Русия 2

• 219 983
  • 2 736
  •   1
Отговори
# 2 655
Като говорим за Щатите, те не са вече експанзионистична държава. Експанзия значи разширяване, а Щатите не са присъединили към територията си нищо от страните, в които воюват в последните десетилетия.
Русия от друга страна неотдавна присъедини 4 чужди области като даже не владее физически това, което присъедини на документи.
Промени език, валута и закони в тези територии.
Това е експанзия, а не са изпратиш няколко хиляди войника и после да се оттеглиш.
О! Крайно неприемлива аргументация.
Щом не присъединява дръжавите какво тогава търси там военна част? Не е нужно да се правим, че сме на 7 годинки и тепърва опознаваме света. Присъствието на военни в чужда държава при условие, че даже е обявено, че не се цели присъединяване на територии, означава само едно - опит за налагане на влияние. Политическо или икономическо. Или и двете. По същия начин не разбирам и какво правят руски части в Афганистан. За разлика от някои списващи в темата, аз мога да отчета грешките и от руска страна.

Изобщо ако всеки си стоеше по местата много кръвопролития е можело да бъдат спестени. И сега, и гледано в исторически план. Да, вярно, че за сметка на това хората в доста африкански държави може би още щяха да ходят боси с копия. Но последното в края на краищата кому пречи? С което намигвам за колониите. Те не са съседни. Моля не ми напомняй, че темата е за Русия. Щом се плюе цяла една нация на база на това, че упрвляващите я изпращат военни части в чужди територии, не е лошо да да чуем какво се мисли в такъв случай за множеството английски, френски, испански колонии.

# 2 656
Отвори теми и там ще прочетеш какво се мисли за английските, френски и испански колонии.
Първо, така е по правилата на форума, където все пак сме гости, и второ, аз съм в темата за русия, защото искам да чета и пиша за русия.
Не се интересувам от английските, френските и испански колонии. Нито имам време и желание да се интересувам от всичко, нито съм и длъжна.
Не съм тук нито на заплата, нито на норма, та да коментирам всичко, което кефне на някого.
Затова има различни раздели и теми.
П.П. Между другото, май не си разбрал, но вече сте дружки с американците, даже и хокей ще играете заедно. Wink

# 2 657
Така че, аз съм скептична, че руската общество скоро ще узрее за демокрация, въпреки западната техника в кухните и баните им.

Повечето от тях - окрадени

# 2 658
Не, Opossum, няма да отварям стари или други теми. Понеже ти изтъкна като аргумент експанзията, теб попитах.
За какво си в темата за Русия разбира се си е твоя лична работа и право. За това спор няма.

Аз пък съм в нея за да видя появила ли се е някаква смислена аргументация. И да служа за коректив, защото забелязвам пишете си тук едни и същи хора и май отдавна никой не ви е опонирал.

С този конкретно разговор ти показвам на теб специално, че аргументацията експанзия на Русия не струва. Отлично знаеш, че съм права поне що се отнася до това. Просто няма какво друго да кажеш и реши да ме пратиш да чета по стари теми. Аз съм доста старо куче в този форум. Много стойки, лафчета и трикове тук са ми ясни.

# 2 659
Не съм написала само една.
Че.всичко руско е лошо го казваш ти, аз никога не съм твърдяла такова нещо.

# 2 660
  • София
Русия често е наричана колос с глинени крака, не е характерно само за форума, но дори това е пресилено. Реалността е, че светът функционира съвсем нормално и без нейното активно участие. Културното ѝ влияние отдавна е в застой, технологичният ѝ напредък остана в миналото – в ерата на СССР, ако го е имал, а икономиката ѝ днес е съизмерима с тази на една средно голяма европейска държава, както и урбанизираното ѝ население.
Ако Русия изчезне утре, единственото осезаемо последствие ще бъде край на войната в Европа. А другото? Така че и колос с глинени крака не е.

# 2 661
Оф, ще пробвам по най-елементарния възможен начин.

Съвсем наскоро  бях на концерт на Удо Диркшнайдер,  вокала на Аксепт и групата му. От десетина години един от китаристите на групата е руснак, великолепен професионалист и харизматичен артист със собствени проекти, свири след падането на желязната завеса с руски и западни групи от първа лига.

И за всичко можеше да е така русия, техните хора, заедно с най-добрите, в космоса, в изкуството, в науката, в икономиката. Те направиха какво - заложиха на  путлер и нахлуха в съседната държава с пълномащабна война.  За дявол знае какво, напоследък се оказа, че за четири области. Щото са им малко техните и вече ги облагородиха,  обогатиха, благоустроиха, та посегнаха и към чуждите...  В другата тема сложих линк как мародерстват из собствената им курска област и ги съди руски съд,  не друг.  А какво вършат в окупирана Украйна  всички виждаме.

Е как да стане да имат уважението, което като някакъв алкохолик, все си просят?

