много често се правеха и ореховки - тестото се бъркаше ( с много какао ) , печеше се, като преди това се нарязваше като матрица в тавата и на всяка клетка отгоре се поставяше половин орехова ядка. Домашния кекс със стафиди си беше класика.

# 713
Гледам сте коментирали тортата Добуш и си помислих, че става дума за селската торта с крем и орехи

Обожавах я, ще потърса рецептата от баба и скоро ще се включа.

# 714
знам как се прави крема Simple Smile Simple Smile
оказа се, че имам един пакет амонячна сода...
спрете ме. Simple Smile

# 715
знам как се прави крема Simple Smile Simple Smile
оказа се, че имам един пакет амонячна сода...
спрете ме. Simple Smile
Знаеш, че не можем!
Почерпи виртуално!

# 716
Simple Smile  Simple Smile Simple Smile ако обещаете да не облизвате екрана...

# 717
Simple Smile  Simple Smile Simple Smile ако обещаете да не облизвате екрана...
Ако изпратиш торта няма да ближем монитора Mr. Green

# 718
лан, лан,... как искам да мога да изпратя нещо от тук и то да стигне....

последно преди почти месец изпратихме катрички от Букурещ до България и до Англия.
сигурно чакат кервана с камили да кине през Букурещ, Wink защото още не са пристигнали.

# 719
Имам една стара папка, в която си държа едни пожълтели тетрадки и листчета с рецепти - някои още от ученическите ми години, други, писани от майка ми, че и от баба ми даже. От време на време (доста рядко за съжаление) като се сетя за нещо вкусно от детството ми, вадя папката и се опитвам да го приготвя на децата си.  За тях тези вкусове са доста екзотични, но като цяло им харесват и са им много любопитни. Само като ме видят, че вадя папката, и вкъщи настъпва радостно вълнение. От уста на уста се понася мълвата "Мама извади тайните свитъци!" и следват възторжени възгласи. Аз обикновено започвам с извинението, че не е сигурно дали рецептата ще се получи, защото от много години не съм я правила, а и продуктите са доста различни ... Винаги следва един и същ отговор: "Не се притеснявай, мамо, готови сме да се подложим на всякакви експерименти!"

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 20:34 от GG_BG

Общи условия

Активация на акаунт