Студенти в Нидерландия - 15

• 71 446
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Kassii, аз пътувах с дъщеря ми до NL преди два месеца. Нямаше 18. По стечение на обстоятелствата се наредихме на различни опашки на паспортен контрол за влизане в страната, на летището в Айндховен. Е, направиха й проблем- по какъв повод пристига, кой я бил придружавал като няма 18. Наложи се да ме извика от другата опашка. Та не съм много запозната, но ще излезе, че едва ли не искат декларация от родител, както при излизане от БГ! Имайте го предвид. Може би щяха да я пуснат така или иначе, но не се знае...проверете.

# 151
  • София

А за Нидерландия първият университет който му хареса беше ТУ Айндховен със специалност Еlectrical engineering.

Но ,  от Юнифай още в самото начало натъртиха , че няма да го приемат там , защото излиза от професионална гимназия  - няма да има нужният хорариум по физика, а може би и по математика, изискванията били големи и т.н.

А на вас какво ви пречи да кандидатствате и в TuE, пък те ако решат, ще ви откажат. Таксата беше 100Е доколкото помня.

Някой беше питал за дипломата при кандидатстване. По спомен в TuE тя беше 10% от крайния резултат при нумерус фиксус програмата. Останалите 90% се формираха от трите части на изпита, но не по равно. Беше описано на сайта. Та за тия 10% дали ще е 5 или 6, не е особено важно.

# 152
И така , синковеца се обърна на 180 градуса ,след като прочете лошите ревюта за приложните университета в които условно е приет. Аз също съм на крачка да се обърна , след последвалата полемика...
Отново се върна към СУ , със специалността която първоначално си беше избрал./такава няма в Нидерландия /

А за Нидерландия първият университет който му хареса беше ТУ Айндховен със специалност Еlectrical engineering.

Но ,  от Юнифай още в самото начало натъртиха , че няма да го приемат там , защото излиза от професионална гимназия  - няма да има нужният хорариум по физика, а може би и по математика, изискванията били големи и т.н.

добре че в годините в които кандидатстваха моите деца  на приложните университети все още им викаха университети.  Споделих със синът ми частично полемиката тук последните няколко дни.  Като типичен млад човек необременен от рамки и и неробуващ на определения ми отоговри -  всеки да търси обучение в това което му харесва и  което ( и където)  иска да работи . Опитът на миналите по този път, а не четенето на суха статистика би трябвало да са водещи, Нито един от писалите по темата няма завършило и реализирало се дете, независимо кой вид университет е избрало.  От позицията на моя син и шестте българчета които завършиха с него  - всяко едно  релизирало се  успешно - две в България, три в Нидерландия и едно в САЩ, мога с увереност да заявя - обучението в приложен университет , ако е избран според нуждите и плановете на младия човек,  върши работа.

# 153
  • La casa de Mickey Mouse
Нека да спрем полемиката - децата завършващи приложен или академичен университет получават диплома бакалавър. Реализация има и за двата вида образование. Всички деца полагат усилия, научават нови неща и стават тесни специалисти. Всяко дете ще се реализира и ще има работа. Важното е да е това, което те искат и да си гонят целите. Ние родителите можем да си чешем езиците до безкрай, но това е техният избор и ние не трябва да се месим, а само да подкрепяме.
А ако в един прекрасен момент искат да надграждат винаги има подходящи мастери

# 154
Kassii - за сина ти и механиката, За стажове - българските automotive предприятия няма ли да са подходящи?

Кои аутомотив предприятия имаш предвид? Та в БГ няма реално производство ... На нищо.
Не съм изоставила идеята и за ТУ София - мехатроника
Имах предвид предприятия като ABB, SENSATA, Latecoere  и др.
Всички международни компании имат сериозни стажантски програми.

Мое близко дете записа Мехатроника в ТУ филиал Пловдив. Ще питам как е.Не беше се явил на време за немска диплома иска иначе Германия, Щутгард. Ясно защо. Като бяхме в музея на Порше влакчето беше пълно със студенти от университета отиващи на практика..

Попаднах на това - платформа на Дир БГ за стажове https://www.idealcandidate.bg/

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 20:41 от MarietaYo

# 155
  • София
Кои предприятия имаш предвид? Та в БГ няма реално производство ... На нищо.
Това не е вярно. В България се произвежда всичко е по-правилния отговор.
И нека да не наричаме университетите, училища. Поне не и западноевропейските.

