Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебето не иска да се захрани

 • 2 246
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте, мами! Бебето ми е на 9м. и половина и не иска да се се храни с твърда храна. Захраних го на 4м. тогава хапваше по малко, но след 6-тия месец спря. Сега каквото и да му предложа го отказва, дори не желае да опита понякога. Ако може да ме посъветвате как да подходя. Благодаря

# 1
 • София
 • Мнения: 25 500
Синът ми отказваше твърда храна, когато му избиваха зъбите, но при вас периодът е по-дълъг и едва ли е (само) това. Защо не пробваш да му предлагаш такава храна, която да може сам да си взема с ръка?

# 2
 • Мнения: 12 595
До сега само на мляко ли е бил?

# 3
 • Мнения: 4
Синът ми отказваше твърда храна, когато му избиваха зъбите, но при вас периодът е по-дълъг и едва ли е (само) това. Защо не пробваш да му предлагаш такава храна, която да може сам да си взема с ръка?
До сега само на мляко ли е бил?

Пробвах и така не става. И само е кърмен до сега не е пил АМ и не иска.

# 4
 • Мнения: 12 595
Дано се включи специалист по захранване. Моят син беше изключително кърмен 8 месеца, без вода също не желаеше. Захранването стана трудно. Почна направо с твърда храна и беше много сложно.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 284
Разкажи по-подробно. Какво се случва като дойде време за хранене? Ако предложиш солетка, коричка хляб, ябълка? Хваща ли ги в ръчичка, слага ли в уста? Никакъв ли интерес не проявява към това, което вие ядете?

Започнах да захранвам сина ми на 5 м, буквално до 9-тия месец той отказваше да отвори уста при поднесена към него лъжица. Продто не реагираше, все едно не знае какво трябва да направи. Успявах да му бутна като му давах играчка, която слагаше в уста и при отварянето бутах и така ядеше. Храна, дадена в ръчичка, също не го интересуваше, играеше с нея, или я пускаше просто. На 1 год. бяха единици пътите, в които изяждаше половин бурканче. Междувременно разви анемия, лечението на която леко подобри нещата, но недостатъчно.
Вижте хемоглобина.
Да не продължавам с одисеята с храненето, младежът в момента е на 9 и, честно, понякога брат му на годинка, изяжда повече от него.

# 6
 • Мнения: 14 308
А има ли проблеми със съня,адаптацията,раздразнителен ли е?Кърмен ли е или на АМ?

# 7
 • Мнения: 12 595
А има ли проблеми със съня,адаптацията,раздразнителен ли е?Кърмен ли е или на АМ?
Бобче, пише че е само на кърма.
... И само е кърмен до сега не е пил АМ и не иска.

# 8
 • Мнения: 14 308
Недоскив малко 😘

# 9
 • Мнения: 12 595
Ами по принцип някои дългокърмените деца за малко консервативни и са зациклени в процеса - аз мама хранене - това техен момент, тип комуникация, нещо което ги успокоява и си е само за тях. Хубаво е но възраст от 9 месеца може да се окаже не толкова хубаво. Според мен трябва да създавате интерес на детето към  различната от маминото мляко храната. Да го слагате с вас на масата, да изобразяват че храната е вкусна, да го провокирате да протяга ръце, да се интересува, да иска да опитва.

# 10
 • Мнения: 14 308
На мен ми прилича на железен дефицит. След 4м в кърмата няма желязо, дори майката да има в излишък, желязото, което бебето има от раждането  се изчерпва на тази възраст , а на бебетата им трябват в пъти по-големи количества от колкото на нас. Щом не приема и твърда храна съвсем няма от къде да си набави, железният дефицит се проявява с отказ от твърда храна или слаб интерес към нея, проблеми със съня, трудна адаптация в нова ситуация, раздразнително повдение и затова питах за тях.
Силно неглижиран е у нас, аз бях на обучение при детски хематолог др Банчев и от там ми е информацията. Железният дефицит се установява с изследване на периферна или венозна кръв на феритин, няма общо с изследванията на 6м

# 11
 • Мнения: 12 595
Бобче наистина не е задължително. Моят син по определени причини беше кърмен 7 пълни месеца по препоръка. И след това отказваше доста време  да се захрани. Свекърва ми проглуши ушите с това желязо, защото братът на мъжа ми имал такива проблеми. Което според педито пък немислимо защото синковеца  си беше едро добре гледано физическо активно бебе само на кърма и дори без  вода. Пуснахме му изследвания да видим как са нещата в тази област, щото ние си имаме наследствено  мутация за усвояване на фолиевата киселина и от там лош хемоглобин, лошо желязо и др. Неговите изследвания бяха повече.от добри. При него  трудното захранване се оказа Сензорна дисфункция. Първо тактилна - да пипа с ръце или да шъха прибор в уста беше много сложно. От  там и до сега готвена манджа, супоподобни, кашообразни избягва. Терапевтирахме Сида намалявайки позивите за гадене, нежеланието да пипа и цапа ръцете, но не е като да яде всичко. Но това встрани от темата.
Проблемът е че дори в случая да има железен дефицит  на първо място е привличане към храната, възбуджане на интерес, с цветове /форми / вкусове, включване в общото семейно  хранене. Но си има деца които са по-инертни, по-незаинтересовани от храната, тези които наричаме злояди и те не са никак малко.

# 12
 • Мнения: 14 308
Абсолютно не е! Аз затова писах и другите му проявления. От опита ми две от 5 бебета, с които работя имат дефицит и имах едно, което изобщо грам храна не приемаше, само кърма. А беше на 8м и имаше латентен дефицит и за два месеца с добавка се преодоля и започна да яде. После и да спи. Сега чакам още едно да вдигне желязото, то яде но много,много  малко и търси основно гърда, което за 1г и 5м не е съвсем ок.
Одеве мернах една статия във фейса за трудното захранване.

# 13
 • Мнения: 4
Здравейте! Благодаря за отзивите. Да, детето ми също и не спи вечер добре,буди се постоянно. С играчки играе обича и с храната да играе ,😀 но в уста не я слага.. И на масата с нас го взимам, и всякакъв вид храна му давам каши, супи, пюрета, парченца храна, но не проявява интерес. Беше започнал леко да хапва, но се разболя пи Нурофенче , което не му допада и сега отново спря и не иска да опитва нищо. Незнам как да подходя с него. Това за желязото не го знаех аако може малко повече инф. Благодаря на всички.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 284
Bobchita, принципно възможен ли е железен дефицит при хемоглобин в норма?

Общи условия

Активация на акаунт