Студенти в Нидерландия - 15

• 71 305
  • 733
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,

Синът ми е студент в Нидерландия и лятото по време на работа си счупи ръката. Оказана му е веднага медицинска помощ и направена операция. Получихме фактура от болницата . Бихте ли ме посъветвали в подобен случай, как се процедира.

# 331
Здравейте,

Синът ми е студент в Нидерландия и лятото по време на работа си счупи ръката. Оказана му е веднага медицинска помощ и направена операция. Получихме фактура от болницата . Бихте ли ме посъветвали в подобен случай, как се процедира.
Предполагам, че има здравна застраховка?

# 332
gala,
Всеки в Нидерландия има здравна застраховка. Изключение са европейските студенти, със здравната карта от страната им. Но когато започнат работа са задължени да си направят здравна застраховка в Нидерландия. Ако не го направят, се случва застрахователите да ги накарат да направят застраховка със задна дата. Държавата им връща 90% от застраховката.

Холандската застраховка покрива всичко, ако нямате , опитайте да отнесете фактурата към българската здравна каса . Тя е застрахователят на българските студенти.

# 333
Благодаря за отговора, но към момента на инцидента е нямал сключена здравна застарховка, сключил я е по- късно.

# 334
Фактурата е дошла на мейл, предполагам. Сканирайте двустранно ЕЗОК на детето и го върнете към същия мейл с кратък коментар. Така синът ми преди години отговори на фактура за спешна помощ и повече никой не го потърси.
Успех!

# 335
Фактурата е дошла по пощата, с дата 15.11, като няма обратна разписка и пощенско клеймо. Има 14 дневен срок за плащане, който предполагам към момента е изтекъл и описание за последващи начини за събиране на дължимите средства. Писмото е намерено в пощата вчера на 19.12.

# 336
В университета нямат ли юридически съветник?
При толкова чужди студенти, в специалности с “международен” в заглавието, би трябвало да е логично да имат такава помощ за студентите?

# 337
Ще му кажа да потърси в справочника на университета или на сайта.

# 338
Фактурата е дошла по пощата, с дата 15.11, като няма обратна разписка и пощенско клеймо. Има 14 дневен срок за плащане, който предполагам към момента е изтекъл и описание за последващи начини за събиране на дължимите средства. Писмото е намерено в пощата вчера на 19.12.

това, че е с дата 15.11. не значи, че е изпратена ведната. И тяхната администрция не е от най-бързите. Ако има имейл на фактурата-  пишете писмо с референтен номер на фактурата, пратете ЕЗОК картата снимана от двете страни.
Пак си потърсете съветник, но поне ще имате регистриран диалог по темата, защото предполагам, че вече всички са запразнили и ще има реакция чак след нова година.

# 339
Благодаря за отговорите. Ще изпратим е-мейл като отговор със снимана здравна карта.

# 340
Има ли някой, чието дете се е явявало на Boswellbeta?

# 341
Има ли някой, чието дете се е явявало на Boswellbeta?
Да, биология.
Изкара един курс към тях и после беше изпита. Много труден бил, каза МД.

# 342
Като е по време на работа не се ли води трудова злополука?
Здравейте,

# 343
  • La casa de Mickey Mouse
И аз това щях да попитам, след като е било по време ма работа имал ли е подписан трудов договор по това време? Ако е имал процедурата е различна и БГ здравна карта не важи. Ако не е имал договор, т.е. работил е на черно, е много важно как е обявена злополуката в болницата. Според информацията подадена в болницата, вариантите са различни.
Няма шанс фактура с дата 14.11 да пристигне толкова късно. Ако детето не е проверявало пощата, това вече е друг въпрос. След всеки ден закъснение се налага доста висока глоба.

# 344
Здравейте,
Правили ли са децата ви такива тестове, в случай че не са били с профил математика?
Online Mathematics Placement Test (https://www.omptest.org). Тестът е OMPT- A за Tilburg University. Резултатът трябва да е минимум 70%. Тестът за University of Amsterdam е OMPT-F и резултатът трябва да е минимум 60%.
Възможно ли е да се премине/достигне минимума?

Общи условия

Активация на акаунт