# 156
Напоследък се зачетох в темата, защото синът ми спомена за желание да учи там и смятам, че всички мнения са много информативни. Всеки има възможност да чете с разбиране и да прецени и вземе решение за своя частен случай кое и дали е добре или не.  Единственото мнение, което ме подразни беше това, което “заклейми” споделянето на информация за почти мигновен прием в академичен уни за специалност, която не е NF, което в никакъв случай не омаловажава приема.

# 157
Ще ми се да отклоня малко темата, като  попитам за мнения относно Техническият университет в Айндховен и по-специално специалност "Архитектура", предстои ни кандидатстване. Ще бъда благодарна!

# 158
  • Бургас
Здравейте,
Имам следния казус. Едната ми дъщеря кандидатства в Нидерландия, ползвайки услугите на Интеграл - офис Бургас. Решихме да се възползваме от преводаческите услуги, които предлагат за да си спестим допълнителните разкарвания по други места. За общо 9 страници готов превод (две от които заглавни) платихме 112 лв., като в допълнение преводът се проточи повече две седмици. Другата ми дъщеря даде документите в агенция за преводи. Станаха за 3 дни, като цената беше по 12 лв. на страница за документи по 1 страница, а за тези от повече страници беше на брой думи. До тук нямам драма - пито платено Stuck Out Tongue Winking Eye
В понеделник от Интеграл уведомиха дъщеря ми, че са стартирали процеса по кандидатстване. Вчера най-накрая получихме преводите от тях и установих, че името ѝ е изписано погрешно. Документите са вече подадени към университетите, от единия дори получи първоначален прием. Знаете ли дали ще има проблем, ако се сменят вече подадените документи с нови.
Предварително благодаря за мнението и съветите.

# 159
Има реално производство в България и то такова, че по нищо не отстъпва на чуждите фирми.
И нямам предвид заводи от типа на ABB и Сенсата а чисто български заводи.
Затова нека децата да учат, недостига особено в инженерните специланости е сериозен.
Мнението ми е базирано на личен опит, аз затова и се надявам, че детето като завърши, ще се прибере в България:)

# 160
Работила съм доста години във фирма за промишлена автоматизация и мога да потвърдя за заводите и производствата. Това образование обаче е доста специфично и трудно - за България дори не знам да има интерес да се учи от младежите. Опитвали сме да намерим специалисти, дори завършващи или студенти - не ми се коментира.

# 161
  • София
....установих, че името ѝ е изписано погрешно. Документите са вече подадени към университетите, от единия дори получи първоначален прием. Знаете ли дали ще има проблем, ако се сменят вече подадените документи с нови.
Предварително благодаря за мнението и съветите.
Аз мисля, че на този етап от кандидатстването ви не е проблем, ако грешката е само в изписването на името на латиница. След това така или иначе си изпращате копие на личен документ, когато потвърждавате, че участвате нататък. После, лятото, за сертифицираното копие на самата диплома ще внимавате вече какво са написали преводачите.

# 162
Мхм, възможно е и да има българско производство щом казвате ... Ама аз работя в такова вече 20 години (малка производствена фирма) и с 4 банки. Защо казвам за банките? Защото всяка една от тях ми казва: вие сте единици, да не кажем единствените, които имате реално производство, с реални сделки, с реална и изрядна  документация... та не знам ... може и да ни ласкаят Хахаха!

# 163
Има Каси,
Аз познавам тези като Сенсата защото и аз работя в корпоративна фирма и хората се въртят между тях. 2 приятелки Имам HR мениджър ли за БГ на 2 такива и на други фирми и зная, както и при нас, че стажантските програми са гладни.
Напр в стажантската програма на Лидъл това лято, едно от децата учеше именно в Нидерландия.

# 164
Дано, дано! Единични фирми с реална производствена дейност, макар и малко на брой все пак са някаква надежда нашата родина!
Хайде да видим кои са? Не, не е тук мястото! Аз повече от 5 не мога да изброя, иначе в търговския регистър и в камарата на индустриалните производители има списъцииии, списъциииии, да ти се пръсне сърцето от гордост каква индустриална държава сме.
Отклонихме се! Сори!

Общи условия

Активация на акаунт