Студенти в Нидерландия - 15

• 71 367
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Дискриминация между гражданите на ЕС. Нидерландците получават субсидия и без да работят. А всички граждани на ЕС имат еднакво права.

# 511
  • La casa de Mickey Mouse
Дискриминация между гражданите на ЕС. Нидерландците получават субсидия и без да работят. А всички граждани на ЕС имат еднакво права.
Не е точно така, холандските студенти получават тази субсидия, защото родителите им години наред са плащали данъци в Холандия. Самите деца са работили от 15г и също са плащали данъци. Няма как да е дискриминация, когато кратко точно и ясно са споменати условията. Освен това не всички граждани в Европа имат еднакви права, всяка Европейска държава сама решава кой какви права да има.

# 512
  • София
Няма значение кой холандски родител колко осигуровки е платил. Не се проверява това.
Няма значение кой холандски студент от кога и колко е работил. И работи ли в момента. И това не се проверява.
Всички те имат право на еднаква помощ в зависимост от доходите си. Така както и студентите граждани на ЕС в Нидерландия. Без значение работят те в момента или не. Има си условия за тази помощ, но не са тези, за които пишете.
Иначе да, големи помощи може да дава богата страна с граждани плащащи големи осигуровки и големи данъци.

# 513
Няма значение кой холандски родител колко осигуровки е платил. Не се проверява това.
Няма значение кой холандски студент от кога и колко е работил. И работи ли в момента. И това не се проверява.
Всички те имат право на еднаква помощ в зависимост от доходите си. Така както и студентите граждани на ЕС в Нидерландия. Без значение работят те в момента или не. Има си условия за тази помощ, но не са тези, за които пишете.
Иначе да, големи помощи може да дава богата страна с граждани плащащи големи осигуровки и големи данъци.
Не е вярно, че не се проверяват доходите на родителите. Октомври месец дъщеря ми получи известие, че от януари и намаляват стипендията, защото доходите на семейството за 2021 са по-високи от 2020г. Нещо, което никога не се случва на  студентите представили доходи на родителите от България. В същото това време моето семейство плаща почти 50% данък върху доходите към нидерландската хазна, а българските работещи  студенти почти не плащат данъци, нито техните родители към нидерландската хазна.

# 514
Защото българските студенти не вземат стипендия

# 515
  • София
Написах, че помощта зависи от дохода на родителите. Последните две години.
И написах, че няма значение колко много години преди това са плащали те осигуровки. И няма значение колко много е работил студента, когато е бил ученик.

# 516
Написах, че помощта зависи от дохода на родителите. Последните две години.
И написах, че няма значение колко много години преди това са плащали те осигуровки. И няма значение колко много е работил студента, когато е бил ученик.
Не е последните 2 години,  а преди 2 години.

# 517
  • пловдив
Пак се обърках, относно помощите. Ако студента не работи какви помощи взима, само с доходите на родителите ли подава към ДУО.
Ако е подал за тези помощи и започне работа, пак искат дохода на родителите и спират ли ги тези, които ги получава без да работи?

# 518
Има ли дете, което взима  субсидия без да работи ? Звучи неистинско. Синът ми взимаше субсидия като работещ студент  покривайки ежемесечно изискването от 56 часа, без значение пандемия или не. Взимаше и в годината когато стажуваше, защото изпълни условието им за изработване на определени часове ПРЕДИ започване на стажа. Тази субсидия се превърна в подарък едва след като доказа, че е завършил обучението си в срок. Как точно се очаква един студент, па макар и от бедна България, па макар и с ниско доходи на родителите да се нареди за " помощи". Ако няма пари, не отива да учи навън. Ако иска да учи навън въпреки това - работи , взима субсидия и си покрива разходите.

