Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 661
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 335
  • Бургас
Много са хубави Елвис и София на тази снимка!

Тези маркизети, за сефте ги чувам 🤔

# 7 336
Родена съм средата на 80. При първите осъзнати рд, някъде през 90 майка ми ми купуваме торта. Отгоре беше бяла, блатовете бяха с шиков мармалад и приличаше на паяжина. Сега съществува ли?
Стана ми интересно, но може би трябва да попитате в темата - за бързи КИЛИНАРНИ въпроси и отговори.

# 7 337
И аз не се сещам за такава торта.
    Онзи ден снимах много колоритно видео от Женския пазар в София, но не можах да го кача. Къща с надпис 1911 г и други интересни неща. Скоро ще го покажа за сравнение.

# 7 338
Помня такава торта, мисля беше от сладкарница Неделя. Но името не си спомням.

# 7 339
За тортата - може да е била някаква вариация на Естерхази, тя е с характерна декорация като паяжина.
Всяка сладкарница може да си е правила свой вариант и да е заместила конфитюра от кайсии с шипков мармалад.

# 7 340
  • София
Имах такъв дунапренен пеньоар,чрвен,дълъг( бях студентка) и с него паднах върху електрическата печка в квартирата,та го разтопих.
Добре,че не стана пожар.
И хладилник Мраз,първият ни семеен беше такъв,а следващия Мраз 520 беше велик- изкара 20-25 години и камерата беше огромна.
От фб

🍨

# 7 341
Тази торта с целувки я помня и аз.
Беше по-скоро кекс, с целувчено покритие.
Нещо такова:
https://inthebeniskitchen.com/2022/02/23/%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%8 … 0%bb%d0%b0%d0%b4/

# 7 342
Кубратова, не е Естерхази, тя ми е любимата австрийска торта и няма как да я объркам. Само външността наподобяваше.

# 7 343
Мисля, че става въпрос за сладкиша " Дамски каприз".

# 7 344
Кубратова, не е Естерхази, тя ми е любимата австрийска торта и няма как да я объркам. Само външността наподобяваше.
Ами аз по външното описание се и ориентирах, то нямаше и друго Simple Smile
Ако помниш още нещо от вътрешността, от вкуса, може и да се получи подобна торта.  То си е обаче и до материали - някои сега може изобщо да не са в употреба.

Мисля, че става въпрос за сладкиша " Дамски каприз".
Дамският каприз е забележителен стар сладкиш, но само с една тестена основа /не с блатове/, върху нея слой конфитюр и покритие от сушен меренг /в моята рецепта има и счукани орехи, но не винаги слагам/.
А описваната торта е с глазура, наподобяваща Естерхази.

# 7 345
Това е вид глазура, която се прави от два цвята и се изтегля с клечка за зъби, става нещо като троянската керамика. Много идиотски го обясних, има го в разни сладкарски техники. Чела съм как се прави, но никога не съм правила такава глазура. Точно паяжина наподобява.

# 7 346
Ако за глазурата става дума, която Пони описва, може тортата да е "Бяла Неделя", поне такава я помня, но едва ли само тя е с такава глазура. Simple Smile
Отстрани бордът беше покрит я ядки/крокан. А отгоре - в кръг по ръба - "охлюви" от черен шоколад.

# 7 347
80 - те години нямаше *Неделя*.

# 7 348
Тази глазура може да се направи на всяка торта. По времето на социализЪма горе-долу бяха еднакви тортите в повечето сладкарници, явно е имало някакъв рецептурник. Помня, че различни бяха в сладкарница Преспа на Графа. И разбира се, виенската сладкарница на Шератон, по която и днес въздишам.

# 7 349
  • София
Майка ми правеше уникални торти, но отнемаха два дни 🤣. След 90те не се е връзвали да прави.
На Агнесите заливката се правеше "мраморна".

Общи условия

Активация на акаунт