Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 618
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 350
Ако майка Ви пази някой тефтер с рецепти, ще се радвам да споделите ☺

# 7 351
  • София
Майка ми въобще не правеше торти, обаче със сладките се вихреше. Като наближеше 21 май три дни се печаха сладки за гостите - прасковки, калии, пълнени орехчета, фунийки с крем.. Луда работа.

# 7 352
Майка ми правеше уникални торти, но отнемаха два дни 🤣. След 90те не се е връзвали да прави.
На Агнесите заливката се правеше "мраморна".
Два дни?! Майка ти е била бързак Simple Smile
Агнесата ми е любим сладкиш от старо време, сега и на децата. Най-трудно ми беше /и още е/ чакането, затова го правя по възможност вечер, че да проспя времето за чакане. Много торти /повечето/ и стари сладкиши изискваха цял ден или денонощие чакане.
Преди години се наложи да вдигна торта на най-високия рафт на хладилника, който не стигам без стълбичка, за да я опазя от себе си. И понеже беше от типа "порциониране с лъжица за сладолед" и индивидуална допълнителна декорация при сервиране, все пак намерих повод да я опитам в крайчето - реших, че е крива от едната страна, та я изправях на два-три пъти Simple Smile

# 7 353
Един път се вързах да правя торта от един блог, която ми изглеждаше доста лесна, както беше описана. Една седмица набавях продукти, два дни я правих и накрая излезе някакво огромно тортище, което нямаше как да изядем барабар с гостите. Наложи се да звъня на близки да дойдат да си вземат торта за вкъщи.

# 7 354
  • Бургас
Аз имам доста кулинарни книги,списания и тетрадки с рецепти от годините.
Ако търсите някоя конкретна рецепта пишете,ще я потърся.

# 7 355
Аз също пазя тетрадките на майка ми, има записани сладкиши още през 60-те години. По това колко са изцапани страниците си личи кой сладкиш колко често е правен. Имам и стогодишни кулинарни списания, които са били на прабаба ми.

# 7 356
Аз имам доста кулинарни книги,списания и тетрадки с рецепти от годините.
Ако търсите някоя конкретна рецепта пишете,ще я потърся.
Благодаря!
Предлагам изправяне на криви торти Simple Smile
А сега сериозно: Наистина не попадам на стара рецепта /те са и много вариациите, но се надявам да открия най-близката/ за домашен кетчуп, какъвто правеше свекърва ми. Беше божествен и най-хубавият, който съм яла.
За жалост рецептата не е сред запазените от нея тетрадки, но извън основната съставка имаше със сигурност вино и карамфил. Аз само чиракувах и не я запомних за дълго. Само веднъж в младите си години правих от същите съставки сос за месо, но тогава още помнех какви са и съотношението, а вече - не. Правих опити, разбира се, но не е същото.
Ще съм благодарна, ако някой даде рамо за нови експерименти. Ако не е тук мястото, може и на ЛС.

# 7 357
Нищо конкретно, всичко което решите да споделите и сметнете за полезно и интересно ще си запиша Simple Smile

# 7 358
  • Бургас
Кубратова, ще потърся рецепта за кетчуп и ще пиша.

# 7 359
Баба ми правеше кетчуп в бурканчета, основно аз го изяждах. Нямам рецепта, но помня, че в бурканчетата имаше цели зърна бахар и черен пипер.

# 7 360
Кубратова, ще потърся рецепта за кетчуп и ще пиша.
Благодаря сърдечно!

Баба ми правеше кетчуп в бурканчета, основно аз го изяждах. Нямам рецепта, но помня, че в бурканчетата имаше цели зърна бахар и черен пипер.
С цели зрънца правехме една лютивка /пак на свекърва ми рецепта и пак много вкусна/, но кетчупът беше прецеден и не се усещаха подправките. Имаше и бахар, и черен пипер, да, тях ги добавям стандартно и към кебапите или заешко. Но специфичният вкус идваше и от съчетанието на вино и карамфил, от съотношението на всички съставки. При многото си опити да докарам този вкус слагах от всички такива подправки, в различни съотношения и на, не се получаваше като нейния. Но не съм се отказала. Ох, да стане да ми каже и въобще да не тръгва. Много си я обичах Yellow Heart

# 7 361
В нашата рецепта нямаше вино, това съм сигурна. Зрънцата подправки ги помня, защото по тях различавах кетчупа от лютеницата в затворените бурканчета.

# 7 362
  • Los Angeles CA
За пръв път чувам за домашен кетчуп. Кубратова, баба ти е била много напред с материала.

# 7 363
За да е слагала вино трябва да е слагала и захар. Доматът по принцип е кисел и виното и то, трябва да има нещо от рода на захар (или много сладък плод), което да убие киселинността. Тъщата на брат ми прави кетчуп, слага черен пипер, бахар, карамфил.  Всъщност може карамфилът да се свари във вино, за да се извлече аромата му.

# 7 364
Майка ми, лека и пръст, също правеше кетчуп, много вкусен. След като почина взех всичките и тефтери и тетрадки с рецепти, но тази за кетчуп не я видях. Ще ги прегледам пак и ако я открия, ще пусна рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт