Студенти в Нидерландия - 15

• 71 314
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
А знаеш ли тази данъчна декларация март месец дали ще доведе до допълнителни плащания, които са останали извън удържаните суми от работодателя, или е просто необходима формалност?
Възможно е да се окаже, че трябва данъчните да върнат пари (refund). Затова се подава, за да може всичко да е платено, колкото трябва.

Да допълня, че ако данъчните имат да връщат до 15 евро, не ги връщат по закон. Ако има да се доплаща обаче - трябва да се заплати.

# 481
Малко да ви върна към изпитите за нумерус фиксус програмите. Дават ши някакви материали за подготовка или поне конспект? Ако да, може ли и за мен?
И още нещо, по друга тема: пак трябва да изпращаме капки за уши. Някой да пътува за Маастрихт скоро?

# 482
  • Cobrs
Каси, от Делфт са изпратили мейл за организацията по приема. И на мен ми се иска да видя материали, но не мисля, че има такива. Ако не сте получили мейла, пиши ми на лични да ти го пратя.

# 483
Мисля си, че за всеки университет и всяка специалност изпита за нумерус фиксус е различен. Материали не са изпращали, изрично писаха тогава, че не е необходима никаква допълнителна подготовка, освен тази в училище (AI). Спомням си, че изпита беше 4 часа, 18 въпроса, всеки с различни подточки (от 3 до 5) отворени и затворени. Включваше теми математика, програмиране, въпроси от философския цикъл - етика, логика и прочие.  Аз седях с детето първите час, час и половина, за да мога да съм от помощ при възникнали въпроси във връзка с темите от философския цикъл. Спомням си, че имаше за как ще различим машина от човек при разговор без да се виждат събеседниците, различни логически задачи и прочие. Тя си писа свободно, не научно като от учебник и преди всичко личното й мнение. Точно тогава течеше и сериала "Западен свят" по HBO и детето дори го цитира (тъй като в него са заложени много от тези проблемии изкуствения интелект).
Звучат наглед малко задачите, но моето дете предпочете да отговори първо на етика/логика, после беше скачала между програмиране и математика. Беше се оплакала, че не й е стигнало времето за някои от задачите да напише.
Наскоро пак разговаряхме за класирането й толкова напред и нейното твърдо убеждение е, че това се дължи не толкова на самия изпит, колкото на оценката от дипломата, която според нея дава изключително предимство в точките пред кандидатите от другите страни (цит. "знаеш в България как получаваме оценките особено в 12 клас...").

Относно капките за уши - нещо специфично ли е? Иначе обикновени има 4 вида в Kruidvat. Може да погледнете дали се доближават като състав.

# 484
Благодаря за споделеното за изпитите. МС е за догодина, но ми се искаше да се подготви малко от малко. Това са все за инженерни специалности, нали: изкуствен интелект, компютърни науки или? Този философски цикъл ме изненада.
Капките са антибиотични. В Спиди не ги приемат, а в DHL срещу 100лв. и с рецепта ги приеха.

# 485
Работил на какъвто и да е договор следва да подаде декларация. В Нидерландия и неработещите подават.

# 486
Вижте, когато си направи регистрация с дигит номер, ще влезе в платформата и в секцията моите данъци ще види активна ( когато се активизира, разбира се- мисля началото на април) данъчната си декларация. Там вероятно ще види попълнени данни за получени суми за работа по договор. Ще следва стъпките и ще си я попълни. Ако работи за себе си ( както е при разносвачите в платформата убъреат ), ще нанесе всичките си доходи за календарната година, като преди това старателно ги изчисли. Нищо сложно няма.

# 487
Като ВЕЧЕ децата ви са там, почнат работа, изработят календарната година и почнат да са в хипотезата за подаване на декларация - ще разберат как се случва.
Сега дори не са приети, записани, заминали а се пита дали ще се доплащат данъци и се гадае как работи системата?
По този начин с гадания и преположения може да объркате останалите, на които в момента това им е актуално.

