Студенти в Нидерландия - 15

• 71 273
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
Има, да. Адресът е Damsterdiep 36, Съпорт център, който предлага съвети и медиаторска дейност между наематели и наемодатели. Виждам, че ще е затворено до 25.01 за съжаление.
https://steunpunthurengroningen.nl/.
Могат да опитат за момента да пишат в контактната им форма по мейл. Имаше още варианти, ще потърся.

Ред. Могат да се обърнат към Stdents' union за съвет
https://groningerstudentenbond.nl/en/

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 22:31 от chervenokoska_2

# 466
Няма ли да стане с обаждане на 112?
Това си е явен риск от пожар, взрив, късо и тн ?

# 467
Благодарности огромни! Утре започват подред момичетата ❤️
За 112 не се сетих, но е вариант да се опита, наистина има риск и всичко е във вода.

# 468
Малко информация от детето, отнасяща се до бъдещите чуждестранни студенти в RUG, Грьонинген. Тя стартира работа към университета, която касае точно кандидстстващите. Тъй като за момента все още няма нищо относно официалното ограничаване на чуждестранни студенти на национално ниво, университетът самостоятелно е предприел някои мерки. Въведена е такса кандидатстване 100 евро, която е само за чуждестранните кандидати. За момента са стопирани и всички видове панаири, събития и др, които целят популяризиране на университета сред кандидатите, които не са нидерландци. Достатъчно упоритите деца са добре дошли, разбира се, да си кандидатстват.

# 469
  • София
Дописвам: Попадна ми това, препоръчано на един сайт, организация за безплатна помощ/съвети относно правата на наемателите: https://www.iamsterdam.com/en/live-work-study/in-amsterdam/partn … all/partners/woon

Тези такси х100 евро ми прави впечатление, че са въведени мисля във всички университети от тази година, поне за изследователските, които наблюдавахме. Още  с началото на кандидатстудинтската кампания. Малко или много, тези такси ме спират да кандидатства на още 3 места 😁. За сега се е спряла на уни номер едно. Не смятам, че е нужно да кандидатства в още, след като е приета в първото. Как мислите, трябва ли да имаме резерва?

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 22:18 от Peruanka

# 470
За Ротердам платихме 100Е.

Ако са я приели в избор Номер 1 - защо ви е втори?

# 471
  • София
Надничам в темата, много полезна, благодаря!
Моля за инфо, от някой с опит за кандидатстване в ТУ Айндховен. Интересува ме следният етап за специалност нумерос фиксус, даден във важните дати: 26 FEBRUARY 2023 Complete the motivation and capacities questionnaire and reflection form, само на тази дата ли е фиксиран да се направи, в случая 26.02., колко време приблизително е необходимо за попълване на формата ? Какво представлява тази част по конкретно, ако някой я е минавал?

# 472
  • София
Не помня какво предтавляваше въпросника, но не беше изпит. Нещо като самооценка, дали си мотивиран да учиш точно това. Пращат ги на мейла на кандидата и до 26.02 трябва да ги попълнят и върнат обратно. Изпитът беше на фиксирана дата, някъде в средата на март.

# 473
  • София
Благодаря aunt Ogg, да изпитът и тази година е средата на март, 11. Питам, защото част от датите са дадени с изразите "до, най-късно, преди" и подобни, а тази и на изпита са посочени само като дата, и ми се иска да се знае кога трябва да са на разположение, явно само на датата на изпита и от имейла, който ще получат кандидатите преди това, ще стане съвсем ясно.

# 474
Имам технически въпрос към по-напредналите. Децата, които работят към холандски работодател следва ли да подават данъчни декларации? И като цяло как стои въпросът с данъците?
В частност, дъщеря ми е първа година и работи в пицария за часовете за гранта, но щастливо изобщо не се беше замисляла по тази тема. А на мен като ми припомниха, изтръпнах, защото нищо не знам.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 01:05 от krypl

# 475
  • София
Аз не съм от напредналите Simple Smile, но мисля, че данъците и др. такси, ако е с трудов договор, се удържат от заплатата и се изплаща нетото на работника. Не е нужна отделна данъчна декларация.

# 476
Снощи питах мойто дете, което си е направило консултация с нейна колежка. Тя работи миналата година по два договора към университета като асистент. Удръжките отбеляза да й направят от университета и така й направиха договора. Въпреки всичко ще трябва да подаде данъчна декларация след 1ви март.
Сега е с едногодишен договор за цялата 2023 пак към университета, но за него догодина декларацията.
Записала се е при личен лекар - на три минути от квартирата и вече си е направила консултация. На гаджето й му се наложи заради проблем 1. да отиде в спешното, от където разбира се, са го върнали и 2. да се запише при джи пи (без холандска застраховка, а с такава в Германия), където е бил прегледан, назначено му е лечение. Съответно е получил фактура за 30 евро, които е заплатил и изискал от своя застраховател, който му ги е възстановил.
При нея къщата съквартирантите са получили уведомителен e-mail, че вече наема (който включва и режийните), вече ще се събира от управляваща фирма. Най-вероятно това ще доведе до увеличаване на сумата (тъй като има управление), чакаме да видим какво ще е до края на месеца. За момента не се очертава да им вдигат режийните или поне собственикът им е писал, че ще направи всичко възможно да няма увеличаване, но очаква от тях да полагат максимални усилия да пестят.

# 477
  • София
А знаеш ли тази данъчна декларация март месец дали ще доведе до допълнителни плащания, които са останали извън удържаните суми от работодателя, или е просто необходима формалност?

# 478
А знаеш ли тази данъчна декларация март месец дали ще доведе до допълнителни плащания, които са останали извън удържаните суми от работодателя, или е просто необходима формалност?
Възможно е да се окаже, че трябва данъчните да върнат пари (refund). Затова се подава, за да може всичко да е платено, колкото трябва.

# 479
Точно така си е. Всичко зависи от получените доходи. Като наближи, пак ще пиша с инфо какво е подала.
В този дух, ако децата все още не са си подали за DigiD, препоръчвам да го направят. Изключително улеснение за следене на всичко и подаване на всякакви документи.

Общи условия

Активация на акаунт