Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 716
  • 930
  •   3
Отговори
# 615
Ако си работил известно време в съответната област и си имал досег с чужденци ще знаеш много добре дали езика ти е на работно ниво.
Няма как да се дефинира точно, защото за всяка позиция във всяка фирма е различно, а и може да имаш много високо ниво по сертификат, но да не знаеш съответната професионална терминология.
По английски конкретно много хора го владеят добре, но нямат сертификати, защото са излишни пари. Съответно ако изискваш сертификат ще си намалиш много броя на кандидатите.

# 616
Сериозно ли щели да увеличат максималния осигурителен доход от 3400 на 4200?!??
"С това си действие отново ще ударят по работещите честно хора, по светлия бизнес, по тези които си плащат данъците и осигуровките.

Правят го, защото хората които вземат тези доходи са малко, не са добре парламентарно представени и са удобни за сочене с пръст - ''Ето ги, това са богатите. Взимат по 5-10 хиляди лева и не искат да плащат данъци на държавата, алчници.''

Да се бориш със сенчестия бизнес, с корупцията и кражбите от държавния бюджет със сигурност е по-трудно отколкото да свалиш кожицата на  редовите гражданите още малко "

Най-лесно се бие вързано куче. 😡

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 17:11 от Анонимен

# 617
Знам, че много хора са против, но се замислих, няма таван на данъка. В следващия момент, ако надхвърлиш 3400 доход, те удря в майчинство и болничен…

# 618
М да.... и колкото и да си внесъл като данъци и осигуровки,  на борсата като си, има таван.

# 619
Сериозно ли щели да увеличат максималния осигурителен доход от 3400 на 4200?!??
"С това си действие отново ще ударят по работещите честно хора, по светлия бизнес, по тези които си плащат данъците и осигуровките.

Правят го, защото хората които вземат тези доходи са малко, не са добре парламентарно представени и са удобни за сочене с пръст - ''Ето ги, това са богатите. Взимат по 5-10 хиляди лева и не искат да плащат данъци на държавата, алчници.''

Да се бориш със сенчестия бизнес, с корупцията и кражбите от държавния бюджет със сигурност е по-трудно отколкото да свалиш кожицата на  редовите гражданите още малко "

Най-лесно се бие вързано куче. 😡

Мдаа...

Направих изчисление и се получи, че с около 150 лева ще се намали чистата сума за тези хора...С тази инфлация никак не е малко.

# 620
Този таван нали на всяка 1-2 години така или иначе го актуализират, но нещо много взеха по-често и с по-големи скокове... ааа майчинството първата година не е ли % от брутната заплата... и за борсата е напълно така. Реално ползите от този данък няма да са почти никакеи като изменение за внасящите го, за съжаление съм слептична и за останалите обикновени граждани... а точно в такъв момент с инфлацията... разликата в чистия доход при евентуална промяна зависи от брутния доход.
Да се едитна:

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 18:37 от Анонимен

# 621
Борсата има таван - 86/ден. Ако ще и 10 хил. да си вземал. Прави се с цел да не се "стои" на обезщетения за безработица, а да почнеш работа.

# 622
Който е решил, си седи на борса тъй или иначе.
Аз лично съм ЗА вдигане на горния праг. Който му пречи, да иде и той да 'взима'.
От друга страна, това сочене на сивата икономика и как точели парите на честните богаташи също не ме радва. Има достатъчно ограничения на тази 'златна' борса и никак не е голям келепир.

# 623
Спринг, нямам представа за майчинството. Ако някой има инфо, да сподели, че ми стана интересно.

За болничните май също се отразява?

Като цяло е така, сивата икономика просперира, там има лоби и няма интерес да се опитат да ги вкарат в правия път. Затова и ит сектора е най-мразения, все са ни големи заплатите, все работим от вкъщи, все привилегии, ама аз данък и осигуровки плащам, колкото някои заплати не взимат.

# 624
Лошото е, че хората някак си си въобразяват, че ще станат по-платежоспособни и ще намажат, ако стрижат повече "ИТ"тата, ама трънки. Това мислене на вуте да му е зле... еми заникъде сме.

# 625
Борсата хич не е изгодна. Точно, защото има праг. Ако взимаш 1000-1300 лв сигурно може да ти е изгодно да поседиш на борса. Повечето хора хващат през това време нещо да доработват на черно и докарват доход. Аз лично не търся такъв вариант за себе си. И да ме махнат от работа с право на борса, просто няма да ми е изгодно да я ползвам. Млад човек съм, на заплата разчитам. И да си седя в нас, за да получавам пари от борсата, няма много смисъл.

# 626
Не знаех, че има таван и за парите за безработица. Погледнах - 85.71лв/ден -
Скрит текст:
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица от ..... 1 април до 31 декември 2022 г. е 18,00 лв. Максималният дневен размер на обезщетението за безработица ......... от 1 април до 31 декември 2022 г. е 85,71 лв.
Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.
(чл. 54б, ал. 1 и ал. 5 КСО и чл. 11 Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.)
което е 3153лв среден доход (бруто). Наистина би трябвало да се вдигне този таван, щом вдигат макс. праг за осигуряване.
И отново да протестирам тук (понеже няма къде другаде  Grinning) против бонусите и смешните измислени безсмислени бенефити - ваучери и ДДПО. Много подло да не ни осигуряват на тия пари. Печелим едни мизерни 10% + осигуровките, които бихме платили върху тях, а губим осигурителен доход.

# 627
Гледай го от тази страна, че иначе пак щеше да вземаш ХХХ лева, ама без ваучери и доп. мед. застраховка.

# 628
Очевидно е.
Определени личности тук явно не ги устройва да плащат пълни осигуровки, но понеже са над конкретна граница, следват две неща
1. Въобще не са се замисляли по въпроса.
2. Вече са принудени да се замислят и приемат позицията на онези от сивия сектор, че тези пари им се полагат и що да ги дават на държавата. Което вече е смешно, защото имат доста повече възможности да се ползват от всички солидарни системи и ще са много повече на плюс от някой сивчо.
Колкото и да го сучеш как едното било законно, пък другото не било, и това е всичко - реакцията все е как на някой ще му намалее нетното, пък той си иска парите. Материалът и манталитетът е един и същ, разликата е в едни левчета.
Да не говорим, че дружно подкрепяхме белчовци, които споделяха, че получават заплата, пък нищо не вършат. След оня момент съм с много големи резерви за големите специалисти в бялата икономика - не само за конкретните личности, които бяха споделили за синекурната си службица, а изобщо - пък те нека много му разбират.

# 629
На мен от допълнителните придобивки допълнителното здравно ми е най-смислено. Но това, защото съм жена, колегите ми мъже изобщо не го ползват. Ваучерите за храна също, но да са някаква по-значима сума над 100 лв, иначе и за нищо не стигат.

Общи условия

Активация на акаунт