Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 839
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 260
Този метод на Сендов съм го чувала, май е приложен за родените през 75 или след тази година.
Децата са били целодневно в училище.
И като чета Тетка все едно  сме съученички. Бях забравила за пийп шоуто,
Преобличане  по входовете на съседните кооперации си беше ежедневие няма лято, няма зима.
Иначе от първи до 4 клас, ако трябваше да нося учебници сигурно, щеше да е тежко.
Но понеже всички бяхме с едни и същи упебници, в клас раздаваха на всеки чин по един учебник. Въпрос на организация от училището.
А това подвързване с дебел кадастрон, етикети, отгоре прозрачна подвързия, не!
Мразех я цялата тази дейност в началото на годината. И, да, след 6 или седми клас само една тетрадка и останалото гримове, дрехи за преобличане и разни други порочни неща. В Торба.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 12:44 от *Биле омайно

# 7 261
  • Бургас
Аз не знам по каква система съм била, но тръгнах на 6 години / май тогава(1987) беше по избор, ако си роден първата половина на годината/ Половината клас бяха на шест години, другата половина на седем. Занималнята беше задължителна, както и тези, които са на шест да спят следобед в училище /беше пригодена стая с едни двуетажни легла/. Много ме беше яд, защото като станехме, другите вече си бяха написали домашните. Друго съществествено не помня от първи клас. Не знам дали е било решение на някакво местно или училищно ниво, защото не съм чула досега някой друг да е спал в училище...

# 7 262
  • Майничка
В училището, в което съм учила (малката Лиляна, в Пловдив) също имаше период с програма със спане за 6 годишни. Аз бях доста по-голяма, но си спомням, че присъединяваха някаква сграда за целта.

# 7 263
  • Бургас
Явно на национално ниво сме били някакъв експеримент Joy

# 7 264
# 7 265
  • София
И аз съм спала в първи клас, бяхме две паралелки шестгодишни и две седемгодишни.
Много завиждах на "големите", защото ги извеждаха на двора да играят, докато ние трябваше да спим.
Спалните бяха едни не много големи помещения с двуетажни легла. Избор кога да тръгнеш на училище нямаше, ако си роден до края на юни, почваш на 6 навършени.

С учудване разбрах, че в София учениците са обикаляли по разнични училища за часове по трудово. В моето не много малко, но провинциално училище (около 1000 души бяхме), си имаше всички кабинети и работилници по трудово. Единствено опитното поле беше далече и съм ходила само един път там.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 09:46 от грейпфрут

# 7 266
  • Бургас
Значи затова сме ходили в съседното училище в кабинетите по трудово, не се бях замисляла...В нашето нямаше такъв по дърводелство и готварство. Беше забавно, научихме се за правим течен шоколад, а сигурно и други неща, но това ми е най-ярък спомен от готвенето. Имам измайсторена и една дъска за рязане, която майка още пази, че и ползва Joy
Това за задължителното тръгване на шест не съм съгласна, майка ми има много ясен спомен, че е имала избор дали да ме запише или не, но се е съгласила. Аз лично помня, че учителката идва до вкъщи, но дали заради това или нещо друго...

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 09:42 от rosi81

# 7 267
  • Майничка
Аз съм от Пловдив, не от София, но също ходехме. Нашето училище беше относително голямо, с гимназия, но старо, кабинетът по трудово беше малък, пригаждан допълнително и ставаше само за статични неща - пирографиране, електричарство, не помня какво още. За дърводелство, шлосерство, готварство и шивачество ходехме в две, не много близки училища. После, вече в гимназията, направиха едното от тях МУЦПО и по всичко ходехме там.
П.П. Училището на дъщеря ми е строено в края на 50те, там са предвидени работилници по всичко.

# 7 268
Аз не знам по каква система съм била, но тръгнах на 6 години / май тогава(1987) беше по избор, ако си роден първата половина на годината/ Половината клас бяха на шест години, другата половина на седем. Занималнята беше задължителна, както и тези, които са на шест да спят следобед в училище /беше пригодена стая с едни двуетажни легла/. Много ме беше яд, защото като станехме, другите вече си бяха написали домашните. Друго съществествено не помня от първи клас. Не знам дали е било решение на някакво местно или училищно ниво, защото не съм чула досега някой друг да е спал в училище...
Не е на местно ниво, и в моето основно училище вероятно по същото време  бяха устроили стаи с легла. След това не знам кога е отпаднало.

# 7 269
Аз трябваше да тръгна на 6 години на училище, но нашите бяха против. Нямаше как да остана в детската градина и една година ме гледа близък, който живееше под нас и не работеше.

# 7 270
Тоя пиниз със стотинките не съм го виждала. Не изпадаха ли? Аз имах кожени шалвари и един приятел ми беше подлепил подгъвите по някакъв начин, за да не се изтъркват.

По принцип още от времето на баба ми панталоните на мъжете са се обшивали с едни специални ширити по подгъва за да не се изтърква платът.  Ние модифицирахме идеята и обшивахме с метален цип. Хем пази, хем е гъзарско, че е метален. Обаче пък разваля обувките Simple Smile

# 7 271
Помня го това с метални ципове на панталоните, но те бяха само в задната част и обувките се запазваха.

# 7 272
  • Майничка
Навремето луксозните рокли и поли са имали тежест в подгъва, за да падат красиво. Шивачката на майка ми и лелите ми слагаше понякога на по-официални тоалети. Също и едни примчици на деколте лодка или на сърцевидно, за да придържат презрамките на сутиена да не се виждат. А си беше обикновена квартална шивачка. От нея се научих да подшивам подгъв с един оплетен шев, така че да носи тежестта на плата, без да опъва предната част и да правя закачалки тип кене на жилетки и на леки сака без яка.

# 7 273
Помня го това с метални ципове на панталоните, но те бяха само в задната част и обувките се запазваха.

Само в задната част ми е грозно, а и дънките се разнищват и отпред. Ние обшивахме пълен оборот по целия крачол. И ако ципът предварително се обработи с шкурка или пила за да се заобли и да не драска, почти нямаше щети по обувките.

Навремето луксозните рокли и поли са имали тежест в подгъва, за да падат красиво.

Сега пердетата (тънките) имат оловна нишка в подгъва.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 14:35 от Черна станция

# 7 274
  • София
С учудване разбрах, че в София учениците са обикаляли по разнични училища за часове по трудово.
Не всички. Учила съм в малко училище, основно, стара сграда, две паралелки от випуск. Не сме ходили на друго място за часовете по трудово.

Общи условия

Активация на акаунт