Русия 2

• 218 707
  • 2 744
  •   1
Отговори
# 2 610
И се пенсионират на 55.

# 2 611
  • София
Русия отново напред със социалните политики

Цитат
Популярният руски блогър Андрей Бочаров призова пенсиите в Русия да бъдат отменени: "Нека децата издържат родителите си", призова той в ефира на радио Sputnik. Според него това ще се отрази положително на раждаемостта в страната: "Родителите трябва да бъдат издържани от децата си. Родил си пет деца - нека те се грижат за теб в старостта."

https://www.actualno.com/europe/v-imeto-na-rajdaemostta-v-rusija … news_2448642.html
Някакъв блогър нещо изцепил и айде, в Русия ще спирали пенсиите.
Да ви имам източниците.

# 2 612
  • София
Може би е решил да са като в Япония - там нямат пенсионна система. Работиш докато можеш и после ако децата ти искат  те издържат.

Ти сравни праисторическо общество с космическо такова. Къде ти Русия, де ти Япония страна лидер в технологията. 10 евро на час минимална заплата в Япония срещу 1.40 евро на час в Русия. Trollface
А, и какви са тия деца, дето ще издържат руските си родители, като са заети да се бият в Украйна?

# 2 613
Издържат ги или най-малкото помагат, поне гези които са в чужбина. Иначе няма как, противно на разпространяваните лъжи как добре си живеят руските пенсионери и как не плащат битови сметки, всъщност повечето живеят в лишения.
Розказвали са ми и пенсионери руснаци, отишли при децата си в чужбина, и руснаци, които имат близки в русия. Пенсиите са малки, цените високи, държавата не се грижи, какво остава да им плаща битовите сметки. Даже се смяха, ама малко насила като им казах, че в България се разпространява такава новина.
Та който е в чужбина, праща пари на родители и роднини, помага им. Поне пращаха преди, сега не знам как стоят нещата.

# 2 614
Япония е също така една от държавите където хората живеят най-дълго. Без тези пенсии руснаците столетници ли ще ги правим?

# 2 615
Защо не погледнете как живеят родните пенсионери, а чак в Япония отивате, където всичко е много далечно нам - култура, възможности, организация ... Ако децата не помагат на родителите си, у нас колко ще оцелеят. Ама руснаците са зле.

# 2 616
Е, айде сега, ще се сравняваме с Великата Русия! Защо изобщо ни намесвате?

# 2 617
  • София
БГ пенсионерите не са обект на дискусия в темата за Русия. Whataboutism-ът другаде.
Сравнението Япония-Русия също не би трябвало да е за тази дискусия, ама явно трябва да се обсъжда всичко друго, но не и негативите на русия.

# 2 618
Казваме, че социалната политика на Русия е трагична, защото е диктатура, защото войните са й приоритет и т.н. Най-добре познаваме това, което е у нас, а то не е по розово т.е. ние не можем да оправим себе си, но критикуваме други, нещо като ... виждаш сламката в окото на брат си, а не забелязваш гредата в своето око.

# 2 619
  • София
Именно защото знаем, че положението у нас също не е добре, макар че е в стотици пъти по-добро от руското, не желаем по какъвто и да е начин руският начин на живот, който ти описа много добре - диктатура с война приоритет.

# 2 620
  • Paris, France
И се пенсионират на 55.
Хм, не. От миналата година жените в Русия се пенсионират на 58г, а мъжете на 63г. В Япония се пенсионират на 65г в момента. Японката работи 7г повече от рускинята, но и живее 7г по-дълго, та еднакво време вземат пенсия. При руснака нещата са мноу зле. Докато японският мъж живее средно 81г, руснакът се гътва на около 67г. Четири години трябва да му плащат пенсия и пак ги спира пенсиите Путин. Тук ги има данните:

https://tradingeconomics.com/russia/retirement-age-women

Диктатурата не е единствената причина за ниски пенсии.

Българските пенсионери имат право на социална пенсия във всяка ЕС държава. Позната прибра прабаба си. Добавят и пари така, че пенсията и да стане около 1000€. Като умре, ще вземат даденото от наследството, което оставя. Ако не остави наследство - здраве да е. Руските граждани нямат тази опция.

# 2 621
Просто е срамно да сравнявате българския пенсионер с този, работил в най-голямата държава, с най-много природни ресурси.  Още взчера писахме, че на ръските пенсионери в чужбина са спрени пенсиите. Имаше и за самата русия, пуснах линк. Блогарът най-вероятно коментира и защитава решението.

# 2 622
  • София
Най-малкото е срамно и защото тази най-голяма държава десетилетия ограбваше България, а отрочетата и от комунистическата партия и ДС довършиха пенсионния фонд.

# 2 623
Всъщност лица, български граждани, които преди са работили в бившия СССР или Руската федерация и получават пенсия от там, която се изплаща на всеки три месеца, през м. март не са получили такава, без обяснение по какви причини.
Въпреки че международните санкции срещу руското правителство остават в сила, това е първият път, когато се наблюдава подобно забавяне на пенсионните преводи, което кара мнозина да се чудят дали това е временен технически проблем или знак за по-сериозна промяна.
https://www.novinite.com/articles/232406/Russian+Pensions+in+Bul … thout+Explanation
Предполагам, че за това трябва да става дума.

# 2 624
Мама Нана, понеже сме в темата за русия, коментирам живота в русия.
А специално за руските пенсионери имам косвено право да коментирам, защото те като идат в чужбина (поне където аз бях) и веднага се закачат на всякакви помощи, включително социална пенсия. Даже се знае, че ако имаш проблем с пенсия, зровна застраховка или помощи за храна, плащаш на руснаците и те веднага ще намерят начин да оправят нещата
Аз така и се запознах с тях, масово се записват на ESL курсове, не че им трябва толкова да знаят езика, колкото да се разнообразяват, пък нали е и безплатно.
Та при положение, че от моите данъци се плащат всички тези благинки, мисля, че имам право да ги коментирам.
Сравнение с България не искам да правя, какво общо има тя с тази тема. И не смятам, че трябва да премълчавам мои лични впечатления, заради размера на пенсиите в България.
Какво общо имат те с моите знания, опит и преживявания, и с руснаците, с които съм се запознала в чужбина? Недоумявам просто...

Общи условия

Активация на акаунт