# 519
Не ми се щеше да се намесвам, защото все ми се струва, че звуча като заядлица, но не мога да не се съглася с G..D..
Все се опираме - някой каза, това не е справедливо, това еди какво си. Ако нещо откровено не отговаря на истината - или дайте личен пример как са се случили нещата или подкрепете с линк от официална институция. Само така можем да си помогнем и да не влизаме в безсмислени дискусии. Това отказва много от редовните списващи в темата да го правят.
Ако има деца, които взимат субсидии, а не работят - опишете какви действия сте предприели и какви точно са били условията и коя точно е субсидията/помощта (наименование). Ще го кача в първия пост на следващата тема, за да е полезно на всички.

# 520
  • София
Всички те имат право на еднаква помощ в зависимост от доходите си. Така както и студентите граждани на ЕС в
Пак се обърках, относно помощите. Ако студента не работи какви помощи взима, само с доходите на родителите ли подава към ДУО.
Ако е подал за тези помощи и започне работа, пак искат дохода на родителите и спират ли ги тези, които ги получава без да работи?

Ако не работи студент от EU страна, то то има право само на заем за таксата за обучение, само за нея подава документи към ДУО.
Доходите на родителите се искат за определяне размера на supplementary grant-а и условието е студентът да работи.
Това научих аз от Duo. Ако някой има друга информация, нека сподели, моля.

# 521

krasengn, има много голямо значение кой родител какво е платил на Холандия, за да иска после детето му да бъде подпомогнато от същата тази Холандия.
Нека започенм с правата и дискриминацията: Холандия е длъжна да осигури на детето ви свободно придвижване, право на живот и право на обучение - осигурява го! До тук с правата и дискриминацията. От тук нататък, как Холандия ще подкрепи гражданите си, си е нейна лична работа. След като плащам 50% от заплатата си (данъци) е нормално да очаквам държавата да направи нещо за детето ми докато учи. И не не съм съгласна аз да плащам за вашето дете, а вие да не плащате за моето. Защото в крайна сметка тези субсидии не падат от небето, а идват от моите данъци. Принципът е много прост - първо даваш, после търсиш да ти дадът. Новодошлите студенти, първо започват да работят, започват да плащат данъци (друг е въпросът, че тези данъци им ги връщат) и чак тогава се нареждат на опашката да искат.

Няма значение кой холандски студент от кога и колко е работил. И работи ли в момента. И това не се проверява

Разбира се, че не се проверява в момента на подаване на апликацията, колко данъци (никой не говори за осигуровки тук) съм платила - нали не си мислите, че цял живот съм лежала системата да ме храни (то няма и как да се получи) - та платила съм достатъчно, за да може детето ми да получи подкрепа. Няма смисъл да се проверява и детето ми колко е работило, в момента в които навърши 15г., като част от учебната програма, детето ми е длъжно да работи. Та и то е допринесло с нещо, за да му помогне Холандия. Колко данъци вие вкарахте в Холандската хазна?

Всички те имат право на еднаква помощ в зависимост от доходите си. Така както и студентите граждани на ЕС в Нидерландия. Без значение работят те в момента или не.
Не нямат всички еднакви права, няма как и да имат. Няма как аз да плащам за вашето дете, нито пък Холандия да помага на вашето дете, след като вие не сте дали нищо на тази държава.

Има си условия за тази помощ, но не са тези, за които пишете.
Би ли споделила с нас кои са тези условия, в официалния сайт условията са много добре описани: https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp
Не е добре да се заблуждават родителите на новоприетите студенти - децата нямат право на субсидия ако не работят 56ч месечно!

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 12:05 от Mini Mouse

# 522
Благодаря за информацията, ще си я запазя.

# 523
Благодаря за информацията, ще си я запазя.

chervenokoska_2, извинявай много, поста ми беше отговор на поста на krasengn.

# 524
  • София
Би ли споделила с нас кои са тези условия, в официалния сайт условията са много добре описани: https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp
Не е добре да се заблуждават родителите на новоприетите студенти - децата нямат право на субсидия ако не работят 56ч месечно!
https://duo.nl/particulier/supplementary-grant/
Къде в двата линка е записано, че студентите трябва да работят и то не по-малко от 56ч. месечно?

Общи условия

Активация на акаунт