Студенти в Нидерландия - 15

• 71 326
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
Включвам се в темата, за да ви следя. Дали има родители на ТУЕС-ари във форума?

# 496
  • гр. София
Здравейте, мами! Simple Smile
Много се извинявам за отклонението от темата...
Може би някоя мама от Вас в постовете по-горе или в стара тема е разказала по този въпрос, ама...
Така...
Та въпросът ми е: дъщеря ни ще пътува от друг град до Ейндховен с влак до Централната жп гара на града.
Бихте ли ми обяснили как най-бързо да стигне до летището - има ли автобуси, от къде тръгват, кой номер автобус, броя на спирките до летището?

Благодаря на отзовалите се  предварително!

# 497
  • София
Като излезе от гарата, точно срещу входа е автогарата, откъдето тръгват автобусите за летището. Мисля, че са два 400 и 401, не помня, вървят по различни маршрути, но са еднакво продължителни. От гарата до летището, качва се на първата и слиза на последната спирка. Пътуването е 30 мин, на около 15-20 има автобус.

# 498
Излиза от жп гарата откъм началните перони където започват (слиза се надолу, за да излезе). Точно отпред са стоянките на автобусите. Вижда на коя спират автобуси 400 и 401. Независимо кой от двата, качва се и слиза на последната спирка. Няма никакъв смисъл да се броят спирки - последната е на летището и се вижда отлично, а и автобуса се изпразва. Единият е бърз, другият обикаля, но опита ми сочи - да се качи на който дойде, разликата при чакането на другия и обикалянето ще е малка.

# 499
Работил на какъвто и да е договор следва да подаде декларация. В Нидерландия и неработещите подават.
Как така и неработещият подава? Студентка първи курс, без да е работила, следва ли да подава данъчна декларация?

# 500
Работил на какъвто и да е договор следва да подаде декларация. В Нидерландия и неработещите подават.
Как така и неработещият подава? Студентка първи курс, без да е работила, следва ли да подава данъчна декларация?
Студентите са с временен статут тук. За постоянно живеещите важи да подават данъчни декларации. За студентите е задължително само когато работят в Нидерландия.

# 501
Стела,
Отговорили са ви.
Сори, че малко неясно съм го написала.
Докато са студенти и не работят , не подават данъчна декларация и не плащат местни здравни осигуровки.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 15:27 от rosss

# 502
Здравейте, някой от вас запознат ли е с Европейското приложение към дипломата за средно образование.Тя се изготвя от училището на какъвто език се пожелае.От миналата година се издава такова.Дали с него е възможно да се избегне превода на дипломата?

# 503
Здравейте, някой от вас запознат ли е с Европейското приложение към дипломата за средно образование.Тя се изготвя от училището на какъвто език се пожелае.От миналата година се издава такова.Дали с него е възможно да се избегне превода на дипломата?
Здравейте, това приложение не е достатъчно при кандидатстване в университет, тъй като не е пълен аналог на дипломата, а съдържа само някои нейни реквизити (серия и номер на дипломата; снимка; форма на обучение; придобито средно образование; профил/специалност/професия; общ успех; съответно ниво от НКР, ЕКР и ОЕЕР). Няма включени оценките по предмети. Може да бъде издадено само на английски, френски или немски. Представлява една страница. Описано е в НАРЕДБА No 8 ОТ 11 АВГУСТ 2016 Г. ЗА ИНФОРМАЦИЯТА И ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ. Поне до миналата година беше така.

# 504
Имам въпрос за работата като асистент в унито. Ако студентът стане асистент първия семестър, но втория този предмет не се изучава, какво се случва с асистента? Тоест асистентът е такъв само за един семестър ли? После си търси друга работа?

# 505
То си е упоменато изрично за колко време е, но да - за един семестър е само почти винаги. Ако е за по-дълъг срок - упоменато е изрично още при набирането на кандидати.
Дъщеря ми два пъти беше - един път във втори курс и един път в трети. Договорът й беше за два месеца за всяко ТА, като накрая на двата месеца й казаха да си сметне колко часове е работила. При нея имаше повече и и удължиха с още един месец договора, за да компенсират и да й платят.
Имайте предвид, че часовете на ТА не са много и не покриват месечните 56 за субсидия.
Сега работи друго към университета, договорът й е за една година, но каза, че ще се огледа успоредно дали да не кандидатства още веднъж за ТА.

# 506

Имайте предвид, че часовете на ТА не са много и не покриват месечните 56 за субсидия.
Някъде назад в темите пишеше, че дори и да няма 56 часа, пак изплащали субсидия. Иначе било дискриминация.

# 507
Нямам идея, дъщеря ми не е подавала за субсидиите. Който е/бил в тази ситуация и би желал да сподели - ще е полезно за останалите.

# 508
Ами то си има официален държавен сайт в който пише условията - не е въпрос на ЕЖК.
duo.nl

# 509
  • La casa de Mickey Mouse

Някъде назад в темите пишеше, че дори и да няма 56 часа, пак изплащали субсидия. Иначе било дискриминация.

Защо дискриминация? На какво основание?

Общи условия

Активация на акаунт