Студенти в Нидерландия - 15

• 72 041
  • 733
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Червенокоска,  
Скрит текст:
то си зависи от специалност, университет, студент и т.н.. Но като цяло моите наблюдения са обратни, доста немци сами по себе си са мотивирани, но и  преподаватели не  само че ги побутват, ами твърде много ги побутват за моите представи, хем съм проклета..Примерно там, където дъщеря ми  следва медицина, във всеки един момент, независимо от задължителните модули с техните лекции, упражнения и практики в моргата/клиниката,  от страна на преподаватели има дежурни подкани за участия в допълнителни квалификационни профили (в момента гледам, чe се предлагат на второ/третокурсниците цели  30 такива в коренно различни направления на медицината), интензивни курсове, практики  в униклиниката, посещения на симулационния център на университета. Някои от тях носят  точки, да, но други нищичко не носят като бонус в цифри (иначе са  несъмнено полезен опит) и децата въпреки това се записват  след подкана от преподавателите на тях. И най-често сред записаните са  точно германците. Огромна част от тях намират време да пишат и докторантура по време на следването (не е като у нас), която не е иначе задължителна. Та стимулиране от преподавателския състав си има и реакция от немските студенти също. На мен даже  ми се струва прекалено и затова примерно попитах неколкократно дъщеря ми миналата година дали е сигурна за тези вечерни занятия по радиология след целеодневна заетост и за сегашния интензивен курс по сонография. В групата й за последния, доколкото разбрах, са само немци, тя и още един-двама чужденци. При другата ми девойка е както описваш, много учене, но разчитане предимно на собствена мотивация. При третата е на моменти, последните си точки от магистратурата преди дипломната работа събира в момента от рисърч проект, за който беше  поканена от преподавател, и от  участие в съвместен проект с университет в САЩ. Но ако сега е така, преди в дадени моменти беше доста  апатично. Та няма как да се каже обобщаващо, че  няма подтикване, покани, стимулиране и всичко  си зависи от едната мотивация на студента.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 20:26 от пенсионирана русалка

# 76
Така си и предполагах, общо взето, благодаря за включването. Много мразя да обобщавам, затова и не се наемам, просто ми беше любопитно и си разсъждавам. А и се завъртяхме около въпроса защо германци биха учили при толкова добри техни университети и програми в Нидерландия.

На мен ми се наложи и изпратих електрически влагоабсорбатор за детето. Опита се с такива с таблетки, но не става. Ограничила е до минимум дрехите на сушилка в стаята, почти всичко се суши в сушилня, но пак има много влага. Миналата година беше позавъдила мухъл, та борих с всякакви препарати. Сега, когато ходих обаче, видях, че сутрин си има стабилно влага по прозорците дори без пране и въобще не се двоумих. Детето каза, че се събира доста вода в машинката и засега е доволна.

# 77
  • София

На мен ми се наложи и изпратих електрически влагоабсорбатор за детето. Опита се с такива с таблетки, но не става. Ограничила е до минимум дрехите на сушилка в стаята, почти всичко се суши в сушилня, но пак има много влага. Миналата година беше позавъдила мухъл, та борих с всякакви препарати. Сега, когато ходих обаче, видях, че сутрин си има стабилно влага по прозорците дори без пране и въобще не се двоумих. Детето каза, че се събира доста вода в машинката и засега е доволна.

Да не те разочаровам, ама  и тези машинки много, много не помагат.. Първото общежитие на дъщеря ми в  Аахен, пиши го в Холандия почти Simple Smile, беше частно, много изгодно, новоремонтирано, самостоятелно, със страхотен наемодател,  но адски влажно.. Та и мухъл имаше,  и помощ от собственика (домакин) при третиране с препарати, боядисване за негова сметка и с негов труд  с някакъв специален латекс с  йонизиращи частици,  купен влагоуловител.  Спасението беше......местенето. Дано при дъщеря ти е различно и да действа.

# 78
  • Чикаго / София
Здравейте и от мен, реших да се запиша при вас, че само ви чета от ивестно време.
Първо голямата дъщеря оглеждаше Нидерландия като опция, но се оказа, че за нейната желана специалност няма програма на английски а само на дътч и се пренасочи към Испания.
Преди две седмици беше в Бг при баба си и дядо си /ние живеем в САЩ/ и занесе удостоверение в НАП София, че учи в Испания. Приели са го без воден печат и без проблеми, че го носи чак сега. Платила си е вноските за летните месеци и всичко е наред. Това го споделям, че бяхте писали по-назад в предишната тема за НАП и удостоверенията за здравните осигуровки.

