Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 772
  • 930
  •   1
Отговори
# 690
Рокет, не знам колко пари взимат учителките, но има много професии, които са подценени. Лаборант, рехабилитатор. Също заслужават достойни заплати. Аз лично имам проблем с тънки вени. Взима ли ми се кръв, става страшно. Не ме е страх и не припадам, просто ми пукат вените винаги. Рядко съм попадала на лаборант, който да не ми спука вена. И те взимат малки заплати. А се замислих колко труд е да бодеш хора по цял ден. Поне на мен ми се вижда така. Но това не значи, че ИТ, програмисти или финансови директори не заслужават високи заплати също.

За някои професии си е призвание. Аз лично учителка няма да стана и за 10 к, защото не обичам да работя с деца и нямам подход.

Заплатите на преподавателите в университета са по-ниски отколкото на учителите. Тъжно е. Очакваме качествено висше образование, а с такива заплати кадърните няма да се занимават с преподавателска дейност.

# 691
  • в сърцата на децата <3
Всички гледат заплатите на програмистите, но ако се поогледат ще видят как 99.9% от домашната техника е програмируема. Тия неща не се случват свише... Автомобили с компютър и автопилот, телевизори, мултикукъри, фраери, фурни, перални, съдомиялни, хладилници, дори интелигентно осветление на помещенията, регулиране на температурата... Малко хора си дават сметка и колко компютъризирано е дори земеделието - някой от вас трактор или комбайн виждал ли е? Ама не от далече, а от вътре.

# 692
И 99.99% от децата минават от детска градина и после училище. Тези деца да не се учат свише.
Малко хора си дават сметка, колко голямо влияние могат да имат учителите, особено тези отдадени на професията си, върху развитието на  един подрастващ.

Sherliyn, да, аз никъде не казвам, че заслужават ниски заплати, или че работата им не е важна. Изобщо даже.

# 693
  • в сърцата на децата <3
Рокет, ти всъщност какво предлагаш? Програмистите да издържат учителите? Или? Кой твърди, че учителите не трябва да са добре платени? Ако обложат програмистите с допълнителни такси и данъци, това ще увеличи ли заплатите на учителите?

# 694
snow angel, караш по енерция с дискусията за осигуровките. Simple Smile
Изобщо не визирам това.
Коментарът ми беше насочен към последните коментари на boiko, както и към твоя, в частта, в която обясняваш, че хората взимат толкова, колкото си договорят във всяка сфера. Simple Smile

# 695
Аз пък не знаех, че университетските преподаватели са по-ниско платени от училищните. В магистратурата сега преобладаващо са много читави според мен и добри специалисти. Проблемите с качеството на висшето са много сложни и много отвъд самите преподаватели (писала съм курсова работа по темата). Специално в Унсс има изисквания за определен брой научни публикации и цитирания за даден период, а критериите за изготвяне на учебници за дистанционно обучение са на международно ниво

# 696
  • в сърцата на децата <3
А, сори Simple Smile По въпроса с договорките - в частните детски заведения (и изобщо в частния сектор) заплатите са други. То и програмист в БАН ще взима смешни пари, та ако ще да е на Бил Гейтс малкия брат. Държавния сектор в частта с ниските (достъпни без връзки) позиции е изключително зле платен. Това не виждам как може да се промени без промяна на политиките, а те, очевидно, няма изгледи да бъдат реално променени.

# 697
Аз пък не знаех, че университетските преподаватели са по-ниско платени от училищните. В магистратурата сега преобладаващо са много читави според мен и добри специалисти. Проблемите с качеството на висшето са много сложни и много отвъд самите преподаватели (писала съм курсова работа по темата). Специално в Унсс има изисквания за определен брой научни публикации и цитирания за даден период, а критериите за изготвяне на учебници за дистанционно обучение са на международно ниво

Ниски са им, в момента не мога да цитирам. Коментирах го с една доцентка от СУ, която ми преподаваше в бакалавърската степен. Дали докарват 1000 лв, не знам.

Наскоро преподавател от Стопанския факултет на СУ ми сподели, че търси асистент. Каза, че може да е магистър дори, но нямало желаещи. Давали нещо от рода на 12 лв на час и нямало нито един кандидат. На мен ми стана интересно, като завърша магистратурата ще си помисля дали имам време за подобна дейност.

# 698
Не е само и специално в УНСС, академичните длъжности не са само даскалуване и съответно има зададен поне минимум обем научна работа, освен норматива учебни часове в съответния университет, административната работа и какво ли още не. Изисквания много, но както стана дума - плащат малко, особено на новопостъпил асистент в държавен ВУЗ. Като се натрупа стаж и се отиде на по-висока длъжност стават малко по-поносими нещата, но далеч не са такива заплатите, каквито явно доста хора си представят. Нито пък работата е толкова айляк, колкото изглежда отстрани.
Като видиш университетски преподавател работещ странично като я консултант, я нещо друго по специалността си, това рядко е от скука и много свободно време... просто доходите от тази дейност са му нужни и ако поддържа сравнително добър стандарт, най-вероятно на тях се дължи.

# 699
Майка ми е професор във ВУЗ, взима колкото начален учител.
Не знам колко е резонно, ама това е...

# 700
Имам все пак оредстава, че не са чак толкова платени, щом преподават на няколко места, просто се учудих, че взимат по-малко от начални и средни учители.

# 701
Майка ми е професор във ВУЗ, взима колкото начален учител.
Не знам колко е резонно, ама това е...

Представям си щом професор взима толкова, доктор колко би взимал. Тъжно е. Sad

# 702
Не знам как са точно в момента, аз работех във ВУЗ до преди няколко години. До последно майка ми като начална учителка вземаше доста повече от мен на час "лекторски", т.е. каквито учебни часове направим над норматива си. За самата заплата не се сещам вече дали също не беше по-добре, хем на тях им ги пооправиха чак последните години... и говоря за основна заплата, със стажа ясно че тя отива напред много вече.
Шерилин, за доктор се чудиш, ами ако дори не е с докторска степен още асистентът? Тогава вече е хептен трагедия, а точно те в началото драпат много сериозно защото докторантурата обикновено е "между другото", докато си работиш с пълна пара. И точно тях съответно и ги юркат най-много доцентите и професорите. Не е за чудене че няма тълпи от желаещи да работят точно това.

# 703

Шерилин, за доктор се чудиш, ами ако дори не е с докторска степен още асистентът? Тогава вече е хептен трагедия, а точно те в началото драпат много сериозно защото докторантурата обикновено е "между другото", докато си работиш с пълна пара. И точно тях съответно и ги юркат най-много доцентите и професорите. Не е за чудене че няма тълпи от желаещи да работят точно това.

Точно, аз съм се чудила да ли да не пробвам. Имам си работа и това ще е странично занимание, не за доход. Ясно е, че няма желаещи, защото е много зле платено. А докато станеш доцент или професор годините си минават, а заплатата - обидна.

# 704
Учителите взимат повече от достатъчно за това, което предоставят. Почти 100 %  от децата ходят на частни уроци. Никой не изисква качество или покриване на стандарти (освен на хартия) от учителите. А пък колко ги мързииии. Друго си е да почваш работа в 14 и да свършваш в 18. Ако поработят малко в частна фирма като програмист, от 9 до 18 всеки ден бързо, бързо ще избягат.

Общи условия

Активация на акаунт