Русия 2

• 219 995
  • 2 736
  •   1
Отговори
# 2 610
Казваме, че социалната политика на Русия е трагична, защото е диктатура, защото войните са й приоритет и т.н. Най-добре познаваме това, което е у нас, а то не е по розово т.е. ние не можем да оправим себе си, но критикуваме други, нещо като ... виждаш сламката в окото на брат си, а не забелязваш гредата в своето око.

# 2 611
  • София
Именно защото знаем, че положението у нас също не е добре, макар че е в стотици пъти по-добро от руското, не желаем по какъвто и да е начин руският начин на живот, който ти описа много добре - диктатура с война приоритет.

# 2 612
  • Paris, France
И се пенсионират на 55.
Хм, не. От миналата година жените в Русия се пенсионират на 58г, а мъжете на 63г. В Япония се пенсионират на 65г в момента. Японката работи 7г повече от рускинята, но и живее 7г по-дълго, та еднакво време вземат пенсия. При руснака нещата са мноу зле. Докато японският мъж живее средно 81г, руснакът се гътва на около 67г. Четири години трябва да му плащат пенсия и пак ги спира пенсиите Путин. Тук ги има данните:

https://tradingeconomics.com/russia/retirement-age-women

Диктатурата не е единствената причина за ниски пенсии.

Българските пенсионери имат право на социална пенсия във всяка ЕС държава. Позната прибра прабаба си. Добавят и пари така, че пенсията и да стане около 1000€. Като умре, ще вземат даденото от наследството, което оставя. Ако не остави наследство - здраве да е. Руските граждани нямат тази опция.

# 2 613
Просто е срамно да сравнявате българския пенсионер с този, работил в най-голямата държава, с най-много природни ресурси.  Още взчера писахме, че на ръските пенсионери в чужбина са спрени пенсиите. Имаше и за самата русия, пуснах линк. Блогарът най-вероятно коментира и защитава решението.

# 2 614
  • София
Най-малкото е срамно и защото тази най-голяма държава десетилетия ограбваше България, а отрочетата и от комунистическата партия и ДС довършиха пенсионния фонд.

# 2 615
Всъщност лица, български граждани, които преди са работили в бившия СССР или Руската федерация и получават пенсия от там, която се изплаща на всеки три месеца, през м. март не са получили такава, без обяснение по какви причини.
Въпреки че международните санкции срещу руското правителство остават в сила, това е първият път, когато се наблюдава подобно забавяне на пенсионните преводи, което кара мнозина да се чудят дали това е временен технически проблем или знак за по-сериозна промяна.
https://www.novinite.com/articles/232406/Russian+Pensions+in+Bul … thout+Explanation
Предполагам, че за това трябва да става дума.

# 2 616
Мама Нана, понеже сме в темата за русия, коментирам живота в русия.
А специално за руските пенсионери имам косвено право да коментирам, защото те като идат в чужбина (поне където аз бях) и веднага се закачат на всякакви помощи, включително социална пенсия. Даже се знае, че ако имаш проблем с пенсия, зровна застраховка или помощи за храна, плащаш на руснаците и те веднага ще намерят начин да оправят нещата
Аз така и се запознах с тях, масово се записват на ESL курсове, не че им трябва толкова да знаят езика, колкото да се разнообразяват, пък нали е и безплатно.
Та при положение, че от моите данъци се плащат всички тези благинки, мисля, че имам право да ги коментирам.
Сравнение с България не искам да правя, какво общо има тя с тази тема. И не смятам, че трябва да премълчавам мои лични впечатления, заради размера на пенсиите в България.
Какво общо имат те с моите знания, опит и преживявания, и с руснаците, с които съм се запознала в чужбина? Недоумявам просто...

# 2 617
  • Москва
Не са компютри, а са компоти. Въпросният никому неизвестен блогер с амбиции за известност е казал, че трябва да се лишават от пенсия тези, които нямат деца (не са родили).
За минусите и плюсовете на пенсионната система в Русия (както и навсякъде) може да се говори много. За тук 100% пенсионерите имат право на бесплатен градски транспорт, бесплатни лекарства, курортно-санаторно лечение и да, ползват сериозни намаления за режиини расходи.

# 2 618
  • Paris, France
Не са компютри, а са компоти. Въпросният никому неизвестен блогер с амбиции за известност е казал, че трябва да се лишават от пенсия тези, които нямат деца (не са родили).

Доста е нагло да предложиш да лишат от пенсия човек, който цял живот е плащал пенсионни осигуровки и данъци наравно с имащите деца за ..... да има пенсия като остарее. Пенсията се получава като възнаграждение за определени години трудов стаж, платени осигуровки, повишени финансови нужди поради старост, болест, инвалидизиране.

Грозни ми идват публичните нападки над нямащи деца в Русия. Правото да се възпроизведем или не е основно човешко право, а не задължение.

# 2 619
  • София
И какво - да родиш дете, да го отгледаш от съвсем малко, за да може накрая кръвожадни вампири като Путин да го хвърли да мре на чужда територия

# 2 620
  • Буркина Фасо
тя, мъжката съдба, е такава  не само в Русия. военните по цял свят са на прицел. куршума не избягва този, които е в защита и да поразява само нападателя.

# 2 621
Задължителна ли е военната служба в Русия сега?

# 2 622
Задължителна ли е военната служба в Русия сега?
И още как! Нали трябва да има пушечно месо.

# 2 623
Т.е. всички над еди колко години биват задължително мобилизирани?

# 2 624
Ето една скорошна статия за военната служба в Русия

https://www.rferl.org/a/russia-ukraine-conscripts-war-combat/33415104.html

Общи условия

Активация на акаунт