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:18 от Iris04

# 2 662
  • Paris, France
Изобщо ако всеки си стоеше по местата много кръвопролития е можело да бъдат спестени. И сега, и гледано в исторически план. Да, вярно, че за сметка на това хората в доста африкански държави може би още щяха да ходят боси с копия. Но последното в края на краищата кому пречи? С което намигвам за колониите. Те не са съседни. Моля не ми напомняй, че темата е за Русия. Щом се плюе цяла една нация на база на това, че упрвляващите я изпращат военни части в чужди територии, не е лошо да да чуем какво се мисли в такъв случай за множеството английски, френски, испански колонии.

Кои колонии конкретно? И ОК, и Франция, и Испания деколонизираха масово след ВСВ. Ако имаш предвид малкото останали задморски департаменти и територии на Франция - населението там живее в стандарт, многократно по-висок от този на околните острови и земи и няма никакво желание да се отделя от Франция. Моят мъж е от такъв департамент. Те си имат местно управление, езикови и културни права, френски субсидии и социални помощи + паспорт, с който могат да се заселват лесно където поискат, включая САЩ и Канада. Със САЩ Франция има двустранно споразумение и всеки с 5 гънки в мозъка, пари за билет и регистрация на фирма във Франция може да си грабне френския паспорт и да иде като представител на френската фирма да живее в САЩ, където и да прави бизнес.

Много колонии се отделиха. Коморските острови избраха да се отделят с референдум и Франция нито ги помля, нито прати войски. Само Майот избра да остане френски, като през 2009г имаше референдум и над 92% гласуваха да останат в състава на Франция.

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_Mahoran_status_referendum

Имам съседи от друг коморски остров, които живеят и работят във Франция, но се питат защо Майот избрали да останат с Франция. Само дето те самите и за ваканция не си отиват. В същото време орди от съседните острови плуват и гребат към Майот от за да раждат там и да останат във Франция покрай децата. Във Френска Гвияна бразилките прецапват реката по джапанки за да родят във френска държавна болница. Пак от Бразилия бяха дошли хиляди сирийци преди 10-15г. Що тъй?

Франция е аномалия в световен мащаб. Във френските задгорски територии се падат по повече деца на жена, отколкото в съседните, много по-бедни острови. Примери - по 3 деца във Френска Гривна спрямо 1.5 в съседна Бразилия. По 5 в Майот спрямо 3 по съседните острови. По 2 в Гваделупа спрямо 1.5 на съседна Доминика. Не, че френските гражданки раждат по толкова, ами като разделят броя новородени на легално регистрираните живеещи жени, излиза, че раждат по много деца. 47% от родените в Майот бебета са деца на двама чужденци. Още 29% са родени от майка с чуждо гражданство и баща с френско и 7% имат френска майка и баща чужденец. Нещо като 85% имат поне един родител чужденец.

https://www.liberation.fr/checknews/mayotte-est-il-vrai-que-60-a … GAFIAOLLWKWD4OAQ/

Барбадос избраха да се отделят от Commonwealth и се отделиха. Великобритания връща и островите Чагос на Мавриций. Не знам с Диего Гарсия как ще процедират, но ще ги върнат и без пушкала. Мавриций остава в Комънуелт по собствено желание и си се развива завидно + има търговските предимства от седенето под британска корона. Тя и Канада седи под британската корона и не знам да припка да излиза. 

Испания сгреши с бързото деколонизиране на Западна Сахара и виждаме резултатите. Към испанските Мелиля и Сеута в Мароко плуват, гребат и прескачат огради с бръснарски ножчета милиони африканци. Интересно, че не щат в свободно, африканско Мароко. Плуват и гребат и към канарските острови.

Можеш да сравниш БВП на Чечня, Украйна, Молдова, Белорусия, Грузия, Армения и всички околни държави и руски републики с руски уклон, които не се измъкват от прегръдката на калния съсед с този на Мавриций, Френска Гвияна, Барбадос и Мелиля и ще видиш, че разликата е умопомрачителна.

Френските и британски войски като идат в Ирак или Афганистан не ги колонизират, не им сменят езика и не ги анексират. Същото със САЩ. Разликите са фундаментални. 

Русия можеше да се развие и да живеят като канадците. Вместо това мрат в калта по украинските полета и дерета, чеченските чукари и грузинските планини. Ами не ги щат там, face it!

