Русия от друга страна неотдавна присъедини 4 чужди области като даже не владее физически това, което присъедини на документи.
Промени език, валута и закони в тези територии.
Това е експанзия, а не са изпратиш няколко хиляди войника и после да се оттеглиш.
Щом не присъединява дръжавите какво тогава търси там военна част? Не е нужно да се правим, че сме на 7 годинки и тепърва опознаваме света. Присъствието на военни в чужда държава при условие, че даже е обявено, че не се цели присъединяване на територии, означава само едно - опит за налагане на влияние. Политическо или икономическо. Или и двете. По същия начин не разбирам и какво правят руски части в Афганистан. За разлика от някои списващи в темата, аз мога да отчета грешките и от руска страна.
Изобщо ако всеки си стоеше по местата много кръвопролития е можело да бъдат спестени. И сега, и гледано в исторически план. Да, вярно, че за сметка на това хората в доста африкански държави може би още щяха да ходят боси с копия. Но последното в края на краищата кому пречи? С което намигвам за колониите. Те не са съседни. Моля не ми напомняй, че темата е за Русия. Щом се плюе цяла една нация на база на това, че упрвляващите я изпращат военни части в чужди територии, не е лошо да да чуем какво се мисли в такъв случай за множеството английски, френски, испански колонии.
Винаги се стига до темата как западът колонизирал безмилостно, трепейки местното население. Обаче ако ги попиташ кой е атаманът Ермак, ще срещнеш пълно неразбиране. Той Сибир никога не е колонизиран, той някак си сам се е пръкнал в пределите на Руската империя. Ще кажат туй е било преди 18ти век, тогава е можело да се избива почти до крак местното население, те са някакви си незначителни чукчи. Само вицове за тях има в днешно време. И завладяването на средна Азия не е било колонизация, отнюд, и тя се е материализирала някак си в Руската империя. Колониите са само отдалечени територии, по-близките не са. Там се осъществява богоугодно дело и да не си помислиш, че някога е имало експлоатация на местното население и ресурсите на земите им не са извличани по варварски начин. Като погледнеш Якутия или Норилск например, ми те са върха на цивилизацията след неколонизацията на руснаците. А атаманът Ермак е бил един благ, благ. Само като го видели чукчите и започвали да учат руски език, благодарни от хуманното отношение към тях.