Студенти в Нидерландия - 15

• 71 238
  • 733
  •   1
Отговори
# 420
  • СОФИЯ
Здравейте! Аз имам един въпрос към майките, които живеят в Нидерландия. Синът ми си замина за Нидерландия преди 2 дни болен. Пие лекарства, но се влошава.Работи и от работа  са го освободили да се лекува. Проблема ми е, че работи само от два месеца, има застраховка, но няма личен лекар. Въпроса ми е какво може да направи? Каква е процедурата в такъв случай за избор на личен лекар, за да започне адекватно  лечение,  евентуално  издаване на болничен в краен случай и пр. Или да посети спешна помощ? Просто нищо не знам по въпроса и моля за малко ориентация. Благодаря  Ви предварително!

# 421
Здравейте! Аз имам един въпрос към майките, които живеят в Нидерландия. Синът ми си замина за Нидерландия преди 2 дни болен. Пие лекарства, но се влошава.Работи и от работа  са го освободили да се лекува. Проблема ми е, че работи само от два месеца, има застраховка, но няма личен лекар. Въпроса ми е какво може да направи? Каква е процедурата в такъв случай за избор на личен лекар, за да започне адекватно  лечение,  евентуално  издаване на болничен в краен случай и пр. Или да посети спешна помощ? Просто нищо не знам по въпроса и моля за малко ориентация. Благодаря  Ви предварително!
Не мисля, че може да посети спешна помощ. До колкото съм чувал, всеки личен лекар може да приеме пациент, за да го прегледа. Най-добре да се свърже със съпорта на застрахователите и те ще му обяснят какво може да прави в такава ситуация.

# 422
Европейската здравна карта не дава някаква възможност? Намерих това https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=bg&intPageId=1747.

# 423
Нашият опит с боледуването там не е много добър, но все пак ще споделя: Процедурата е:
Ако застраховката е направена в БГ, да се обади на асистиращата компания, която ще го насочи към лечебно заведение.
Не може да отиде в спешното, ще го върнат.
Не може и срещу заплащане да бъде прегледан.
Ако застраховката е Нидерландски, записва се при личен лекар, който назначава лечение.

Успех!

# 424
Благодаря за споделеното, макар в мовмнта да не ние на дневен ред, Kаssii!
Значи ли това, че по-добре да издаде картата в чужбина? С каква валидност са тези карти?
До сега не сме си правили такива карти. Винаги правя застраховки за пътуванията за почивка, а моите винаги са били служебни.
Точно мислех да правим карти през Януари

# 425
Не разбирам за какво карти питаш. Ако става въпрос за застраховката (различно е от ЕЗОК), то да, трябва да е Нидерландия застраховка, за да се запишеш за личен лекар. Срокът й завиди от застрахования.
Относно ЕЗОК - валидността й е 1 година, но с нея на практика нищо не можеш да покриеш.

# 426
  • София
.....
Относно ЕЗОК - валидността й е 1 година, но с нея на практика нищо не можеш да покриеш.
Не че не може, много доктори навън  не знаят просто какво покрива ЕЗОК и как се процедира с нея и директно те отсвирват. Едната ми дъщеря я лекуваха от доста тежко изкаран Ковид с налична ЕЗОК само, 3-4 прегледа, от които само един наистина  спешен, и потребителска така от 5 евро при всяко посещение, на  другата ми дъщеря част от  лечението на зъб се покри от ЕЗОК, вероятно спешната само, но все пак..Но явно и в двата случая бяха попаднали на лекар/стоматолог, който знае какво се прави, бяха попълвали някакви формуляри..После никакви честитки за доплащане нямаше.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 15:07 от пенсионирана русалка

# 427
Да за ЕЗОК питах.
Нали тя се коментираше по-горе.

# 428
В тази връзка, търсих, търсих и не можах да намеря полезния линк със свободни лични лекари за избор, който някой беше публикувал преди време. Спомням си, че беше на холандски. Дали може пак да го публикувате?

# 429
  • София
А в началното мнение на темата сетихте ли се да проверите?

# 430
Ще трябва да пращам колет, какви са изискванията на Спиди, носи се отворен кашона ли
Да, те преглеждат!
Ето моя дългогодишен опит със Спиди, всичко е добре опаковано но кашона е незатворен,там го проверяват.Опаковам аз , защото иначе таксуват и опаковане допълнително. Не може да се слагат буркани повече от 2 броя в отделни малки кашончета ги искат /трябва да са купени/ -нищо домашно не се разрешава.Не разрешават-алкохол, мед,медикаменти . Иначе съм доволна-пристигат навреме и мога да следя пратката. Едно от основните неща е ,че трябва да дадете хонлански номер.Писах го и преди няколко поста проформа е , но не пускат пратка без него. Просто дайте някакъв телефон въобще не звънят на него,но дайте и имейл, там ще го уведомят в кой ден пратката ще е при него.
Каlista -миличка имам  усещането, че никой не чете назад в темите!!!

# 431
В тази връзка, търсих, търсих и не можах да намеря полезния линк със свободни лични лекари за избор, който някой беше публикувал преди време. Спомням си, че беше на холандски. Дали може пак да го публикувате?
https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx

# 432
  • Бургас
pali78, благодаря много, за пръв път ще пращам, главно дрехи и обувки ще са, а за колко време пристигат пратките

# 433
В рамките на седмица пристигат пратките.
Аз пак да си спомена, че ако се пусне пратката в клона им в Горубляне (Сомат) - за София, не искат холандски номер. Там много често ми помагат и с безплатни кашони, стречоване и какво ли не.

# 434
pali78, благодаря много, за пръв път ще пращам, главно дрехи и обувки ще са, а за колко време пристигат пратките
Зависи кой ден ги пускате ,но обикновенно при нас не -повече от седмица.Следете си товарителницата и във всеки един момент ще виждате кога и къде е,даже аз понякога му съобщавам кога е при него,преди те да са пратили имейл. Не се тревожете  щом са дрехи  само-нищо няма да ровят. Аз в един от 1-вите  пратки  пращах яке в джоба на което беше пластиката за ЕЗОК-европейска здравна карта.Просто излезе по-късно а той вече беше заминал. Получи си я безпроблемно.

Общи условия

Активация на акаунт