Студенти в Нидерландия - 15

• 71 396
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
Само не разбирам защо е необходим спор за дуо, всеки е свободен да пуска каквото си реши и когато си реши, ако не отговаря на изискванията ще има отказ, после има опция съд и да си доказват кой е дискриминиран и защо. Само да напомня, че дори и да получиш помощ, после може да поискат връщане, а това е доста неприятно.

# 526
  • La casa de Mickey Mouse
Би ли споделила с нас кои са тези условия, в официалния сайт условията са много добре описани: https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp
Не е добре да се заблуждават родителите на новоприетите студенти - децата нямат право на субсидия ако не работят 56ч месечно!
https://duo.nl/particulier/supplementary-grant/
Къде в двата линка е записано, че студентите трябва да работят и то не по-малко от 56ч. месечно?

https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp
В линка, който посочих се дават условията, при които децата имат право да получават студентско финансиране.
В частта за ЕС студентите се казва:

You qualify for student finance if you meet 1 of the following requirements:

You have been living in the Netherlands for 5 consecutive years or more.

You are a migrant worker. You work in the Netherlands for at least 56 hours a month or you have a monthly income of at least 50% of the. Do you work less than 56 hours per month, or is your monthly income less than 50% of the social security norm? Then DUO will assess your situation separately. Your employment contract must start on the 1st of the month. If your employment contract starts later, you won't be eligible for student finance until the next month.

Your non-Dutch parent or partner has the nationality of an EU/EEA country Link opent externe pagina or Switzerland and is, or was, a migrant worker. Your parent or partner works, or has worked, in the Netherlands for at least 56 hours per month. Or your parent or partner has, or had, a monthly income of at least 50% of the. Does, or did, your parent or partner work less than 56 hours per month? Or is, or was, the monthly income less than 50% of the social security norm? Then DUO will assess your situation separately.

Supplementary grant може да се получава, след като условията за студентско финансиране са изпълнени

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 13:59 от Mini Mouse

# 527
Пуснах една бърза търсачка (щото обикновено Гугъл знае всичко) и:
https://dutchstudentunion.nl/info/study-grants/56-hours-of-work- … onth-requirement/.

Да, 56 часа не са съвсем задължителни като минимум, но правилото е че трябва да работиш. В други статии (вкл. тълкуване на адвокат) се счита, че DUO е неоправдано строго спрямо европейските студенти отнесено към холандските и често отказват грант ако нямаш 56 часа работа. Но пък има достатъчно случаи на отпуснати такива при 40 часа. Виж 32 часа вече е на минимума и въобще не е ясно дали ще получиш нещо.

# 528
  • София
Здравейте,
Търся помощ за специалност Biotechnology в Maastricht Uni, ако някой кандидатства сега или миналата година.
Казусът ни е за часовете Биология. Казват, че не е й достигат - the total study hours are not sufficient. Дъщеря ми учи в НПМГ, София и е с профил Биология. Според нас това е максимумът часове, които може да има. Дали ние някъде грешим? Има ли други с подобен коментар от университета?

# 529
За месеците в които са изработени по-малко от 56 часа, студентът трябва сам да влезе в сайта на DUO и сам да си спре плащането и картата за пътуване(тя върви заедно с тези 56 часа). Парите от DUO се пускат автоматично и след като студентът завърши със следването, тогава DUO изчислява кой на кого и колко дължи. Това го казвам от личен опит, дъщеря ми през м. май ще получи последната 48ма помощ от DUO. Това ми е обяснено след среща в офис. Всичко което не е изработено се връща.

# 530
Здравейте,
Търся помощ за специалност Biotechnology в Maastricht Uni, ако някой кандидатства сега или миналата година.
Казусът ни е за часовете Биология. Казват, че не е й достигат - the total study hours are not sufficient. Дъщеря ми учи в НПМГ, София и е с профил Биология. Според нас това е максимумът часове, които може да има. Дали ние някъде грешим? Има ли други с подобен коментар от университета?
Може би трябва да се отговори, че това е максимумът за страна и е профилирано обучение по биология и да се даде какъв е стандартния хорариум. На мен ми звучи като бланкетен отговор от Маастрихт, ако са решили да режат да българи.