# 2 663
  • София
Кой рева, че западните либерали ще ни вземат всичко? Е, Русия май е първа.

"Ще отнемат дори лична собственост. Русия на ръба на реприватизация по китайски.
Докато проклинаме избягалия Чубайс за такава приватизация през 90-те години и се надяваме на закон, който да върне всичко, построено от съветския народ, в държавна собственост, страната всъщност вече е погълната от глобални процеси на реприватизация. Конституционният съд допусна проверка на всякакви приватизационни сделки.
Има дори слухове, че на този фон корумпираните служители ще трябва да върнат всичките си вили и апартаменти на държавата. И в един момент - и то в близко бъдеще - частната собственост върху недвижимите имоти в Русия може да изчезне напълно. Ето какво каза икономистът Елена Подгорная.
Те дори ще отнемат личните жилища. Русия е на прага на реприватизация по китайски модел
...страната всъщност вече е обхваната от глобални процеси на реприватизация. Конституционният съд е разрешил преразглеждането на всякакви приватизационни сделки.
И в един момент – и в близко бъдеще – частната собственост върху недвижими имоти в Русия може да изчезне напълно.
– Пишат, че програмата за реприватизация е в разгара си в Краснодар...
- Да, просто тези случаи не са особено публично достояние. Всъщност, реприватизацията в страната върви както в ширина, така и в дълбочина...нашата реприватизация върви не само тихо, но и меко...
– За да не изглежда като „поредно преразпределение на собственост“?
- Да. Реприватизацията на фабрики и заводи е по-подходяща за китайския сценарий.
- Значи, тази схема работи ли в Китай?
- В Китай, да. Как ще работи това в Русия, все още не е известно. И все пак, това е създаването на нова система, в която собственикът, по същество безболезнено – все пак любимото му дете не му се отнема – става мениджър и работи за държавата.
– Подобна реприватизация води до намаляване на частната собственост и възможност за по-нататъшното ѝ ликвидиране като основа на капиталистическата система. И това вече е някаква „революция“.
– ... всъщност в Русия не е имало пълноценен капитализъм. Имаше само мизерни елементи на капитализма и само един важен - частната собственост. Нямаше конкуренция, тя все още съществува само в малки ниши сред малките компании. Всичко останало е феодализъм, умножен с бандитизъм, тоест престъпност. Ето защо смятам въпроса за реприватизацията за един от най-належащите за Русия. И е добре, че това вече е излязло от рамките на изолирани действия и се превръща в системна практика.
– Има ли данни за това колко вече е върнато в държавна собственост?
– Нямаме официална статистика в тази област. Според някои чуждестранни експерти, само миналата година в Русия са национализирани 157 компании с активи на стойност 1,1 трилиона рубли, а тази година са национализирани 50 компании с активи на стойност 808 милиарда рубли. И това е само началото, повярвайте ми, ще видим една съвсем различна Русия.
– Може ли в бъдеще частната собственост в Русия да изчезне?
- Абсолютно.
– А какво ще се случи тогава с апартаментите на руските жители?
– Без да навлизам в подробности, хората ще получават апартамент под социален наем, а не като собственост. Цените на апартаментите за социални жилища няма да бъдат високи." 

https://absolute-rating.mirtesen.ru/blog/43377020742/Zaberut-daz … errer=mirtesen.ru

# 2 664
  • София
Първият експеримент комунизмът за първи път бе приложен в Русия и се провали. Явно това е вторият.

# 2 665
Не е истина от къде ги докопавате тия блогове. И някак пропуснат цитата, че единия пример е за отнетите активи на крупен земевладелец заради корупция, но останал бомбастичния последен цитат(за жилищата на хората), който пък няма никаква връзка с целия разговор и не е ясно защо икономистката мисли, че ще случи.

И се почва поредица по постове как в Русия се връща комунизма...

Но няма лошо, явно не е толкова жестока цензурата щом се пишат по блоговете такива неща.
Няма да има нов комунизъм в Русия.

# 2 666
Ще видим.
Тоест те ще видят.

# 2 667
Германски войски дислоцирани в друга държава за първи път след ww2

# 2 668
Какво общо има колониализма през 18 и 18 век с руската инвазия в 21 век в суверенна европейска държава?
Има общо Simple Smile Винаги се стига до темата как западът колонизирал безмилостно, трепейки местното население. Обаче ако ги попиташ кой е атаманът Ермак, ще срещнеш пълно неразбиране. Той Сибир никога не е колонизиран, той някак си сам се е пръкнал в пределите на Руската империя. Ще кажат туй е било преди 18ти век, тогава е можело да се избива почти до крак местното население, те са някакви си незначителни чукчи. Само вицове за тях има в днешно време. И завладяването на средна Азия не е било колонизация, отнюд, и тя се е материализирала някак си в Руската империя. Колониите са само отдалечени територии, по-близките не са. Там се осъществява богоугодно дело и да не си помислиш, че някога е имало експлоатация на местното население и ресурсите на земите им не са извличани по варварски начин. Като погледнеш Якутия или Норилск например, ми те са върха на цивилизацията след неколонизацията на руснаците. А атаманът Ермак е бил един благ, благ. Само като го видели чукчите и започвали да учат руски език, благодарни от хуманното отношение към тях.

# 2 669
  • Москва
Задължителна ли е военната служба в Русия сега?

Да. Една година. Призивната възраст е до 30.
Аз познавам хора, които сами са отишли и са помолили да ги вземат (например мъжът ми).

Ами те и други , освен Путин пращат войници да воюват. Някои даже на други континенти. Или там е друго?!
П. С. Наборници е забранено да се пращат на фронта (не само на сво).
Професионалните военни са пълнолетни, здрави хора и сами правят избора си навсякъде по света.

Общи условия

Активация на акаунт