# 488
  • София
За изпита в Грьонинген (AI) миналата година нямаше материали за подготовка. Подчертавам го, защото е малко по-различен от разказа на Червенокоска. Някои деца казаха, че са се готвили, но нищо не изпратиха от унито и съответно моят не се е готвил допълнително. Пак 18 въпроса, но за 1 час. Може и час и половина да е било, но със сигурност не беше дълго. Математика-супер елементарна по негови думи. Логика и програмиране-ниво училище наистина. Имало въпрос "Какво е AI?" Изсмукал си нещо от пръстите в движение "Поне да бях прочел какво ще уча, че да науча определение някакво!", Също "Как ще различиш AI от човек при разговор, без да го виждаш?" Това било ясно от фантастичните романи. Нещо за емоции, грешки, не знам точно какво е писал. Не му беше стигнало времето за 1-2 въпроса, смяташе, че около 1/3 са грешни или зле написани. Убеден беше, че няма да го приемат. Приеха го 30-40 място от 150. Дипломата не мисля, че изобщо е влизала в балообразуването, защото неговата е под 5.50 мисля.

За ТУ Айндховен (CS&E) : Седмица или малко повече преди изпита дават достъп до техния сайт, където има материали за подготовка за двете части на изпита-математика и логика. За третата част- algorithmic thinking- подготовка няма. Задачите не са много, по-скоро да ти даде информация за формата.  Изпитът е в определен ден и получаваш точен час, в който да влезеш в платформата. Камерата е включена и те наблюдават или поне могат ако решат. Пак около 1-1,5 часа е изпитът. Малко по-трудни задачи, но нищо много сложно. Последната част, algorithmic thinking, наподобявала задачи от Кенгуру-то, изисквала подобен начин на мислене. (Не знам какво значи!). Всяка част носи някаква тежест, помня, че дипломата беше 10% само. Беше убеден, че ги е заковал. Като цяло беше прав- над 9 на математика и логика и около 7+ на третата част. Приеха го "на косъм" - 297 от 325 или някакви подобни цифри.

Всъщност основната подготовка по математика е от училище и самостоятелно се готви за AP сертификатите в 11 клас. Не може да се разчита само на материалите от университета, ако въобще ги има, но и не е необходимо.

# 489
Аз затова и писах, че няма как да е неродавна информацията. Хората си променят нещата всяка година и за мен това никак не е случайно. 2020 си беше ковид годината и всичко беше странно и се правеше в движение. Сега пък на места слагат изпити за ограничаване на бройката, на други ги махат и заместват с интервюта. Университетите се адаптират и това си е съвсем нормално. Материали няма - за мен целта си е да видят какво реално могат кандидатите.
А оценката от дипломата винаги оказва влияние.

# 490
Аз по-скоро се питам дали материалът от училище ще достатъчен, дали изпитът не включва неща, които децата не са учили в училище. Доколко се препокриват темите от училище с тези на приемния изпит ... един вид дали има (по-точно казано, дали е имало) изненади от сорта "Това не сме го учили".

# 491
  • София
Не знам колко се учи в училище. Знам, че в 12. клас учиха Calculus, но в какъв обем и дали е било достатъчно, не мога да кажа. При всички положения им искат някакъв допълнителен сертификат по математика- AP, A-level, Boswell-Beta- и като се готви за него, ще е подготвен и за изпита.

# 492
Boswel Beta, ама кое ниво?
Знам от дъщеря ми, която се явява на биология , че много неща не са учили и тя се подготвя от курсовете към Boswel Beta.
Не знам как е С математиката и физиката. Знам (пак от МД, но тя е по старата програма), че ние учим много повече геометрия, която при тях е едва засегната и обратно, що се касае до алгебрата и други направления на математиката.

# 493
  • Cobrs
Сертификат не са искали никакъв. Допуснаха я девойката по документи без сертификат.

# 494
  • София
Нали за това въведоха профилите, за да се изравни материалът там и тук. По старата програма у нас по мат не се учеха интеграли, поне не достатъчно. В профилите сега разбрах, че се учат в 12. клас. Сигурно така е и по биология, и по физика...

За Boswell-Beta не знам нищо. Искаха AP Calculus AB с мин. 3, моят беше държал в 11. клас BC и му го признаха. И понеже го беше учил в 11 клас сам, не знам в 12. клас в училище дали е било достатъчно, предполагам, че да.

Общи условия

Активация на акаунт