# 531
  • София
Да не става въпрос за часове по друг предмет? Преди бяха писали, че точно за биотехнологии, биомедицина, генно инженерство (нещо подобно звучаха) искат хорариум по биология, химия и физика, че и математика май. Споделяха тук, че ще е проблем с нашите профили.

# 532
Не го познавам човека, но се зарадвах, че е българин и е награден https://www.facebook.com/vuamsterdam

# 533
Здравейте,

Ако никой не ви отговори, минал по този път два съвета:
- ровете в темата назад, имаше деца кандидатствали там, пишете им на ЛС
- ако и това не сработи:
Напишете им, че това е националната гимназия за природни науки, единствена по рода си в България - затова е национална. Нещо в този ред на мисли. И се притеснявате, че не сте разбрали какво точно и как да представите относно хорариума.Може би СИП, ЗИП часове не са сумирани.
Но не им казвате, че те не са видяли.
Со кротце со благо, за да ви помогнат

# 534
Bebolini, проверете академичната справка, която са ви дали от НПМГ, дали броят часове е правилно нанесен. Дъщеря ми е профил "математика и физика" и нямаше проблем с хорариума за специалността, за която кандидатстваше (сега кандидатства). За вашата специалност, дали не се изискваше и физика и от там да идва проблема?

# 535
  • София
Да не става въпрос за часове по друг предмет? Преди бяха писали, че точно за биотехнологии, биомедицина, генно инженерство (нещо подобно звучаха) искат хорариум по биология, химия и физика, че и математика май. Споделяха тук, че ще е проблем с нашите профили.

Благодаря! Не, посочили са биологията. Дъщеря ми е с три профилирани предмета - математика, физика и биология.

# 536
  • София
Звучи, като да искат да откажат прием и да си измислят оправдания. Нали имаше решение на парламента им, да се отказва прием на чуждестранни студенти в търсени направления...

# 537
Звучи, като да искат да откажат прием и да си измислят оправдания. Нали имаше решение на парламента им, да се отказва прием на чуждестранни студенти в търсени направления...
Все още не е прието. По новините постоянно казват, че университетите извън Randstad не са съгласни, защото разчитат на международните студенти.

# 538
Дъщеря ми е в Маастрихт, био медицина. От всичките 4 предмета, които изискваха (биология,математика физика и химия), само биологията не им стигаше и трябваше да държи изпит по биология BostwellBeta. Тя беше профил математика в училище.
На нейна колежка от Стара Загора пък не са искали никакви изпити, направо са я приели ...
Още не мога да си обясня начинът има на подбор по документи и часове.
Ние много се постарахме да им дадем пълна информация за часовете, не само като хорариум, а и точен списък на изучаваните теми и подтеми, както и приложихме всички тестове и изпитвания за 11 и 12 клас по 4-те предмета. Писахме, обсъждахме се, пак писахме ... И накрая остана да държи само биология ( в началото искаха и химия, после премислиха и я отмениха). Предложихме им и оценка от матурата по биология, не я приеха.
Та така, преговаряйте аргументирано! И пак не е ясно какво ще решат.
Моят извод е, че много държат на биологията.
Друг е въпросът, че на място там, в 1-ви курс, нидерландските деца, приети без изпит по биология, да пълна дупка и се налага да им се обясняват базови неща ... Ама това си го знаем.
Така че, успех в преговорите!

# 539
  • София

Благодаря! Не, посочили са биологията. Дъщеря ми е с три профилирани предмета - математика, физика и биология.
A може ли именно защото профилите  са 3, а не като на повечето места 2, това да рефлектира върху часовете? Нямам идея дали при специалността Biotechnology e същото като при biomedical sciences bachelor в Маастрихт, но за втората има изисквания от хорариум минимум 4 часа седмично биология през последните две учебни години.

Общи условия

Активация на акаунт