Сега малката дъщеря, завършва тази година, също се оглежда за Нидерландия. тя иска да учи Психология и най-много й хареса Erasmus University, Rotterdam. Ще видим какво ще стане и на къде ще се ориентира, но ще продължавам да ви чета за информация, докато тя реши на къде ще отиде. Другото й желание е Американския Университет в Благоевград - също психология. Напоследък май натам повече я влече. Ако някой учи Психология в Erasmus ще се радвам да сподели как е с две, три думи.
И понеже няма явно много деца учещи в Испания, затова се навъртам във вашата тема, все пак нали са в чужбина, да чета как минава адаптацията на ново място.

Последна редакция: чт, 10 ное 2022, 05:19 от irka

# 79
  • гр. София
irka, нашата дъщеря също завърши Испанската гимназия и се беше насочила към Испания.
Дълга история...

Скрит текст:
Имаме братовчеди там - живеят в Мадрид и други - първи братовчеди, които живеят в Сеговия (на 70-80 км от столицата).
Да, ама не.... В 10-ти клас тяхната класна (по ИЕ) излезе по майчинство и тези две последни години - мъкааа, мъка с този испански език - пълен застой и тропане на едно място само с преговори на ученото досега....
Та така - напред с АЕ поехме с пълна пара! Завърши си за три години (започна в 10-ти клас) успешно езиковите курсове, постоянен сертификат САЕ получи с отличен резултат и ето ни приети в Нидерландия!
Кандидатства в 4 университета и беше успешно приета във всички. Та ето как плановете й се промениха...

# 80
  • Чикаго / София
Mama Mimi успех на твоето момиче и да е щастливо там където е избрала. Испанския само от полза ще й бъде след време.

Така е, менят си желанията децата до последния момент, затова и докато не се потвърди официално къде ще са, нито едно решение не е последното!

# 81
Първо голямата дъщеря оглеждаше Нидерландия като опция, но се оказа, че за нейната желана специалност няма програма на английски а само на дътч и се пренасочи към Испания.
Коя е специалността, която я няма на английски?

# 82
  • Чикаго / София
YNMartin ветеринарна медицина. Има на английски само специализация в Ултрехт, ако реши да специализира след завършването.

# 83
YNMartin ветеринарна медицина. Има на английски само специализация в Ултрехт, ако реши да специализира след завършването.
Да, някой беше споменал, че от хилядите специалности, точно тази не е на английски. Успех ѝ пожелавам в Испания!

# 84
  • София
Ясно е, че тук всеки споделя до голяма степен лични преживявания и няма как да се правят "научни" обобщения кой къде и защо учи. Аз следя тази тема, за да съм подготвена, ако случайно юнакът си промени мнението и реши да погледне към Нидерландия. Но след опита на каката в Германия, за сега - не. При нея ми се струва, че е свръх - и учене, и напъване. И нямаше особено подтикване, точно както каза Червенокоската. Който е амбициозен сякаш му е ОК. Но на такива деца ще им е ОК навсякъде Wink Мисля, че надеждата за "по-човешко натоварване" натежава при избора на следване в Нидерландия, дори и при деца, говорещи немски.
Не съм се интересувала след Брекзита какви са таксите в Англия, но за мен отливът от БГ мераклии да учат там е забележим.

# 85
Здравейте момичета,
Моят син днес трябваше до 18 ч да предаде проект. В сряда вечерта лаптопа му блокира и се наложи да се преинсталира windows. Слава Богу проекта е бил в интернет пространството, но му е трябвало необходимо технологично време да възстанови всичко и тази вечер в последния момент го е изпращал и докато са се качвали файловете системата явно се е затворила и не е успял да се качи. Той веднага го е пратил на имейла на преподавателя и сега е силно притеснен, че този изпит ще се води неуспешен.
Някой имал ли е такъв казус?

# 86
Ами ако в мейла е обяснил на преподавателя казуса, ... всичко остава в неговите ръце, на преподавателя, да реши.

# 87
Ами ако в мейла е обяснил на преподавателя казуса, ... всичко остава в неговите ръце, на преподавателя, да реши.

Благодаря, Каси!
Ще видим в понеделник какво ще стане!

# 88
Здравейте,
Някое от децата Ви има ли опит с отчитане на часове (56 месечно) за студентската помощ, когато договорът  е само за нощен труд. Часовете в абсолютна стойност ли се изчисляват или по коефициента за нощен труд, с който се умножава и часовата ставка.

# 89
Това се прави от компанията в която работят.

Общи условия

Активация на акаунт